Sprint (Plus) Support

Update Sprint(o)
Bent u al in het bezit van Sprint en wilt u graag updaten naar de vernieuwde versie? Via deze link kunt u de Sprint(o) update downloaden.

Aandachtspunten bij gebruik van Sprint en Sprint Plus
Vragen: raadpleeg de HELP knop in het programma om de handleiding te downloaden (zie link Jabbla website, kies voor Nederlands en ga naar de handleiding). Deze kun je met gebruik van het Sprintertje ook laten voorlezen.

Gebruik Dedicon boeken voor Sprint (Plus)
Voor gebruik van de boeken van Dedicon die met de nieuwe beveiliging zijn uitgeleverd (vanaf april 2017) is het nodig Sprint te updaten naar de meest recente versie (minimaal Sprint versie 2.0.0.740 nodig). Deze update kunt u vinden via http://download.lexima.nl/Sprintupdate

Sprint Plus
Download de volledige DVD van Sprint (Plus)

Handleidingen Sprint
Gebruikershandleiding en Installatiegids voor 'individuele gebruikers' of  'beheerders van een netwerk'Sprint Plus handleiding

Voor het gebruik van Sprint of Sprint Plus moet de computer voldoen aan enkele minimale systeemeisen:

• Microsoft Windows 7, 8 en 10. (LET OP: Sprint werkt NIET op tablets met het besturingssysteem Windows 8 RT en op tablets met Windows 10 Mobile, Windows 10 IoT of Windows 10 S)
  • 1 GB RAM geheugen
  • 2,5 GB beschikbare vrije schijfruimte
  • DVD-drive (Indien uw computer geen DVD-drive heeft, is het ook mogelijk om de Sprint software middels een download te installeren. Na aankoop ontvangt u via de DVD het serienummer waarmee u het programma kunt activeren.)
  • USB poort (alleen voor de USB-versie)
  • 16-bit geluidskaart met speakers en eventueel microfoon
  • Processor: Core 2 Duo
  • Schermresolutie: 1024 x 768 pixels
  • Voor scannen van teksten: TWAIN-compatibele scanner
  • keyboard (vereist) en muis (geadviseerd)

Het installeren van Sprint of Sprint Plus

Om Sprint te installeren, volstaat het de CD-rom in het CD-rom-station te plaatsen en de instructies op het scherm te volgen. Indien de installatie niet automatisch opstart, kan je de installatie zelf starten als volgt:

- dubbelklik op het Bureaublad op Deze Computer
- dubbelklik op het pictogram voor uw cd-rom-station
- dubbelklik in de bestandenlijst op setup.exe

Updaten van Sprint (Plus) en Sprinto (Plus) USB stick

Voor het gebruiken van de Van Dale Woordenboeken heeft u minimaal versie 1.8.0.14 nodig en een licentie.

Voor een goede werking is het noodzakelijk om altijd de laatste versie van Sprint of Sprint Plus te gebruiken. Bovendien weet u dan zeker dat u beschikt over de nieuwste functies, zoals de vernieuwde woordvoorspeller Skippy2.

U kunt (gratis) een update downloaden. De download is geschikt voor alle versies van Sprint en Sprint Plus (ongeacht standalone, USB of netwerk) van 1.7.1.6 en hoger. Is uw installatie versie 1.7.1.5 of lager, vraag dan een nieuwe CD bij onze Helpdesk aan via helpdesk@lexima.nl. Vermeld om welke CD het gaat.

Download hier de Sprint(o) update

Beschikt u over de Scan en OCR module, dan dient u ook nog onderstaande update te downloaden: Download hier de meest recente versie van de Scan en OCR module

De 5 stappen voor het updaten:

1.Sla het bestand op naar uw computer, op een locatie waar u het terug kunt vinden.
2.Met een internet verbinding kunt u de update installeren.
3.Voordat u gaat updaten moet Sprint Plus/Sprinto Plus afgesloten zijn. Controleer dit door na te gaan of het Sprint Plus icoontje of het Sprinto Plus USB-stick icoontje uit de werkbalk is verdwenen. Let op.Laat de Sprinto Plus USB-stick wel in de computer zitten.
4.Dubbelklik nu op het bestand wat u ge-download heeft om de update te starten
5.Volg de stappen van de wizard om de update te voltooien door op 'volgende' te klikken.

