Gebruik dyslexie-software tijdens de Cito-toets

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op de Lexima nieuwsbrief

Bron: De CITO-toets met dyslexie-software Kurzweil 3000, Lexima, 2012
Niet vreemd maar heel normaal!

Cito toets met dyslexie softwareDit schooljaar heeft de Koningin Julianaschool te Barneveld meegedraaid met een pilot van CITO. In deze pilot konden leerlingen van groep acht de cito-eindtoets maken met Kurzweil. De bestanden voor Kurzweil werden in deze pilot ‘kant en klaar’ geleverd.

Jolanda Gerritse, leerkracht van groep 8, vertelt dat ze heel tevreden is over hoe het is verlopen. Zij ontving de bestanden voor het gebruik in Kurzweil samen met een duidelijke instructie. In totaal hebben 3 leerlingen uit haar klas de eindtoets met Kurzweil gemaakt. Deze leerlingen werkten met een laptop met Kurzweil in de klas. Ter voorbereiding had Jolanda uitgelegd waar de bestanden opgeslagen waren. Voor het gebruik van het bronnenboekje is er een extra instructie gegeven.

De leerlingen hebben behalve rekenen, alle onderdelen van de eindtoets met Kurzweil gedaan. Voor de leerlingen was het werken met een laptop met Kurzweil tijdens de eindtoets heel normaal, dit omdat zij al regelmatig in de klas met Kurzweil werken. Ook de rest van de klas keek er niet van op. De Koningin Julianaschool werkt al jaren met Kurzweil. Het maken van de eindtoets was voor hen daarom niet nieuw of vreemd. Jolanda geeft aan dat het voor de leerlingen prettig is dat zij de eindtoets kunnen maken met een programma dat heel herkenbaar is.

Nu nog even afwachten wat de scores zijn, maar Jolanda en haar leerlingen kijken in ieder geval tevreden terug op de afgelopen week.

Meer informatie over examens doen met Kurzweil