Kurzweil Support

Technische informatie

Dedicon boeken

Voor het gebruik van beveiligde boeken van Dedicon die zijn uitgeleverd na april 2017 dient u met versie 14 of 15 van Kurzweil te werken. Om de Dedicon boeken te kunnen benaderen download u de speciale software patch die beschikbaar is via onze download pagina: http://download.lexima.nl/KurzweilPatchDediconBoeken/

Beschikt u over een lagere versie van Kurzweil dan versie 14, dan heeft u eerst een upgrade nodig. Die kunt u kopen in onze webshop:

Voor particulieren: http://webshop.lexima.nl/kurzweil-3000-voor-particulieren

Voor scholen: http://webshop.lexima.nl/kurzweil-3000-voor-scholen

Naast de juiste beveiligingssoftware, dient u de nieuwste versie van PrintKES te installeren:

 1. Verwijder eventueel alle eerdere versies van PrintKES en KesPrint. Dit doet u via het Configratiescherm, Programma's en onderdelen.
 2. Download de nieuwste versie van PrintKES: download PrintKES 
 3. Klik met de rechter muisknop op het bestand dat u heeft gedownload en kies voor "Als Administrator uitvoeren".
 • Waarom Kurzweil 3000?

  Een leerling of student kan door een ernstige leerstoornis, zoals dyslexie, fors worden belemmerd in zijn persoonlijke ontwikkeling. Kurzweil compenseert deze belemmeringen. Dat stelt de leerling in staat om te leren op zijn eigen cognitieve niveau. Zo kan hij zich optimaal ontplooien en gewoon genieten van school of studie.

 • Welk effect heeft Kurzweil?

  De kracht van Kurzweil is de zekerheid van succes. Onderzoek heeft uitgewezen dat bij leerlingen die met Kurzweil werken de leerprestaties verbeteren en het zelfvertrouwen toeneemt. Alle leerlingen gaven aan met Kurzweil minder fouten te maken bij het schrijven en bijna alle leerlingen konden teksten beter lezen en/of begrijpen. Kurzweil maakt leerlingen en studenten zelfredzamer en minder afhankelijk van hun ouders of docenten. Tachtig procent van de leerlingen gaf aan minder hulp nodig te hebben bij het maken van opdrachten.


 • Bij welke leeftijd start ik met het gebruik van de software?

  Kurzweil kan al ingezet worden vanaf groep 5 van de basisschool. (Wilt u al eerder ondersteuning bieden aan kinderen met dyslexie? Neem dan contact met ons op )

 • Wat is het verschil tussen het Leerstation en het PRO station?

  De PRO versie van Kurzweil 3000 heeft geïntegreerde Scan- en OCR-software. Met deze software kunt u zelf vanuit het programma bestanden scannen, openen en klaarmaken om te worden voorgelezen. Dit kan ook met de zgn. foto PDF bestanden (zonder beveiliging). De bestanden slaat u op als .KES bestand. Met het Leerstation kunt u werken met de .KES bestanden, .SEK bestanden van Dedicon, websites en onbeveiligde tekstdocumenten in bijvoorbeeld .doc en .rtf formaat.

 • Past de DVD of USB versie beter bij mij?

  Met de Kurzweil  DVD-versie installeert u het programma vanaf de DVD of via een download op uw computer (max. 2). Er is na registratie geen internet of netwerkverbinding nodig. Daarbij mag u de Mobile App gebruiken.

  Met de Kurzweil USB-versie installeert u het programma vanaf de stick (onbeperkt). Houdt u er wel rekening mee dat niet alle scholen deze installatie op hun computer toestaan. De stick (waarop uw licentie gegevens staan) moet tijdens gebruik van het programma in de computer blijven. Daarbij mag u de Mobile App gebruiken.

   lees meer over de verschillende versies en aanschaf opties via onderstaande link


 • Mijn laptop heeft geen DVD drive, heb ik nu een USB versie nodig?

  Nee, dat hoeft niet. U kunt de software ook middels een download op uw computer installeren. 

 • Hoe kom ik aan digitaal materiaal voor Kurzweil?

