Nieuwe versie van Bouw! komt er aan

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op de Lexima nieuwsbrief

Goed nieuws! De nieuwe versie van Bouw! is gereed. We hebben alles uitvoerig getest en de ruim 200 leerlingen die in de pilot met de nieuwe versie van Bouw! hebben gewerkt zijn razend enthousiast! 

Wat is nieuw?

 • Bouw! bestaat uit 1 omgeving waarop iedereen inlogt (leerlingen, Bouw!-coördinatoren en klantportalbeheerders).
 • Een leerling kan meerdere begeleiders (bouwcoördinatoren) hebben.
 • Leerlingen bouwen torens door het maken van lessen en toetsen.
 • Bouw! opent het lessenoverzicht altijd op de plek waar de leerling gebleven is.
 • Leerlingen hebben meer inzicht in de eigen resultaten door een kindvriendelijke weergave van de reeds bekende lesstof en de lesstof die zij nog beter kunnen beheersen.
 • Toetsen afnemen kan alleen met een begeleideraccount.
 • De begeleideromgeving bevat een groepsoverzicht waarin duidelijk is wanneer een leerling (bijna) toe is aan een toets.
 • Een robuuste, volledig nieuwe, technische omgeving waardoor inlogproblemen voortaan tot het verleden behoren.

Planning

 • In de week voor de kerstvakantie ontvangen gebruikers van ons een e-mail met alle belangrijke informatie over het werken in de nieuwe omgeving van Bouw!.
 • In de tweede week van de kerstvakantie gaan we alle leerlingen overzetten naar de nieuwe Bouw!-omgeving. Dit betekent dat de vorderingen die leerlingen maken in de tweede week van de kerstvakantie niet worden doorgevoerd naar de nieuwe omgeving. U kunt ervoor kiezen om de leerlingen daarom tijdens de vakantie niet te laten werken met Bouw!. Ze kunnen ook doorwerken, maar dit betekent dat zij de lessen die zij gemaakt hebben in de nieuwe omgeving ook nog een keer mogen maken (dit heeft als voordeel, dat niet alles nieuw is).
 • Na de kerstvakantie gaan leerlingen inloggen in de nieuwe omgeving van Bouw!. Dit doen zij met hun reeds bekende inloggegevens.
 • Na de kerstvakantie raden wij af om nog te werken via bouwtutorlezen.nl. De vorderingen worden niet opgeslagen in de nieuwe omgeving! 

Nieuwsgierig?

U kunt alvast kennis maken met de nieuwe versie van Bouw! door een korte of lange film te bekijken:

 • Bekijk hier een korte instructiefilm (8 minuten).
 • Bekijk hier de uitgebreide herhaling van de webinar van de nieuwe omgeving van Bouw!. Hierin wordt ook de begeleider omgeving getoond (25 minuten). 

Bouwdelenoverzicht:

Wanneer leerlingen in het bouwdelenoverzicht komen, zien zij de voortgang in de vorm van torens. De leerlingen bouwen de torens door het maken van lessen en toetsen. Zo bouwen zij hun eigen Bouw!Stad. Door de verrassingselementen van de verschillende torens zullen de leerlingen langer gemotiveerd blijven werken met Bouw!.

Wanneer Bouw! volledig is afgerond krijgen leerlingen de mogelijkheid om een kleurplaat en een gepersonaliseerd diploma te downloaden. Iets om trots op te zijn!

Lessenoverzicht

In het lessenoverzicht wordt ook de toren die de leerlingen aan het bouwen zijn getoond. Zo zien ze  aan de toren hoe ver ze gebleven zijn in Bouw!, ook wanneer het bouwdelenoverzicht niet geopend is. Bij de toren zal een bordje staan dat vanaf tien lessen het aantal lessen tot aan de toets aftelt. De tutor kan dan tijdig een seintje aan de bouwcoördinator geven wanneer er een toets aan komt.

Daarnaast hebben we ervoor gezorgd dat het programma gebruiksvriendelijker is geworden. Het lessenoverzicht zal altijd openen op de plek waar de leerlingen gebleven zijn. Naar herhaallessen, voortaan aanbevolen lessen genoemd, hoeft niet meer te worden gezocht. Doormiddel van skippijlen kunnen leerlingen van de ene aanbevolen les naar de andere springen, handig om te zien welke aanbevolen lessen er nog moet worden gemaakt.  

In het lessenoverzicht is het ook mogelijk om te zien hoe vaak een les of toets is gedaan, en ook wat het resultaat daarvan was. Door middel van oranje en groene vinkjes is dit af te leiden. Door met de muis op een vinkje te gaan staan, kan het resultaat van een toets of bouwenles afgelezen worden. 

Lessen maken

De inhoud van de lessen is hetzelfde gebleven, dit om de effectiviteit van het programma te waarborgen. Wel zijn er binnen de lessen een paar grafische items veranderd. Leerlingen zien bij de bouwenlessen direct het resultaat van het woorden maken, lezen of luisteren. In de vorm van een muur wordt getoond wat goed is gegaan, en wat beter kan.  Hierna volgen de rare vragen. Ook bij de toets zullen de stenen muren worden getoond.

Houd onze nieuwsbrief  in de gaten. Binnenkort zal er meer informatie volgen, bijvoorbeeld over het uitlezen van resultaten en de nieuwe omgeving waarin eenvoudig accounts aangemaakt kunnen worden.

 

Hieronder nog meer afbeeldingen van de nieuwe versie van Bouw!:

Afbeelding: Hijskraan, stuk toren erbij
Afbeelding: Bezig met Bouwdeel
Afbeelding: Avatar instellen
Afbeelding: Lessenoverzicht
Afbeelding: Toren behaald
Afbeelding: Voorbeeld toets