Dyslexie in de werksituatie

Download de brochure

Dyslexie en werk
Herkent u dit? Die ene medewerker, stelt u eigenlijk wat teleur. U had wat meer output verwacht. Het verbaast u, omdat u zijn potentieel duidelijk ziet. Het is goed mogelijk dat deze medewerker dyslexie heeft!

Ongeveer 5% van de volwassenen heeft een ernstige vorm van dyslexie. Dat levert heel veel stress op in werksituaties. Onzekerheid, vermijdingsgedrag, stress en burn-out zijn vaak het gevolg. Het blijkt dat werknemers met ernstige dyslexie moeite hebben om op niveau te presteren en zelfs moeite hebben een baan te vinden of te houden. Dat brengt heel veel leed met zich mee.

Hoe kunnen dyslectische werknemers worden ondersteund? Lees meer in het stappenplan.

TIP  Dyslexie wordt geen beperking wanneer de sociale structuur zo is ingericht dat de werknemer de problemen kan compenseren.

      Veelgestelde vragen

 • Wat is dyslexie nu precies?

  Dyslexie is een leerstoornis die zich kenmerkt door hardnekkige problemen met lezen, spellen of met beide. Het koppelen van klanken aan letters bij het lezen en van letters aan klanken bij het schrijven, verloopt zeer moeizaam. Het probleem is hardnekkig en blijft bestaan ondanks extra hulp. Lees er alles over in onze dyslexie hulpwijzer of lees de uitleg over dyslexie van onze orthopedagoge Suzan Ramakers.

 • Tegen welke problemen lopen mijn werknemers aan en hoe beïnvloedt dit hun werk?

  De stress die het verbloemen van een  leeshandicap met zich meebrengt, kan zorgen voor veel bijkomende problemen. Met een geschikt ICT hulpmiddel wint de medewerker met dyslexie aan zelfvertrouwen en kan hij zijn frustratie omzetten in  prestatie. De inzet van hulpmiddelen heeft ook veel voordelen voor de werkgever:

  • talenten en competenties van de medewerker worden beter benut
  • de medewerker functioneert beter en is productiever 
  • minder ziekteverzuim door dyslexie stress of burn-out

   Uit cijfers blijkt dat 1 op de 20 medewerkers in een bedrijf dyslectisch is. Binnen enkele branches is dat zelfs ruim meer. Als u vermoedt dat één of meer van uw medewerkers dyslectisch is en u wilt graag verbetering aanbrengen in zijn of haar werksituatie, dan is het goed te weten dat Lexima u bij dit traject kan ondersteunen.

 • Geven jullie ook trainingen voor werkgevers?

  Als CEDEO gecertificeerd opleidingsinstituut kan Lexima (vaardigheids)trainingen geven aan zowel uw medewerkers als management.

  Een totaaloverzicht van onze trainingen treft u hier: Lexima Academie.

 • Hoe overtuig ik het management dat het wenselijk is om hier in te investeren?

  De Lexima Academie biedt diverse workshops aan, zoals bijvoorbeeld "Beleid en implementatie compenserende dyslexie-ICT". Voor het complete aanbod, zie de Lexima Academie pagina voor professionals >>

 • Zijn onze computers wel geschikt?

  Per product treft u een overzicht van de benodigde systeemeisen.

 • Krijg ik voldoende ondersteuning vanuit een helpdesk?

  Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar tussen 8.30 - 17.00 uur. Voor algemene vragen kunt u contact opnemen via het telefoonnummer 033 4348000. Via een keuzemenu komt u bij de juiste afdeling terecht. 

  Voor technische ondersteuning bij installatie of storing kunt u bellen naar: 033 4348000.

  U kunt ook een email sturen naar helpdesk@lexima.nl

  De medewerkers van de technische helpdesk staan klaar om u snel van dienst te zijn bij technische supportvragen. Zo nodig sturen zij via 'remote control' uw computer aan. Om snel antwoord te krijgen op uw vraag kunt u ook kijken op de support pagina.

Bij Lexima Academie kunt u terecht voor trainingen en informatie

Vaardigheidstrainingen

Voor iedereen die alles wil weten over de mogelijkheden van de software. Zowel voor beginners als gevorderden. Kijk hier voor het actuele aanbod >>

Demonstratie

Deze bijeenkomst staat in het teken van oriëntatie op hulpmiddelen voor dyslexie.
Wij laten u mogelijkheden zien van de ICT-programma's zoals Kurzweil, Alinea en Read&Write. We bespreken met elkaar hoe deze  hulpmiddelen gebruikt kunnen worden bij het lezen (van notulen) of het schrijven (van verslagen). Deze middag is ook een mooie gelegenheid om in contact te komen met andere volwassenen met dyslexie en om ervaringen uit te wisselen. Kijk hier voor het actuele aanbod >>