Read&Write heeft drie extensies die geïnstalleerd worden voor ondersteuning binnen de browser. De eerste twee kunnen gedownload worden uit de appstore die bij de browser hoort, de derde wordt op een andere manier geïnstalleerd. De onderstaande instructie is gebaseerd op de Chromebrowser maar werkt vergelijkbaar op andere platformen.

1. Read&Write
  2. Screenshot reader (niet op alle platformen beschikbaar)
  3. Texthelp PDF reader

Naar de uitgebreide installatie instructies.

Systeemeisen Read&Write

Chromebook

Computer met Windows

• Windows 7 of hoger
  • 1 GHz of sneller
  • x86-bit of x64-bit processor
  • 512 MB RAM (het liefst 1 GB)
  • Geluidskaart, speakers en microfoon
  • Internetverbinding
  • PDFaloud heeft nodig: Adobe Reader X of XI of Acrobat Version 9, X or XI

Read&Write heeft drie extensies die geïnstalleerd worden voor ondersteuning binnen de browser.

Download Read&Write hier.

1.Read&Write extensie installeren

Ga naar de web-store in de browser en zoek ‘Read&Write for Google Chrome’.
Klik bij de extensie op ‘TOEV. AAN CHROME’ om deze te installeren. De eerste 30 dagen kan de extensie gratis worden gebruikt. Om de extensie permanent volledig te kunnen gebruiken moet Read&Write worden geactiveerd. Klik hiervoor in de browser op Read&Write. Vervolgens verschijnt de toolbar en kan de activatiecode worden ingevoerd. Klik hiervoor op de instellingen , vervolgens op ‘Opties’ en dan op ‘Over’. Voer nu de code in die u heeft ontvangen bij uw bestelling van Read&Write.

2.Screenshotlezer downloaden

Ga naar de web-store in de browser en zoek ‘Screenshot reader’. Klik bij de extensie op ‘TOEV. AAN CHROME’ om de extensie te installeren. Dit component is nodig om de functie ‘Schermafdruk lezen’ in de werkbalk te kunnen gebruiken.

3.Texthelp PDF reader installeren

Texthelp PDF Reader voor Google Drive
Nadat de Read&Write extensie aan de Chromebrowser is toegevoegd, wordt vanuit Google Drive de Texthelp PDF reader automatisch geïnstalleerd wanneer er een PDF wordt geopend.

Texthelp PDF Reader voor OneDrive en overige Cloudopslag
Wordt er een andere cloudopslag gebruikt staat op deze pagina de instructie hoe de extensie handmatig toegevoegd kan worden.

App voor Android en iPad

Voor iPad en Android systemen is er een geavanceerd toetsenbord beschikbaar. Ook deze kunnen in de desbetreffende appstore worden gevonden. De toetsenborden zijn over het gehele apparaat te gebruiken en bieden de belangrijkste functionaliteit.

Indien de extensie of het toetsenbord niet kan worden gevonden, zoek dan naar Texthelp.

Veelgestelde vragen
  • Kan ik de stem aanpassen in Read&Write?

Read&Write stem aanpassen

Wanneer de browser gestart is kan Read&Write worden opengeklapt en wordt de Read&Write werkbalk weergegeven.

Via Instellingen (4) wordt gekozen in welke taal en met welke voorleesstem en snelheid er voorgelezen wordt. Er zijn veel verschillende talen beschikbaar. De snelheid is in te stellen op een schaal van 0 tot 100. Ook kan gekozen worden of er doorlopend of onderbroken gelezen moet worden.

• Welke bestanden zijn geschikt voor Read&Write?

Naast dyslexiebestanden leest Read&Write de volgende digitale tekstbestanden: .txt, Word-documenten, e-Pub, websites, tekstpdf (met de Read&Write texthelp pdfreader), fotopdf (met Snapverter: alleen voor scholen), google-docs, google-slides en google-spreadsheets vormen geen enkel probleem.

• Welke ondersteuning krijgt een leerling met dyslexie bij de Eindtoets PO of het Eindexamen VO?

Een leerling met dyslexie mag bij de eindtoets PO en eindexamen VO gebruik maken van een hulpmiddel, zoals Alinea of Kurzweil. Hiervoor zijn spraaksynthese-PDF bestanden ontwikkeld. Deze zijn er voor de Centrale Eindtoets PO, IEP Eindtoets PO en Centraal Schriftelijke Eindexamens VO.