Hulp bij schrijven voor studie of werk

Bron: Impuls en Woortblind, Marrith Hoenderken, Mei 2016

Openheid over dyslexie op het werk of als student blijft helaas lastig voor veel (jong)volwassenen met dyslexie. Daardoor ploeter je onnodig voort en mis je de voordelen van het gebruik van dyslexiesoftware. Terwijl dat een wereld van verschil kan maken. Dyslexiesoftware biedt hulp bij schrijven en lezen. Maar welke software past het beste bij jou?

Welke hulp biedt dyslexiesoftware?

Hulp bij schrijvenPrimair heeft dyslexiesoftware het doel belemmeringen bij lezen en schrijven te compenseren. Maar uit diverse onderzoeken en uit de praktijk blijkt dat het inzetten van dyslexiesoftware ook een positief effect heeft op het sociaalemotioneel functioneren. Inzet van ICT-hulpmiddelen heeft een gunstige invloed op zelfredzaamheid, aandacht, concentratie, stress en vermoeidheid. Allemaal factoren die een grote impact hebben op de prestaties en het zelfbeeld.

Kurzweil

Mark (21) volgt een studie Commerciele Economie en moet zich zowel in het Engels als Nederlands een grote hoeveelheid leerstof eigen maken. Naast het lezen en studeren (samenvatten) moet hij stevige opdrachten inleveren. Met het programma Kurzweil 3000 krijgt Mark ondersteuning bij het lezen, schrijven en studeren. Met de scanfunctie van het programma scant hij zijn studieboeken in zodat hij vervolgens met de leesfunctie teksten kan laten voorlezen door de computer. Hierdoor kan hij de teksten in het Nederlands en Engels sneller lezen. Ook begrijpt hij de teksten zo beter. Met de markeerstiften in het programma maakt hij samenvattingen van de hoofdstukken en deze bewaart hij als MP3- bestand zodat hij ook onderweg kan leren voor bijvoorbeeld tentamens. Bij het schrijven van teksten gebruikt hij ook weer de leesfunctie door zijn eigen teksten te laten voorlezen. Met de auditieve feedback kan hij fouten in zijn zinsopbouw en de structuur van de tekst corrigeren. De woordvoorspeller gebruikt hij voor veel vakspecifieke termen die bij zijn opleiding horen. Een prettige bijkomstigheid is dat hij ook zijn toetsen kan maken met Kurzweil, waardoor hij binnen de gestelde tijd kan blijven en zijn resultaten beter zijn.

WoDy en Dragon

Als webdesigner schrijft Eduard (38) veel teksten voor websites. Zonder hulpmiddelen is hij veel tijd kwijt aan de juiste spelling van woorden. Ook heeft hij ondersteuning van collega’s nodig voor het corrigeren van teksten. Ter compensatie gebruikt Eduard het programma WoDy dat hem ondersteunt bij:

  • Foute letterkeuzes
  • Spellingsfouten, die Word niet herkent
  • Werkwoordspelling
  • Homofonen
  • Samengestelde woorden
  • Specifiek vakjargon

Omdat WoDy tijdens het typen van een woord suggesties geeft voor woorden én ze voorleest, worden fouten voorkomen. Eduard gebruikt deze software als zwevende werkbalk in programma’s als Word, Google Chrome, Adobe, PowerPoint en e-mail. Vaak begint hij met eerst zijn tekst in te spreken via Dragon NaturallySpeaking (spraak-naar-tekstsoftware). WoDy werkt goed in combinatie met Dragon. Dragon zet gesproken woorden in tekst om en WoDy voorspelt woorden zodat de gebruiker een heldere en foutloze tekst kan maken. Eduard kan zo zelfstandiger werken, maakt minder fouten en heeft minder ondersteuning van collega’s nodig.

Welke dyslexiesoftware?

De individuele verschillen tussen studenten en werknemers met dyslexie zijn groot. Daarnaast zijn op het vlak van ICT de situaties bij onderwijsinstellingen en werkgevers zeer wisselend. Voor het maken van een juiste keuze voor een hulpmiddel draait het om vier componenten: individu, taak, technologie en context.

Lees meer >>