  Kurzweil leest alle digitale tekstbestanden voor, welk type ook wordt gebruikt: Word, ePub, PDF, websites en andere bestandstypen vormen geen enkel probleem. Lees meer >>

  Bewerkte digitale bestanden kunt u bestellen via www.dedicon.nl en www.stichtingti.nl. Documenten die niet beschikbaar zijn via Dedicon kunt u zelf eenvoudig scannen vanuit de Pro versie.  

 • Waar vind ik de handleiding, oefeningen en een snelstart voor Kurzweil?

 • Waar vind ik de handleiding voor Kurzweil en MAC?

  Kurzweil 3000 versie 15

  Voor individuele gebruikers: 

  Voor beheerders van een netwerk of site licentie op Mac:

  • Installatiegids voor de beheerder van een Site Weblicentie >>
  • Installatiegids voor thuisgebruik van een Site Weblicentie >>

   

  Kurzweil 3000 versie 14

  Voor individuele gebruikers: 

  Voor beheerders van een netwerk of site licentie Mac:

  • Standalone versie - Installatiegids >>  
  • Weblicentie - Abonnement Installatiegids: >> 
  • Weblicentie van de school - Installatiegids voor Thuisgebruik van een Site Weblicentie: >>
 • Hoe kan ik de stemkwaliteit aanpassen?

  Zowel bij Kurzweil als Sprint zijn de stemmen en het leestempo aan te passen. Dit komt de stemkwaliteit ten goede. Hieronder staat omschreven hoe u dit kunt aanpassen. Indien gewenst kunt u deze informatie ook opzoeken in de voor u geldende handleiding >>.

  Kurzweil stemmen aanpassen

  Stemmen Kurzweil aanpassen Via de menubalk rechtsboven “Lezen” kunt u van stem wisselen.
  Kuzrweil leestempo
    Daarnaast kunt het leestempo veranderen. WPM staat voor woorden per minuut. (U kunt hetzelfde bereiken met de menubalk Lezen \Leessnelheid)
                              
 • Overzetten Kurzweil naar andere pc

  Download uw Kurzweil versie vanaf http://download.lexima.nl/producten/kurzweil/ zodat u beschikt over de meest recente uitgave van uw versie.

  De-installeer Kurzweil van de oude computer met werkende internet verbinding zodat de licentie tijdens het verwijderen terug wordt gezet naar de fabrikant. Installeer Kurzweil op de nieuwe pc. Start de setup met de rechtermuisknop en kies voor "Als Administrator uitvoeren". Update de Kestools naar de laatste versie. In geval van Kurzweil v12 of ouder download en installeer de nieuwe PrintKES 5.0.

 • Ik wil Kurzweil op een oudere Windows tablet gebruiken

  Kurzweil werkt niet op Tablets met Windows RT, Windows 10 Mobile of Windows 10 Iot. Om Kurzweil te gebruiken hebt u een volledige Windows versie nodig.

 • Windows 10 en oudere versie van Kurzweil

  Ondanks dat wij Kurzweil officieel ondersteunen vanaf versie 14 hoeft het gebruik van een lokaal geïnstalleerde Kurzweil versie 12 en 13 onder Windows 10 geen probleem te zijn. Kurzweil versie 10 werkt niet onder Windows 10. Indien u recentelijk een grote Windows 10 update hebt ontvangen zal Kurzweil niet meer functioneren. Dat komt omdat het Windows register bij de upgrade van Windows 10 opnieuw is opgebouwd en Windows hierbij de registratie van Kurzweil niet meeneemt. Dit is te verhelpen door via het configuratiescherm Kurzweil te deinstalleren en vervolgens opnieuw te installeren en registreren. Natuurlijk is het raadzaam uw software bij te werken naar de meest actuele versie. U maakt dan gebruik van de nieuwste functionaliteiten, de beste stemmen en tevens krijgt u hier de nieuwe Kurzweil Mobile voor de iPad bij.

 • Ik gebruik een Kurzweil USB-stick versie 12 of 13

  Kurzweil USB-sticks versie 12 en 13 werken helaas niet onder Windows 10. Om Kurzweil te kunnen blijven gebruiken dient u een upgrade aan te schaffen.