Nadat de installatie van de update is voltooid, kunt u Sprint Plus/Sprinto Plus USB-stick weer starten en van de nieuwe mogelijkheden gebruik maken.

Overige informatie Sprint (Plus)

Sprint (Plus) op DVD of op USB?

Als u van plan bent Sprint op één computer te gaan gebruiken, dan kiest u voor de DVD-versie. Op een DVD heeft u namelijk een installatiesleutel tot uw beschikking. De DVD-versie is tevens beschikbaar als download. Indien uw computer geen DVD-drive heeft, is het dus mogelijk om de Sprint software middels deze download te installeren. Na aankoop ontvangt u via de DVD het serienummer waarmee u het programma kunt activeren.

Veelgestelde vragen
  • Welk effect heeft het gebruik van Sprint?

Sprint helpt bij lezen, schrijven en studeren. Het verbetert leerprestaties, zelfvertrouwen, motivatie en zelfstandigheid.

U kunt daarover meer lezen bv:

• Wie komt er in aanmerking voor het werken met Sprint?

Leerlingen en volwassenen die ondersteuning nodig hebben bij lezen, schrijven en studeren.

• Op welke leeftijd start ik met Sprint?

Sprint is geschikt om in te zetten bij leerlingen vanaf groep 5 van de basisschool.

• Is Sprint ook voor volwassenen geschikt?

Sprint is geschikt voor volwassenen. Het werkt prima samen met het programma Word voor het schrijven van teksten of het lezen van notulen etc. Daarnaast leest Sprint ook voor in  andere programma's, zoals e-mail, PowerPoint etc. De Skippy woordvoorspeller helpt in deze programma's bij het correct spellen van woorden.

• Waarom Sprint?

Dyslexie is een ernstige stoornis die leerlingen fors kan belemmeren in hun persoonlijke ontwikkeling. Sprint compenseert die belemmeringen en stelt leerlingen in staat te leren op hun eigen intellectuele niveau. Sprint is geavanceerde dyslexiesoftware voor een gunstige prijs. Met Sprint kun je vertrouwen op de positieve effecten bij lezen, schrijven en leren. Optimaal presteren én met plezier naar school, gaan hand in hand met Sprint.

• Hoe kom ik aan digitaal materiaal?

Digitale materialen kunnen besteld worden via Dedicon en StichtingToegankelijkeInformatie. Documenten die niet beschikbaar zijn in de collecties van Dedicon of Stichting Toegankelijke Informatie, kunt u zelf scannen met de SprintOCR software.

• Kan ik ook een training volgen?

In de schoolvakanties organiseren wij trainingen voor kinderen en ouders. Lees meer >>

• Wordt Sprint vergoed?

Bij een beperkt aantal verzekeraars zijn er mogelijkheden voor vergoeding. Informeer ernaar bij uw eigen zorgverzekeraar.

Bekijk ook de inruilregeling voor de Daisy speler die u niet meer gebruikt. Indien u werkt, bekijk dan de vergoedingsmogelijkheden via het UWV. Wellicht komt uw aankoop in aanmerking voor fiscale aftrekbaarheid.

• Wat is het verschil tussen de versies van Sprint?

Sprint Plus, Sprint NL/EN of Sprint NL:

De functionaliteit van Sprint is in alle versies vrijwel gelijk. Het verschil zit in de ondersteuning van de verschillende talen en de aanwezigheid van Van Dale woordenboeken. lees meer>>

• Mag ik Sprint gebruiken bij toetsen en examens?

Sprint mag gebruikt worden bij toetsen en examens. Functies die niet zijn toegestaan, kunnen geblokkeerd worden met een wachtwoord.

