Computerpragramma ondersteunt leerlingen met dyslexie

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op de Lexima nieuwsbrief

Suzanne Eijgenraam, Het AD, maart 2014

'Dankzij de computer weet ik dat ik het fout schrijf'

Een primeur voor Voorne-Putten, een speciaal computerprogramma (Kurzweil van Lexima) ondersteunt de leerlingen met dyslexie. Zes basisscholen schaften het programma aan. Kinderen kunnen er in de toekomst zelfs de Cito-toets mee maken.

Aandacht voor dyslexie hulp middelenKinderen met dyslexie hebben moeite met lezen. "Omdat ze vaak langzamer lezen, kunnen ze bij vakken als aardrijkskunde en geschiedenis achter gaan lopen", zegt Marja Groenendijk, locatieleider op cbs Anker in Brielle. Om dat te voorkomen heeft scholenkoepel VCO de Kring - als eerste op Voorne-Putten - voor leerlingen met een dyslexieverklaring het computerprogramma Kurzweil van Lexima aangeschaft. Leerlingen uit groep 5 en 6 van de basisscholen cbs Anker en cbs Geuzenschip in Brielle, cns de Nieuwe Weg in Oostvoorne, Cbs Merula in Heenvliet en pcbs de Rank en pcbs de Regenboog in Rozenburg zijn er na de voorjaarsvakantie mee gestart. Na de zomervakantie sluiten zes andere scholen zich aan en gaan ook leerlingen uit groep 7 en later ook uit groep 8 ermee werken.

Kleuren


dyslexie hulp softwareTerwijl bijvoorbeeld tijdens het vak Nieuwsbegrip klasgenoten een krantenbericht lezen, nemen de kinderen met dyslexie -dat zijn er gemiddeld 1 of 2 per klas- plaats achter de computer. Via een koptelefoon horen zij in hun eigen leestempo dit zelfde krantenbericht, terwijl ze op het beeldscherm meelezen. De betreffende zin krijgt een kleur; het woord een andere kleur. Daardoor begrijpen ze een tekst sneller dan wanneer ze die helemaal zelf moeten lezen", zegt Groenendijk.

De computer helpt ook bij spellingproblemen. Wanneer een leerling een fout maakt, laat de computer horen wat er staat en leest alternatieven voor. Groenedijk:"Kinderen met dyslexie zien het niet als ze bijvoorbeeld 'een kat heeft vier poten' schrijven. Maar ze horen het wel." Op termijn kan Kurzweil bij alle vakken en toetsen gebruikt worden en dat bespaart de docenten veel tijd. Nu nog moet een leerkracht alle toetsen voorlezen aan kinderen met dyslexie", legt directeur Dick Vreugdenhil van VCO de Kring uit.

De leerlingen zijn blij met de hulp van de computer. "Het helpt goed."denkt Mau (11) uit groep 6 van cbs Geuzenschip. "Ik vind het handig dat de computer controleert of ik een woord goed schrijf." Lisa (9) uit groep 6 van cbs Anker zegt: "Ik vind het lastig om te lezen. Wat handig is aan deze computer, is dat hij echt alles voorleest en dat je zelf het tempo kunt bepalen." Haar klasgenootje Kay (11) wil nogal eens woorden opschrijven zoals hij ze hoort. "En dankzij deze computer weet ik het als dat fout is. Ik vind het echt een supergaaf programma."

Kay (11): "Ik vind het echt een supergaaf programma"

 

Lees het hele artikel >>