Sprint (Plus) Support

Per 1 december 2019 stoppen we met leveren van Sprint.

Wat betekent dit voor u?
Gedurende de looptijd van uw abonnement blijft Lexima u ondersteunen in het gebruik van Sprint. Daarna zal Lexima uw Sprint abonnement niet verlengen.

Drie alternatieven voor Sprint
We bieden u vier goede alternatieven voor Sprint. Deze bieden allen een betere prijs/kwaliteit verhouding en hebben bewezen goed te innoveren. U kunt uw Sprint abonnement voortzetten voor een van de onderstaande abonnementen:

Complete software

(in de Cloud en offline-werken, geschikt voor toetsen en examens)

Alinea Suite

Alinea Suite biedt compenserende hulpmiddelen voor online en offline werken. De Cloud toepassing maakt het inzetbaar op alle devices. De desktop/laptop versie biedt uitgebreide ondersteuning op het gebied van  lezen, schrijven en studeren. Met de applicatie voor iOS en Android kunnen foto’s van teksten voorgelezen worden. Probeer Alinea Suite schoolbreed nu gratis uit tot 1 juli 2020! Meer informatie over Alinea Suite.

Kurzweil Pro

Kurzweil is de beste compenserende software voor lees- en schrijfproblemen zoals dyslexie. Kurzweil heft belemmeringen op die worden ervaren bij teksten lezen, schrijven en begrijpen. Daardoor kunnen leerlingen sneller werken en op hun eigen niveau presteren. Kurzweil groeit mee van de basisschool tot aan het afronden van de studie.  De kracht van Kurzweil is de kwaliteit, unieke veelzijdigheid, gebruiksgemak, betrouwbaarheid. Kurzweil maakt zelfredzaam en geeft zelfvertrouwen. Probeer Kurzweil schoolbreed nu gratis uit tot 1 juli 2020! Meer informatie over Kurzweil Pro.

Cloud software

Read&Write

Read&Write is een compenserend hulpmiddel speciaal voor het werken op de Chromebook en in de Chromebrowser. Door middel van een eenvoudige werkbalk worden leerlingen ondersteund tijdens het lezen, schrijven en studeren, in de Drive en op websites. Meer informatie over Read&Write.

Gebruik Dedicon boeken voor Sprint (Plus)
Voor gebruik van de boeken van Dedicon die met de nieuwe beveiliging zijn uitgeleverd (vanaf april 2017) is het nodig Sprint te updaten naar de meest recente versie (minimaal Sprint versie 2.0.0.740 nodig). Deze update kunt u vinden via http://download.lexima.nl/Sprintupdate

Sprint Plus
Download de volledige DVD van Sprint (Plus)

Handleidingen Sprint
Gebruikershandleiding en Installatiegids voor 'individuele gebruikers' of  'beheerders van een netwerk'Sprint Plus handleiding

Voor het gebruik van Sprint of Sprint Plus moet de computer voldoen aan enkele minimale systeemeisen:

• Microsoft Windows 7, 8 en 10. (LET OP: Sprint werkt NIET op tablets met het besturingssysteem Windows 8 RT en op tablets met Windows 10 Mobile, Windows 10 IoT of Windows 10 S)
  • 1 GB RAM geheugen
  • 2,5 GB beschikbare vrije schijfruimte
  • DVD-drive (Indien uw computer geen DVD-drive heeft, is het ook mogelijk om de Sprint software middels een download te installeren. Na aankoop ontvangt u via de DVD het serienummer waarmee u het programma kunt activeren.)
  • USB poort (alleen voor de USB-versie)
  • 16-bit geluidskaart met speakers en eventueel microfoon
  • Processor: Core 2 Duo
  • Schermresolutie: 1024 x 768 pixels
  • Voor scannen van teksten: TWAIN-compatibele scanner
  • keyboard (vereist) en muis (geadviseerd)

Het installeren van Sprint of Sprint Plus

Om Sprint te installeren, volstaat het de CD-rom in het CD-rom-station te plaatsen en de instructies op het scherm te volgen. Indien de installatie niet automatisch opstart, kan je de installatie zelf starten als volgt:

- dubbelklik op het Bureaublad op Deze Computer
- dubbelklik op het pictogram voor uw cd-rom-station
- dubbelklik in de bestandenlijst op setup.exe

Updaten van Sprint (Plus) en Sprinto (Plus) USB stick

Voor het gebruiken van de Van Dale Woordenboeken heeft u minimaal versie 1.8.0.14 nodig en een licentie.

Voor een goede werking is het noodzakelijk om altijd de laatste versie van Sprint of Sprint Plus te gebruiken. Bovendien weet u dan zeker dat u beschikt over de nieuwste functies, zoals de vernieuwde woordvoorspeller Skippy2.

U kunt (gratis) een update downloaden. De download is geschikt voor alle versies van Sprint en Sprint Plus (ongeacht standalone, USB of netwerk) van 1.7.1.6 en hoger. Is uw installatie versie 1.7.1.5 of lager, vraag dan een nieuwe CD bij onze Helpdesk aan via helpdesk@lexima.nl. Vermeld om welke CD het gaat.

