Flits! Tutorlezen automatiseert het leesproces op woordniveau

Flits! Tutorlezen in het kort

Flits Tuorlezen

Flits! Tutorlezen is een programma dat op woordniveau de leessnelheid en nauwkeurigheid van zwakke en matige lezers verbetert. Het programma is bedoeld voor leerlingen van groep 3 tot en met groep 8 die moeite hebben met het automatiseren van het leesproces op woordniveau.

Zwakke tot matige lezers oefenen intensief en systematisch met Flits! Tutorlezen. In een gemiddelde klas valt een kwart (25%) van de leerlingen in deze groep. Deze leerlingen komen niet tot vloeiend lezen. 

Flits! Tutorlezen ondersteunt

 • Leerlingen met een te laag leestempo die geneigd zijn om spellend te blijven lezen.
 • Leerlingen die geneigd zijn om een radende leesstrategie te ontwikkelen.
 • Leerlingen in groep 3 tot en met groep 8.
 • Leerlingen die na Bouw! moeite blijven hebben met lezen.

Flits! Tutorlezen is beschikbaar voor scholen.

Zo werkt Flits! Tutorlezen

Flits! Tutorlezen bevat meer dan 5.000 woorden. Alle woorden zijn ingesproken. Afhankelijk van de leesvaardigheid van een kind worden de woorden op het scherm klank voor klank, als heel woord of gesplitst aangeboden. Er zijn acht modules, zodat stap voor stap elke leesmoeilijkheid aangeboden wordt. Het programma is adaptief en biedt daardoor altijd oefeningen op het juiste niveau. Het programma biedt automatische instelmogelijkheden zowel voor leestempo als leesoefeningen.

Flits! Tutorlezen kenmerkt zich door zijn gebruiksvriendelijkheid. Het programma is methode-onafhankelijk en te gebruiken op alle devices, dus ook op tablets en iPads. Doordat het programma web-based is kunnen leerlingen thuis en op school inloggen met hun gebruiksnaam en wachtwoord.

Rapportages

Flits! Tutorlezen registreert de resultaten en geeft leerkrachten of begeleiders een overzichtelijke rapportage over de leesvorderingen en -moeilijkheden van het kind. Rapportages kunnen door een school ook gebruikt worden om een bespreking te houden over leesproblematiek en specifieke hulp voor een kind.

Zorgniveau 2 of 3

De leerling oefent samen met een tutor en krijgt passend leesonderwijs terwijl de leerkracht wordt ontlast op zorgniveau 2. Voor tutoren is geen voorkennis van leren lezen vereist. Op school zal de tutor een medeleerling zijn van een hoger leesniveau, bij thuiswerken is de tutor een ouder of een oudere broer of zus. 

Door gebruik te maken van professionele tutors kan het programma onderdeel uitmaken van de invulling op zorgniveau 3.

Flits! Tutorlezen is beschikbaar voor scholen.

Effectief onderwijs met Flits! Tutorlezen

In deze webinar vertellen wij over het remediëren van leesproblemen. Je leert hoe Flits! Tutorlezen leerlingen die moeite hebben met lezen ondersteunt bij het automatiseren van het leesproces op woordniveau. Dit programma helpt leerlingen met een te laag leestempo, leerlingen die geneigd zijn om spellend te blijven lezen en leerlingen die geneigd zijn om een radende leesstrategie te ontwikkelen. 

Deze webinar wordt meerdere malen per maand gehouden. Bekijk hier de kalender.

Inschrijven

Demoles aanvragen

Om een beeld te krijgen van het programma vraag je hier een online demoles aan. Deze les geeft je in een beeld van de mogelijkheden.

Vraag de demo-link aan

Training

Haal meer uit Flits! Tutorlezen met een training voor onderwijsprofessionals

Ben je dyslexiebehandelaar? Lees hier meer over het speciale aanbod voor dyslexiebehandelaars, inclusief de mogelijkheid om dyslexiesoftware gratis in te zetten tijdens de behandeling. 

Interventieprogramma NPO Flits! Tutorlezen

Flits! Tutorlezen is een remediërend programma dat op woordniveau de leessnelheid en nauwkeurigheid van zwakke en matige lezers verbetert. Het is bedoeld voor leerlingen van groep 3 tot en met groep 8.

Toegevoegde waarde

 • Zwakke tot matige lezers oefenen intensief en systematisch
 • Elke leesmoeilijkheid wordt stap voor stap aangeboden
 • Programma is adaptief en biedt altijd oefeningen op het juiste niveau

Een interventieprogramma Flits! Tutorlezen bestaat uit:

 • Licenties voor onbeperkt gebruik binnen school
 • Online vaardigheidstraining voor 2 deelnemers per school
 • Voortgangsrapportage
 • Projectbegeleiding*

  *Bij bovenschoolse inzet van 3 en 5 jaar

Voor bestaande licentiegebruikers is er een aparte dienstenpakket beschikbaar. Dit pakket bestaat uit een voortgangsrapportage en een vaardigheidstraining. Bestel dit pakket in de webshop.

