BLOON

BLOON biedt veel mogelijkheden voor thuisonderwijs.

BLOON is een methode-onafhankelijk programma om spelling mee te oefenen. Er kan gebruik gemaakt worden van bestaande woordenlijsten, maar leerkrachten en begeleiders kunnen ook eigen lijsten maken. Hierdoor kan de lesstof direct worden geoefend.

De letters van BLOON staan voor: 
Bekijken, Lezen, Omdraaien, Opschrijven en Nakijken.  

Scholen  

Interesse in een Bovenschoolse stichtingsbrede aanschaf? Mail dan naar consultancy@lexima.nl voor een offerte op maat.

Leerlingen kunnen zowel op school als thuis werken met BLOON. Het enige dat nodig is, is een internetverbinding. 

BLOON heeft een uitgebreide module voor leerkrachten: Zij kunnen op maat gemaakte woordenlijsten invoeren of gebruik maken van de woordenlijsten van BLOON. Na het oefenen kan de leerkracht een overzicht van de resultaten van de leerlingen inzien. Zowel een totaaloverzicht van een groep leerlingen als een individueel overzicht behoort tot de mogelijkheden. De leerkracht krijgt hiermee inzicht in de gemaakte fouten en kan de leerling waar nodig bijsturen.

 • Algemeen gebruik vanaf groep 3 (zorgniveau 1)
 • BLOON wordt gebruikt voor leerlingen van groep 3 t/m groep 8 en kan ingezet worden op zorgniveau 2. Leesspecialisten en RT'ers kunnen BLOON ook inzetten om zwakke spellers zoveel mogelijk visuele woordbeelden te laten inprenten. Deze woordbeelden worden door de leerlingen zelf auditief ondersteund omdat ze de woorden hardop lezen.

Maak kennis met BLOON

Demo aanvragen

BLOON Demo

Trainingen

Lexima biedt uitgebreide ondersteuning voor scholen die met BLOON werken. Wij geven individueel advies aan geïnteresseerden, voor diegene die goed willen leren werken met BLOON. 

Haal meer uit BLOON met de Special: spelling met BLOON en Dexlex.

De training is bedoeld voor onderwijsprofessionals die betrokken zijn bij de ondersteuning van leerlingen met spellingproblemen.

Thuisonderwijs met BLOON

Om de mogelijkheden van dit programma voor thuisonderwijs te benutten, hebben wij een korte instructie opgesteld waarmee ouders en leerlingen thuis aan de slag kunnen.

Voor leerkrachten

Leerkrachten voeren zelf woordenlijsten in, maar kunnen ook gebruikmaken van de woordenlijsten van BLOON. Ook is het mogelijk om materialen uit te wisselen.

Stappenplan woordenlijsten en lesideeën kopiëren

Bekijk enkele ideeën om leerlingen thuis met BLOON te laten werken:

Stappenplan voor een spellingles op afstand 

Voorbeeldles BLOON groep 3 (sch- en schr-)

Voorbeeldles BLOON groep 4 (-eer, -oor, -eur)

Voorbeeldles BLOON groep 5 (verkleinwoorden)

Voorbeeldles BLOON groep 6 (c klinkt als een k) 

Voorbeeldles BLOON groep 7 (-isch of -ische) 

Voorbeeldles BLOON groep 8 (x, q, y)

     Veelgestelde vragen

 • Voor wie is BLOON?

  BLOON kan ingezet worden op school, via een praktijk of privé. Leerlingen hebben alleen internet nodig om het programma te kunnen gebruiken.

  BLOON  heeft een uitgebreide module voor leerkrachten/begeleiders voor het invoeren van leerlingen en woordenlijsten. Ook kunnen de resultaten van het oefenen per leerling en over de hele groep worden bekeken.

 • Hoe werkt BLOON?

  Na het registreren kunnen leerkrachten/begeleiders de leerlingen van hun groep invoeren. Vervolgens kunnen woordenlijsten worden ingevoerd of gedownload. Per leerling kunnen verschillende lijsten worden klaargezet. Het is ook mogelijk om woordenlijsten met elkaar te delen. Zodra de lijsten klaar staan kunnen leerlingen via de BLOON-methode oefenen met de woordenlijsten. Ook kunnen spelletjes worden klaargezet, waarin de leerling extra met de woorden aan de slag kan.

 • Kan ik BLOON gebruiken samen met andere lees- en/of spellingmethodes?

  BLOON is een methode-onafhankelijk programma om spelling in te oefenen. Er kan gebruik worden gemaakt van bestaande woordenlijsten, maar leerkrachten/begeleiders kunnen ook hun eigen lijsten maken. Hierdoor kan de stof die in de klas behandeld is, direct worden ingeoefend met BLOON.

 • Kan ik zien wat een leerling geoefend heeft?

  De leerkracht krijgt een overzicht van de resultaten van al zijn of haar leerlingen. Er kan een totaaloverzicht worden bekeken, maar het is ook mogelijk om individuele resultaten te bekijken. Zo kan de leerkracht zien wat er goed of fout ging en kan de leerling waar nodig bijgestuurd worden.

 • Kan ik feedback geven aan de leerling?

  In BLOON zit een berichtenfunctie. Leerkrachten kunnen een persoonlijk bericht achterlaten voor een leerling, eventueel met een sticker als beloning.

 • Uit welke principes is BLOON ontstaan?

  Oorspronkelijk werd BLOON uitgevoerd met papieren kaartjes als oefenvorm bij Retentietraining. Dit is een intensieve training die remedial teachers inzetten om zwakke, "niet-regelgevoelige spellers" zoveel mogelijk visuele woordbeelden te laten inprenten. Doordat de leerlingen de woorden eerst hardop voorlezen, geven ze zichzelf auditieve ondersteuning.

 • Wat zijn de extra functionaliteiten in het programma?

  Binnen BLOON kunnen spellinginstructies worden klaargezet voor de leerlingen. Er kan bijvoorbeeld als tip worden meegegeven dat de /g/ geschreven kan worden als /ch/.

  Verder is het mogelijk de woorden aan te bieden in gekleurde blokjes. Dit is ook methode-onafhankelijk. Je kan de kleuren zelf instellen.