Download hier de Sprint(o) update

Beschikt u over de Scan en OCR module, dan dient u ook nog onderstaande update te downloaden: Download hier de meest recente versie van de Scan en OCR module

De 5 stappen voor het updaten:

1.Sla het bestand op naar uw computer, op een locatie waar u het terug kunt vinden.
2.Met een internet verbinding kunt u de update installeren.
3.Voordat u gaat updaten moet Sprint Plus/Sprinto Plus afgesloten zijn. Controleer dit door na te gaan of het Sprint Plus icoontje of het Sprinto Plus USB-stick icoontje uit de werkbalk is verdwenen. Let op.Laat de Sprinto Plus USB-stick wel in de computer zitten.
4.Dubbelklik nu op het bestand wat u ge-download heeft om de update te starten
5.Volg de stappen van de wizard om de update te voltooien door op 'volgende' te klikken.

Nadat de installatie van de update is voltooid, kunt u Sprint Plus/Sprinto Plus USB-stick weer starten en van de nieuwe mogelijkheden gebruik maken.

Overige informatie Sprint (Plus)

Sprint (Plus) op DVD of op USB?

Als u van plan bent Sprint op één computer te gaan gebruiken, dan kiest u voor de DVD-versie. Op een DVD heeft u namelijk een installatiesleutel tot uw beschikking. De DVD-versie is tevens beschikbaar als download. Indien uw computer geen DVD-drive heeft, is het dus mogelijk om de Sprint software middels deze download te installeren. Na aankoop ontvangt u via de DVD het serienummer waarmee u het programma kunt activeren.

Veelgestelde vragen
  • Hoe kan ik zien of er updates zijn van Sprint?

Dat kan op twee manieren;

• Op de website van Jabbla staat altijd de nieuwste update: http://www.sprintplus.be/NL/Support (vanaf versie 1.7.1.5 of hoger)
    • Vanuit Sprint zelf kunt u klikken op Bestand > Info > Updates. Daarna volgt u de instructies in uw scherm.
  • Krijg je automatisch een melding van een Sprint update?

Nee, er is doelbewust geen automatische update. Sprint wordt vaak ingezet op netwerken waar gebruikers geen software kunnen installeren of updaten. Meldingen over beschikbare updates zijn dan alleen maar storend in het leerproces. Systeembeheerders of gebruikers kunnen zelf bepalen wanneer een update geïnstalleerd wordt.

• Verkeerde versie van Sprint geïnstalleerd

Indien Sprint is geïnstalleerd als bijvoorbeeld een standalone versie en het moest een netwerkversie zijn kan dit worden gewijzigd. Ga hiervoor naar:
    C:\Users\Public\Documents\Sprint\settings_sprint2.xml

Verander de waarde van: <Value name="Protection" val="PCGuard5"/>

Geldige waarden zijn:
    PCGuard5 = SPR nummer
    NETHASP4 = net hasp (netwerk dongel)

• Overzetten van Sprint naar andere pc

Om de licentie van Sprint van de computer naar de fabrikant terug te zetten volgt u de volgende stappen:

• ga naar de C: schijf (interne harddisk)
    • ga naar de map C:\Program Files (x86)\
    • Op oudere computer C:\Program Files\
    • ga naar de map Sprint Nederlands of Sprint2 (afhankelijk of u Sprint1 of Sprint2 gebruikt)
    • In deze map staat een programma Licman.exe
    • Klik Licman.exe met de rechtermuisknop aan en klik op "Als administrator uitvoeren"
    • Volg de instructies op het scherm. Kies voor online terug zetten van de licentie en vul het nummer in dat op de doos staat. Uw licentie wordt naar door deze actie naar de fabrikant terug geplaatst en kan bij een volgende registratie  weer opgehaald worden.

Daarna kunt u de nieuwste versie van Sprint installeren en activeren.

• Wat zijn de systeemeisen voor Sprint?

• Hoe kan ik de stemkwaliteit aanpassen in Sprint?

Zowel bij Kurzweil als Sprint zijn de stemmen en het leestempo aan te passen. Dit komt de stemkwaliteit ten goede. Hieronder staat omschreven hoe u dit kunt aanpassen. Indien gewenst kunt u deze informatie ook opzoeken in de voor u geldende handleiding >>.

Sprint stemmen aanpassen

Stemmen Sprint aanpassenHet wisselen van stemmen in Sprint kan worden ingesteld via de menubalk – rechterzijde: Instellingen, Spraak, bijvoorbeeld Nederlands-Laura.

Het tempo van de stem is instelbaar, alsmede de duur van de pauzes.                           Stemtempo Sprint

• Woordvoorspeller Skippy geeft random hoofdletters en kleine letters

In de woordvoorspeller zijn eigen woorden opgenomen waar leestekens in of achter staan.
    Verwijder punten, komma’s, uitroeptekens enz. uit de woordenlijst.

• Eindtoets PO of CS Eindexamen VO met Sprint (Plus)

De spraaksynthese-PDF voor het eindexamen kunt u direct openen in de Sprintomgeving van Sprint versie 2. Zorg ervoor dat u de laatste nieuwe versie van de Sprint heeft geïnstalleerd. Het blokkeren van de woordenboeken en, indien nodig, spellingcontrole kan handmatig in de Sprintomgeving via bestand > rechten.