 • Ongeldige spreker (taal= xx)

  Bij de upgrade van Windows naar Windows 10 en bij sommige Windows 10 updates wordt er een deel van het register overschreven. Dit is precies het deel waar de stem-engines geregistreerd staan. Om het probleem van de ongeldige spreker op te lossen dient u de volgende stappen te volgen:

  • Sluit Kurzweil af
  • Ga naar C:\Program Files (x86)\Kurzweil Educational Systems\Common Files\Acapela
  • Zoek KESIRegSapi5.bat in de Acapela map
  • Klik hierop met de rechtermuisknop en kies ‘Als administrator uitvoeren’ (BELANGRIJK!)
  • Start de computer opnieuw op
 • INSTALLATIE Foutmelding “Install Router” of “Fout 1935” bij installatie

  Deze melding doet zich voor indien op de computer niet de juiste versies van Microsoft Visual C++ aanwezig zijn en/of corrupt zijn.

  De meest veilige (en aanbevolen) methode is, alle geïnstalleerde Visual C++ onderdelen van de computer verwijderen van de computer en alle bestanden die beginnen met "vcredist" downloaden en installeren. Deze bestanden hebben wij als extra service bij elkaar gezocht en op onze download pagina gezet. 

  U kunt uiteraard ook kijken welke onderdelen er geïnstalleerd staan en deze aanvullen met de ontbrekende. Deze methode repareert en vervangt geen corrupte versies.

  Hierbij geldt dat vcredist_x64_2008 staat voor Microsoft Visual C++ 2008 Redistributable x64 en vcredist_x86_2012 staat voor Microsoft Visual C++ 2012 Redistributable x86

 • INSTALLATIE Het installeren van Kurzweil op mijn MAC wil niet lukken

  Vanaf MacOS Sierra is het standaard niet meer mogelijk om elk willekeurig softwarepakket te installeren. Vanuit de standaard instelling kunnen alleen programma’s van Apple of gecertificeerd door Apple worden geïnstalleerd. Deze instelling is aan te passen zodat ‘Elke willekeurige bron’ kan worden gebruikt om softwarepakketten te installeren.  lees meer

 • MAC versie van Kurzweil 3000 en Dedicon boeken

  Op dit moment is het niet mogelijk om bewerkte boeken van Dedicon te gebruiken in de MAC-versie van Kurzweil 3000.

  U kunt bij Dedicon wel de onbewerkte FotoPDF bestanden aanvragen en deze zelf omzetten naar KES bestand met de scan&OCR-software van Kurzweil PRO. 

  PS Bestandstypen die te gebruiken zijn voor MAC: .KES,.rtf,.doc,.docx,.pdf(alleen in Kurzweil PRO), .txt 

 • De boeken van Dedicon openen niet, er is een fout opgetreden bij het laden het gevraagde item.

  Zorg dat de meest recente versie van de KEStools aanwezig is op de computer. Dit kunt u controleren door bijv. TagKES op te starten klikken op ‘info’. Gebruikt u een versie lager dan 1.12 dient deze te worden geupdate via http://download.lexima.nl/kestoolsupdate

  Ook uw Kurzweil versie dient te zijn voorzien van de laatste patch. U kunt uw versie controleren door op ‘help’ te klikken en te kiezen voor ‘Over Kurzweil 3000’.

  • Voor Kurzweil 3000 v14 dient dit v14.24 te zijn
  • Voor Kurzweil 3000 v15 is dit v15.08 (of hoger)

  Om Kurzweil 3000 v14 te voorzien van de laatste patch kunt u uw serienummer aan ons doorgeven via helpdesk@lexima.nl. Wij zorgen dan dat u de juiste downloadlink krijgt.

  Voor een update van Kurzweil 3000 v15 kunt u onderstaande link gebruiken http://download.lexima.nl/kurzweilupdate/.

  Als aan bovenstaande voorwaarden wordt voldaan kan de ‘DediconSek’ patch te worden uitgevoerd. Deze kunt u vinden via http://download.lexima.nl/KurzweilPatchDediconBoeken/

  LET OP: de boeken van Dedicon zijn niet te openen in Kurzweil 3000 v13 en lager.

 • SCHOLEN: Is het echt nodig om de USB versie van Kurzweil te installeren?

  Ja, dit is verplicht. Opmerking: Alleen op scholen waar Kurzweil versie 14 of versie 15 netwerk wordt gebruikt is het mogelijk met de eigen Kurzweil USB licentie te werken als de school de USB poort open heeft staan.