• Examens met Sprint: Ik wil graag van te voren oefenen met de omzetting van een spraaksynthese bestand

Informatie over Spraaksynthese-PDF bestanden van de eindtoetsen en eindexamens van het huidige schooljaar vindt u hier: www.lexima.nl/eindexamen-en-dyslexie

Op de Cito-website staan oude Spraaksynthese-bestanden, waarmee geoefend kan worden. Aangegeven met het symbooltje van een CD in de kolom "Spr.":

Voorbeeld: Havo 2017 1e tijdvak >>

• Zijn er handleidingen voor Sprint?

• Hoe kan ik zien of er updates zijn van Sprint?

Dat kan op twee manieren;

• Op de website van Jabbla staat altijd de nieuwste update: http://www.sprintplus.be/NL/Support (vanaf versie 1.7.1.5 of hoger)
    • Vanuit Sprint zelf kunt u klikken op Bestand > Info > Updates. Daarna volgt u de instructies in uw scherm.
  • Krijg je automatisch een melding van een Sprint update?

Nee, er is doelbewust geen automatische update. Sprint wordt vaak ingezet op netwerken waar gebruikers geen software kunnen installeren of updaten. Meldingen over beschikbare updates zijn dan alleen maar storend in het leerproces. Systeembeheerders of gebruikers kunnen zelf bepalen wanneer een update geïnstalleerd wordt.

• Verkeerde versie van Sprint geïnstalleerd

Indien Sprint is geïnstalleerd als bijvoorbeeld een standalone versie en het moest een netwerkversie zijn kan dit worden gewijzigd. Ga hiervoor naar:
    C:\Users\Public\Documents\Sprint\settings_sprint2.xml

Verander de waarde van: <Value name="Protection" val="PCGuard5"/>

Geldige waarden zijn:
    PCGuard5 = SPR nummer
    NETHASP4 = net hasp (netwerk dongel)

• Overzetten van Sprint naar andere pc

Om de licentie van Sprint van de computer naar de fabrikant terug te zetten volgt u de volgende stappen:

• ga naar de C: schijf (interne harddisk)
    • ga naar de map C:\Program Files (x86)\
    • Op oudere computer C:\Program Files\
    • ga naar de map Sprint Nederlands of Sprint2 (afhankelijk of u Sprint1 of Sprint2 gebruikt)
    • In deze map staat een programma Licman.exe
    • Klik Licman.exe met de rechtermuisknop aan en klik op "Als administrator uitvoeren"
    • Volg de instructies op het scherm. Kies voor online terug zetten van de licentie en vul het nummer in dat op de doos staat. Uw licentie wordt naar door deze actie naar de fabrikant terug geplaatst en kan bij een volgende registratie  weer opgehaald worden.

Daarna kunt u de nieuwste versie van Sprint installeren en activeren.

• Wat zijn de systeemeisen voor Sprint?

• Hoe kan ik de stemkwaliteit aanpassen in Sprint?

Zowel bij Kurzweil als Sprint zijn de stemmen en het leestempo aan te passen. Dit komt de stemkwaliteit ten goede. Hieronder staat omschreven hoe u dit kunt aanpassen. Indien gewenst kunt u deze informatie ook opzoeken in de voor u geldende handleiding >>.

Sprint stemmen aanpassen

Stemmen Sprint aanpassenHet wisselen van stemmen in Sprint kan worden ingesteld via de menubalk – rechterzijde: Instellingen, Spraak, bijvoorbeeld Nederlands-Laura.

Het tempo van de stem is instelbaar, alsmede de duur van de pauzes.                           Stemtempo Sprint

• Woordvoorspeller Skippy geeft random hoofdletters en kleine letters

In de woordvoorspeller zijn eigen woorden opgenomen waar leestekens in of achter staan.
    Verwijder punten, komma’s, uitroeptekens enz. uit de woordenlijst.

• Eindtoets PO of CS Eindexamen VO met Sprint (Plus)

De spraaksynthese-PDF voor het eindexamen kunt u direct openen in de Sprintomgeving van Sprint versie 2. Zorg ervoor dat u de laatste nieuwe versie van de Sprint heeft geïnstalleerd. Het blokkeren van de woordenboeken en, indien nodig, spellingcontrole kan handmatig in de Sprintomgeving via bestand > rechten.