Van de basisschool naar het voortgezet onderwijs

Van de basisschool naar het voortgezet onderwijs

Zeker voor kinderen met de diagnose Ernstige Enkelvoudige Dyslexie is de overstap van basisschool naar het voortgezet onderwijs een grote stap die heel wat zorgen met zich mee kan brengen. Lexima sprak met Albert Wolters (12). Hoe ervaart hij dat?

Hoe is het om met dyslexie naar het vo te gaan?

“Het is spannend dat je een nieuwe klas krijgt. Gelukkig zitten er in mijn nieuwe klas nog 5 kinderen die dyslexie hebben, wij wisselen onderling tips uit over apps en zo. Het aanvragen van hulpmiddelen voor mijn dyslexie heeft ongeveer 3 weken geduurd. Ik had al mijn eigen laptop aangeschaft toen ik op de basisschool zat.”

Welke vakken vind je moeilijk?

“Ik ben heel veel tijd bezig met Nederlands vanwege de lange teksten die ik moet lezen. Gelukkig mag ik bepaalde opdrachten aangepast maken in overleg met de docent. En mag ik de boeken die ik moet lezen, als luisterboek erbij hebben.”

Hoe pak je het aan met Engels en andere vreemde talen?

“Engels vind ik minder moeilijk omdat ik Engelse films kijk, en games doe. Frans en Spaans vind ik heel lastig, want de woorden die ik lees zijn niet de klanken die ik hoor of moet uitspreken. Fonetisch klopt het niet. Een app waarin ik de woorden hoor met Nederlandse vertaling erbij helpt mij enorm daarbij. Ik maak de toetsen nu op de computer met een speciale usb stick van school, daar staan de toetsen op en die kunnen dan worden voorgelezen door de computer.”

Heb je tips voor andere kinderen met dyslexie?

“Vraag op school of er gesproken boeken zijn en of er dyslexiesoftware aanwezig is die je kunt gebruiken bij toetsen. Accepteer ook dat je vaak langer met huiswerk bezig bent dan de rest van de klas, maar vraag aan leraren of ze hier rekening mee kunnen houden.”