  Vanaf versie 14 is het nodig het installatieprogramma van de stick uit te voeren. Hiermee staat het programma op de computer en zal sneller werken dan voorheen. De stick dient in de computer gestoken te worden want daar staat de feitelijk licentie op. De installatie kan op een onbeperkt aantal computers worden uitgevoerd. Wel zijn er voldoende installatierechten van de school nodig om het programma te installeren.

 • Examens met Kurzweil: Ik wil graag van te voren oefenen met de omzetting van een spraaksynthese bestand

  Informatie over Spraaksynthese-PDF bestanden van de eindtoetsen en eindexamens van het huidige schooljaar vindt u hier: www.lexima.nl/eindexamen-en-dyslexie

  Op de Cito-website staan oude Spraaksynthese-bestanden, waarmee geoefend kan worden. Aangegeven met het symbooltje van een CD in de kolom "Spr.": 

   Voorbeeld: Havo 2018 1e tijdvak >>

 • Hoe zet ik de spraaksynthese PDF’s (EXAMENS en eindtoets) om naar KES?

  Een uitgebreide handleiding vindt u hier

 • Wat is het verschil tussen een tekst-naar-spraak PDF, spraaksynthesePDF en verklankbaarPDF?

  Er is geen verschil tussen deze documenten, enkel de gebruikte terminologie verschilt. Belangrijk is dat u deze documenten voor Kurzweil altijd omzet met de PDFtoKES tool en bij Sprint deze altijd opent in de Sprintomgeving.

 • Achteraf van SEK naar iKES

  Nadat je een beveiligd Dedicon boek voor de eerste keer hebt geopend en NEE hebt geklikt op de vraag of je een iKES-bestand er van wilt maken verschijnt de vraag niet meer. Als het bestand achteraf wel omgezet moet worden kan je op 2 manieren de vraag weer krijgen:

  1. Tijdens het openen van het boek de CTRL-toets ingedrukt houden
  2. In het register een sleutel verwijderen.
  3. Zoek in HKEY_CURRENT_USER\Software\Sensotec\iKES naar de bestandsnaam die omgezet moet worden en verwijder deze.

  De vraag of het bestand moet worden omgezet zal weer verschijnen

 • Ik heb geen KES-tools

  De KES-tools met als onderdeel PDFtoKES worden automatisch geïnstalleerd bij versie 13 en hoger. Zowel bij de Pro-versie als het Leerstation XT. Heeft u Kurzweil versie 12 en een licentiecode voor de KES-tools? Klik dan hier om de KES-tools te downloaden.

   

 • Welke versie van de KES-tools heb ik nodig voor de omzetting van het spraaksynthese PDF bestand?

  Zorg dat u minimaal werkt met versie 1.12 van de KES-tools. Als er een update beschikbaar is, meldt de PDFtoKES tool dit vanzelf (mits er een internetverbinding is). Mocht deze melding niet automatisch verschijnen, klik dan hier voor het downloaden van de update.

   

 • Wat is een KES of een SEK bestand?

  KES is het speciale bestandstype waar Kurzweil 3000 mee werkt. Bestanden die u opent in Kurzweil (bijv.Word of pdf) of die u zelf maakt in het programma, worden door Kurzweil als .KES bestand opgeslagen. KES bestanden kunnen zowel in het Leerstation als in de Pro versie worden geopend.

  SEK is een door Dedicon beveiligd KES bestand, waarop extra kwaliteitsverbeteringen zijn aangebracht. Ook .SEK bestanden kunnen zowel in het Leerstation als in de Pro versie worden geopend.

 • Hoeveel kost een upgrade en is dit nodig?

  Gemiddeld wordt er eens per jaar een nieuwe versie van Kurzweil uitgebracht met vernieuwingen en extra opties. Met de nieuwste versie hebt u altijd de meest optimale ondersteuning bij dyslexie. De kosten voor deze upgrade bedragen per versie ongeveer een kwart van de aanschaf prijs. 

 • Wat gebeurt er met de licentie als mijn computer crasht?

  Indien uw computer is gecrasht, dan kunt u de reserve sleutel inzetten. Stuur een mail naar helpdesk@lexima.nl met het serienummer en de reden voor uw aanvraag. Zij zorgen dat er een activatie wordt vrijgegeven. 