Bewezen effectiviteit
Hoe past het interventieprogramma Flits! Tutorlezen binnen het Nationaal Programma Onderwijs?
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft interventies gerubriceerd op basis van kosteneffectiviteit. De grondslag voor deze indeling ligt bij de Britse Education Endowment Foundation die de effectiviteit van interventies bij leerlingen van 5 tot 16 jaar oud heeft onderzocht. Op basis van de Teaching and Learning Toolkit van het Britse kennisinstituut kan Flits! Tutorlezen als volgt worden beoordeeld:

Resultaten klantonderzoek

Uit onderzoek blijkt dat Flits! Tutorlezen met name wordt ingezet vanaf groep 5. Leerlingen die ermee werken hebben moeite met directe woordherkenning, een laag leestempo en een  D- of E-score op woordlezen. Het werken in Flits! Tutorlezen is volgens de respondenten van meerwaarde voor de leerlingen.

Reacties op stellingen over de inzet van Flits! Tutorezen

Reacties op vraag naar vooruitgang door inzet van Flits! Tutorezen

Adaptief

Je kunt als onderwijsprofessional zelf kiezen waar je de leerling laat instromen. Dit kan op basis van de uitkomsten van de DMT, maar ook naar eigen inzicht. Vanaf daar zal de leerling op zijn eigen tempo door het programma gaan. 

Zelfstandig aan de slag

Leerlingen werken samen met een tutor in Flits! Tutorlezen. Dit kan een klasgenootje of oudere leerling, een vrijwilliger of een ouder zijn. Deze tutor heeft weinig instructie nodig: het programma spreekt voor zich.

Rapportages

De onderwijsprofessional kan altijd zien wat de progressie van een leerling is, hoeveel minuten er per week wordt geoefend en ook houdt het programma bij of er opvallende scores zijn behaald. Flits! Tutorlezen werkt vanuit Lexipoort. Een koppeling met Basispoort is daardoor snel gemaakt.

Op school en thuis

Het programma werkt in de cloud, wat inhoudt dat er op iedere plek geoefend kan worden, als er maar een internetverbinding is. De leerling kan dus zowel op school als thuis werken met Flits! Tutorlezen. 

Wetenschappelijke onderbouwing

Flits! Tutorlezen is ontwikkeld vanuit de vergoede dyslexiezorg en is gebaseerd op uitgangspunten die bewezen effectief zijn voor zwakke lezers, namelijk:

 • zorg voor duidelijke doelen
 • bied voldoende oefentijd, zo bevorder je het automatiseren
 • oefen systematisch, stap voor stap en zorg voor een duidelijke opbouw van de leerstof
 • sluit aan bij het leestempo en leesproblemen van het kind
 • ga uit van: eerst nauwkeurig, dan snel
 • oefen met hardop lezen en geef directe feedback
 • zorg dat niet alleen het hele woord maar ook letter-klankkoppelingen herhaald aangeboden kunnen worden en doe dit ook met woorddelen/klankgroepen.

Bestel Flits! Tutorlezen

Geef met de inzet van Flits! Tutorlezen richting aan het Onderwijszorgtraject voor de aanpak van leesproblemen, laaggeletterdheid en dyslexie.

De kosten van een schoolbrede licentie zijn gebaseerd op de grootte van de school.

Bestel Flits! Tutorlezen in de webshop

Werken met Flits! Tutorlezen

Bij onze programma's ontvang je een gebruikershandleiding zodat je er direct mee aan de slag kunt. 

Tijdens de Flits! Tutorlezen Vaardigheidstraining maak je kennis met de mogelijkheden van het programma en wordt er dieper ingegaan op de doelgroep, de inzet en de theorie. Ook zie je de belangrijkste functies van het programma. 

Bekijk het complete aanbod ondersteunende trainingen en cursussen bij 'Academie'.

Bovenschoolse aanpak

Veel onderwijsorganisaties (schoolbesturen, stichtingen en/of samenwerkingsverbanden) pakken leesproblemen, laaggeletterdheid en dyslexie in een bovenschoolse samenwerking aan. Wij zien dat deze samenwerking de kwaliteit en continuïteit ten goede komt. Door het schaalvoordeel zijn de individuele onderwijsinstellingen verzekerd van de beste prijs.
Meer informatie over de bovenschoolse aanpak