Alinea Support

Gebruik Dedicon boeken voor Alinea
Voor gebruik van de boeken van Dedicon die met de nieuwe beveiliging zijn uitgeleverd (vanaf april 2017) is het nodig Alinea te updaten naar de meest recente versie. Deze update kunt u vinden via http://download.lexima.nl/Alineaupdate

Minimale systeemeisen Alinea voor Windows PC

Indien je al over een pc of tablet beschikt, check dan of jouw computer aan deze minimale systeemvereisten beantwoordt voor installatie en gebruik van Alinea:

• Processor: Core 2 Duo, 2 GHz
  • RAM: 4 GB
  • Video RAM: 256 MB
  • Vrije Schijfruimte: 40 GB
  • Besturingssysteem:
    • Microsoft Windows 7 (SP1 minimaal)
    • Microsoft Windows 8.1. Opgelet, Alinea werkt niet op tablets met het besturingssysteem Windows 8 RT
    • Microsoft Windows 10. Opgelet, Alinea werkt niet op tablets met het besturingssysteem Windows 10 Mobile of Windows 10 IoT
  • Schermresolutie: 1024 x 768 pixels
  • Kleurkwaliteit: Hoge Kleuren (24-bit)
  • Geluidskaart onboard met luidsprekers en microfoon
  • Dvd-station: indien u met dvd wenst te installeren ipv via download
  • Usb 2.0 poort (enkel voor usb-versie)
  • Internetverbinding voor gebruik weblicentie

Aanbevolen systeemeisen Alinea voor Windows PC

Als je een nieuwe pc of tablet wenst aan te schaffen, zorg er dan voor dat je nieuwe toestel aan deze aanbevolen systeemvereisten beantwoordt:

• Processor: Intel i5 (of hoger)
  • RAM: 8 GB
  • Vrije Schijfruimte: 40 GB
  • Besturingssysteem:
    • Microsoft Windows 7 (SP1 minimaal)
    • Microsoft Windows 8.1. Opgelet, Alinea werkt niet op tablets met het besturingssysteem Windows 8 RT
    • Microsoft Windows 10. Opgelet, Alinea werkt niet op tablets met het besturingssysteem Windows 10 Mobile of Windows 10 IoT
  • Dvd-station: indien u met dvd wenst te installeren ipv via download
  • Usb poort (minimum 2.0) (enkel voor usb-versie)
  • Internetverbinding voor gebruik weblicentie

Minimale systeemeisen Alinea App

• Vanaf iPad4 en iPhone6
  • iOS 9.0 of hoger
    Veelgestelde vragen
  • Wordt Alinea vergoed?

Bij een beperkt aantal verzekeraars zijn er mogelijkheden voor vergoeding. Informeer ernaar bij uw eigen zorgverzekeraar.

Bekijk ook de inruilregeling voor de Daisy speler die u niet meer gebruikt. Indien u werkt, bekijk dan de vergoedingsmogelijkheden via het UWV. Wellicht komt uw aankoop in aanmerking voor fiscale aftrekbaarheid.

• Hoe kom ik aan digitaal materiaal voor Alinea?

Alinea leest alle digitale tekstbestanden voor, welk type ook wordt gebruikt: Word, ePub via Microsoft Edge, PDF, websites en andere bestandstypen vormen geen enkel probleem. Lees meer op pagina 2 van dit overzicht >>

Bewerkte digitale bestanden kunt u bestellen via www.dedicon.nl en www.stichtingti.nl. Documenten die niet beschikbaar zijn via Dedicon kunt u zelf eenvoudig scannen vanuit de Pro versie.

• Mag ik Alinea gebruiken bij toetsen en examens?

Alinea Software (Windows) mag gebruikt worden bij toetsen en examens. Het blokkeren van de woordenboeken en, indien nodig, spellingcontrole kan handmatig via het slotje rechts onder in het hoofdmenu. De Alinea App is niet geschikt voor het afnemen van de Centrale Eindtoets PO, IEP Eindtoets PO en Eindexamen VO.

• Waar vind ik de handleidingen voor Alinea?

Alle handleidingen voor installatie en gebruik.

• Kan ik de weblicentie van Alinea ook offline gebruiken?

Ja, als er eenmaal is ingelogd met Alinea kunt u Alinea 72 uur gebruiken zonder internetverbinding.

• Hoe kan ik de stemkwaliteit aanpassen in Alinea?

Alinea stem aanpassen

Standaard is Alinea voorzien van volgende stemmen van hoge kwaliteit:

• Nederlands: Ellen, Claire en Xander
    • Frans: Sebastien, Thomas en Virginie
    • Engels: Daniel, Emily en Serena
    • Duits: Steffi en Yannick

Opgelet
    Alinea biedt schrijf- en leesondersteuning voor het Nederlands, Frans, Engels en Duits.
    Voor de talen die niet standaard meegeleverd worden is er enkel leesondersteuning. Je kunt teksten laten voorlezen in die talen, maar er is geen schrijfondersteuning voorzien (vb. woordvoorspelling, woordenboeken, …). Dit is het geval voor alle SAPI-stemmen die op je systeem geïnstalleerd zijn.

De stem van het voorlezen instellen

Klik met de linkermuisknop op de drie puntjes of met de rechtermuisknop ergens op de leesknop om het contextmenu te openen.

• Klik op ’Instellingen’.
    • Kies een stem en klik op het groene vinkje.

De snelheid van het voorlezen instellen
    • Klik met de linkermuisknop op de drie puntjes of met de rechtermuisknop ergens op de leesknop om het contextmenu te openen.
    • Klik op ’Instellingen’.
    • Verschuif de schuifbalk naar de gewenste leessnelheid en klik op het groene vinkje.

• Eindtoets PO of CS Eindexamen VO met Alinea

De spraaksynthese-PDF voor het eindexamen kunt u direct openen in Alinea. Zorg ervoor dat u de laatste nieuwe versie van Alinea heeft geïnstalleerd. Het blokkeren van de woordenboeken en, indien nodig, spellingcontrole kan handmatig in de Alineaomgeving via het slotje rechts onder in het hoofdmenu. De Alinea App is niet geschikt voor het afnemen van de Centrale Eindtoets PO, IEP Eindtoets PO en Eindexamen VO.