  Bij de USB-versie en de Weblicentie blijft de licentie behouden.

 • Eindtoets PO of CS Eindexamen VO met Kurzweil

  Scholen kunnen een speciale PDF versie voor spraaksynthese gebruiken tijdens de eindtoets PO of de eindexamens VO. Met de KES-Tool PDFtoKES kunnen deze spraaksynthese-PDF bestanden gereed gemaakt worden voor gebruik in Kurzweil. Erg handig, want onder andere de kolomherkenning en taalwisselingen zijn in deze documenten al opgenomen en leerlingen kunnen na omzetting meteen aan de slag.

  In de KES-Tool PDFtoKES zijn opties voor toetsbeveiliging opgenomen. Als u deze toetsbeveiliging bij de omzetting van PDF naar KES aanvinkt, dan worden de KES-bestanden meteen beveiligd.

  Standaard toetsbeveiliging houdt in:

  • Online functies in Kurzweil worden geblokkeerd (geen web toegang, geen online referenties en vertalingen, etc.)
  • De Van Dale Woordenboeken en synoniemenlijst worden geblokkeerd

  Extra toetsbeveiliging spellincontrole houdt in:

  • De spellingcontrole wordt geblokkeerd
  • De woordvoorspeller wordt geblokkeerd

  Opent u zo’n bestand vervolgens in Kurzweil3000 dan kan de leerling, afhankelijk van wat is aangevinkt, bovenstaande functies niet meer gebruiken.

  • Met de KES-Tools (PDF-to-KES) verloopt het inlezen van spraaksynthese-PDF snel en geautomatiseerd. Het bestand wordt na het inlezen opgeslagen als KES-bestand en kan vervolgens worden geopend met Kurzweil 3000.

   

  LET OP: het blokkeren van internet en e-mail is een computerinstelling.

   


 • Kan ik extra USB-sticks huren tijdens de periode van de eindtoets PO en de Eindexamens VO?

  Tijdens de afnameperiode van de eindtoets PO en de Centraal Schriftelijke Eindexamens VO kunt u extra Examen-USB-sticks Kurzweil 3000 versie 14 of 15 huren. 

  LET OP: de USB-sticks zijn alleen beschikbaar voor computers met het besturingssysteem Windows.  

  Kurzweil USB-sticks bestellen kan door vóór 1 maart 2019 een e-mail te sturen naar administratie@lexima.nl met daarin de volgende informatie:

  • het aantal USB-sticks
  • versie versie 14 of versie 15
  • voor welke periode
  • naam school
  • afleveradres
  • factuuradres
  • naam contactpersoon, telefoonnummer en e-mailadres

  Kosten: €50,- per stuk voor de afnameperiode van de eindtoets PO of de Centraal Schriftelijke Eindexamens VO. De usb-sticks worden half maart 2019 naar u verstuurd. Na de afnameperiode stuurt u de stick aangetekend aan Lexima retour.

 • Hoe kom ik aan digitaal materiaal?

  Dit hangt af van het hulpmiddel waarvoor u het wilt gebruiken. Voor de ondersteuning bij het schrijven, studeren en technisch/begrijpend lezen in het PO/VO/MBO/HO is het noodzakelijk dat de schoolboeken en andere digitale materialen die op school of opleiding gebruikt worden, digitaal beschikbaar zijn voor het gebruikte hulpmiddel. Wij maakten voor u een overzicht van de beschikbaarheid van de meest voorkomende digitale content.


 • Welk hulpmiddel is geschikt voor mijn werknemers?

  • Advies: wij voeren voor u verkennende gesprekken, screenen en zetten desgewenst een coaching traject uit.
  • Implementatie van een ICT-hulpmiddel: 

   Geavanceerde dyslexiesoftware zoals Kurzweil 3000, Alinea, Sprint Plus en Read&Write kan volledig geïntegreerd worden binnen uw bedrijf. Lexima kan het hele proces van oriëntatie en aanschaf tot en met de installatie en implementatie ondersteunen. Ook als er sprake is van een vergoedingsaanvraag bij het UWV.

          

  Voor een uitgebreider overzicht, download u dan onze productbrochure Compenserende Software.