Alinea Support

Minimale systeemeisen Alinea voor Windows PC

Indien je al over een pc of tablet beschikt, check dan of jouw computer aan deze minimale systeemvereisten beantwoordt voor installatie en gebruik van Alinea:

• Processor: Core 2 Duo, 2 GHz
  • RAM: 4 GB
  • Video RAM: 256 MB
  • Vrije Schijfruimte: 40 GB
  • Besturingssysteem:
    • Microsoft Windows 7 (SP1 minimaal)
    • Microsoft Windows 8.1. Opgelet, Alinea werkt niet op tablets met het besturingssysteem Windows 8 RT
    • Microsoft Windows 10. Opgelet, Alinea werkt niet op tablets met het besturingssysteem Windows 10 Mobile of Windows 10 IoT
  • Schermresolutie: 1024 x 768 pixels
  • Kleurkwaliteit: Hoge Kleuren (24-bit)
  • Geluidskaart onboard met luidsprekers en microfoon
  • Dvd-station: indien u met dvd wenst te installeren ipv via download
  • Usb 2.0 poort (enkel voor usb-versie)
  • Internetverbinding voor gebruik weblicentie

Aanbevolen systeemeisen Alinea voor Windows PC

Als je een nieuwe pc of tablet wenst aan te schaffen, zorg er dan voor dat je nieuwe toestel aan deze aanbevolen systeemvereisten beantwoordt:

• Processor: Intel i5 (of hoger)
  • RAM: 8 GB
  • Vrije Schijfruimte: 40 GB
  • Besturingssysteem:
    • Microsoft Windows 7 (SP1 minimaal)
    • Microsoft Windows 8.1. Opgelet, Alinea werkt niet op tablets met het besturingssysteem Windows 8 RT
    • Microsoft Windows 10. Opgelet, Alinea werkt niet op tablets met het besturingssysteem Windows 10 Mobile of Windows 10 IoT
  • Dvd-station: indien u met dvd wenst te installeren ipv via download
  • Usb poort (minimum 2.0) (enkel voor usb-versie)
  • Internetverbinding voor gebruik weblicentie

Minimale systeemeisen Alinea App

Android 5.0 of hoger en toegang hebben tot een camera. Hoe beter de camera, hoe beter de kwaliteit van de OCR

Vanaf iPad4 en iPhone6, werkend met iOS 9.0 of hoger

Gebruik Dedicon boeken voor Alinea
Voor gebruik van de boeken van Dedicon die met de nieuwe beveiliging zijn uitgeleverd (vanaf april 2017) is het nodig Alinea te updaten naar de meest recente versie. Deze update kunt u vinden via http://download.lexima.nl/Alinea
    Veelgestelde vragen
  • Hoe maak ik gebruik van spraakherkenning?

Met de spraakherkenningstool van Alinea kan de gebruiker tekst in 9 verschillende talen tekst dicteren in plaats van deze te typen. Deze tool is te gebruiken in de teksteditor, in tekst- en kleefnotities en in het zoekveld van het woordenboek. Voordelen van de spraakherkenning zijn tijdswinst en nauwkeurigheid.

De spraakherkenning schakel je in door te kiezen voor de microfoon.

Nauwkeurigheid en efficiëntie

Spraakherkenning verkleint het risico op spellingfouten. De kans op schrijffouten bij het gebruik van Alinea daalt sowieso. Dit komt door de combinatie van de voorleesfunctie, dyslexiespecifieke spellingcontrole, woordvoorspelling en ondersteuning van de werkwoordsvervoeging.

Uitbreiding geschreven woordenschat

Dank zij de spraakherkenning kunnen leerlingen woorden waarvan ze de betekenis wel kennen maar de schrijfwijze niet toch kunnen toepassen in hun tekst. Doordat ze na het dicteren het woord goed geschreven zien, werken ze aan hun woordbeeld. Zo leren ze het woord schrijven.

Tips in het gebruik

Zeker voor kinderen kan het dicteren in het begin lastig zijn. Maar door er veel mee te werken oefent de gebruiker ermee en gaat het snel beter. Het zal snel beter gaan dan met typen.

• Spreek niet te snel
    • Spreek duidelijk
    • Spreek niet in dialect
    • Controleer je microfoon als het dicteren niet naar behoren werkt
  • Kan ik de stem aanpassen in Alinea?

Alinea stem aanpassen

Standaard is Alinea voorzien van volgende stemmen van hoge kwaliteit:

• Nederlands: Ellen, Claire en Xander
    • Frans: Sebastien, Thomas en Virginie
    • Engels: Daniel, Emily en Serena
    • Duits: Steffi en Yannick
    De stem van het voorlezen instellen

Klik met de linkermuisknop op de drie puntjes of met de rechtermuisknop ergens op de leesknop om het contextmenu te openen.

• Klik op ’Instellingen’.
    • Kies een stem en klik op het groene vinkje.

De snelheid van het voorlezen instellen
    • Klik met de linkermuisknop op de drie puntjes of met de rechtermuisknop ergens op de leesknop om het contextmenu te openen.
    • Klik op ’Instellingen’.
    • Verschuif de schuifbalk naar de gewenste leessnelheid en klik op het groene vinkje.

• Mag ik Alinea gebruiken bij toetsen en examens?

Alinea Software (Windows) mag gebruikt worden bij toetsen en examens. Zorg ervoor dat de laatste nieuwe versie van Alinea is geïnstalleerd. Het blokkeren van de woordenboeken en, indien nodig, spellingcontrole kan handmatig via het slotje rechts onder in het hoofdmenu. Het blokkeren van internet en e-mail is een computerinstelling.

Alinea Online  en de Alinea App zijn niet geschikt voor het afnemen van de Centrale Eindtoets PO, IEP Eindtoets PO en Eindexamen VO.

• Welke ondersteuning krijgt een leerling met dyslexie bij de Eindtoets PO of het Eindexamen VO?

Een leerling met dyslexie mag bij de eindtoets PO en eindexamen VO gebruik maken van een hulpmiddel, zoals Alinea of Kurzweil. Hiervoor zijn spraaksynthese-PDF bestanden ontwikkeld. Deze zijn er voor de Centrale Eindtoets PO, IEP Eindtoets PO en Centraal Schriftelijke Eindexamens VO.