Leesseries

Leesseries in Boekies

Elk kind maakt in het lezen zijn of haar eigen ontwikkeling door, op zijn of haar eigen tempo. Sommigen hebben extra aandacht nodig om hun leesvaardigheid verder te ontwikkelen. Speciale leesseries helpen lezers om plezier in het lezen te krijgen, dan wel te behouden.

Elke leesseries sluit aan bij de behoeftes van een doelgroep.

  • Leerling met leesproblemen zoals dyslexie
  • Leerling met een kleine woordenschat
  • Meertalige leerling
  • Hoogbegaafde leerling

In Boekies zijn onder andere onderstaande leesseries beschikbaar.

Boeken Over Jongens
Bikkels
Boekbende
Boemerang
Bolleboos
Kijk en lees
Leesbalans
Nik-Nak
Samenleesboeken/Samenlezers
Spannend!-serie
Terugblikken
Toneellezen
VillA Alfabet
Voorleescollectie
Zoeklicht

Boeken Over Jongens

Boeken Over Jongens (B.O.J.) is serie speciaal voor jongens. De boeken zijn leuk om te lezen en zitten vol met spanning, actie en humor. De boeken die in de serie zijn opgenomen, zijn goedgekeurd door een echt jongenspanel.
Met deze serie richt Uitgeverij Zwijsen zich op leesmotivatie. Er zijn boeken voor de leeftijd van 7 tot en met 12 jaar

Bikkels

De leesserie Bikkels is bedoeld voor kinderen bij wie het lezen niet makkelijk gaat. Tijdens het lezen zijn de kinderen ongemerkt aan het oefenen met taal. Ook is er ruime aandacht voor woordenschat. Voorin staat een woordweb met plaatjes. Zo weet de lezer waar het verhaal over gaat en wat de belangrijkste woorden zijn.
Met deze serie richt Uitgeverij Zwijsen zich op zwakke lezers uit groep 3, 4, 5 en 6.

Boekbende

De kinderboekenserie Boekbende bestaat uit net wat dikkere kinderboeken die de leesontwikkeling van kinderen stap voor stap volgen. Voor elke leeftijd zijn er spannende en aantrekkelijke kinderboeken die aansluiten op de leesontwikkeling. Zo kan iedereen een goede lezer worden! Want wil een kind een goede lezer worden dan moet het tijdens en na het aanvankelijk leesonderwijs heel veel lezen én steeds beter gaan lezen.
Met deze serie richt Uitgeverij Zwijsen zich op leesmotivatie. Er zijn boeken voor elke leeftijd.

Boemerang

De leesserie Boemerang bestaat uit boeken die wat leestechniek betreft wat eenvoudiger zijn. Er komen maar weinig moeilijke woorden of figuurlijk taalgebruik in voor. Maar deze boeken zijn zeker niet kinderachtig. Alles is erop gericht om de lezer te motiveren met een boeiend boek. Ideaal dus voor kinderen die niet zo goed kunnen lezen en mede daarom niet zo graag lezen. Met deze serie richt
Uitgeverij Zwijsen zich op zwakke lezers en kinderen met dyslexie. Er zijn boeken voor elke leeftijd.

Bolleboos

De reeks Bolleboos is bedoeld voor kinderen die hun leesvaardigheid heel snel ontwikkelen. Sommige kinderen zijn namelijk heel snel met lezen. Ze hebben het zichzelf als kleuter aangeleerd, of pikken het snel op. Boeken voor hun eigen leeftijd zijn voor deze kinderen leestechnisch te gemakkelijk, maar boeken voor oudere kinderen zijn inhoudelijk vaak nog te moeilijk. De verhalen in Bolleboos zijn langer en het leesniveau is moeilijker dan de meeste boeken voor beginnende lezers. Inhoudelijk sluiten ze echter aan bij de belevingswereld van jonge kinderen.
Met deze serie richt Uitgeverij Zwijsen zich op kinderen die voor lopen met lezen. Er zijn boeken voor elke leeftijd.

Kijk en lees

Bij de stripboeken van Kijk en Lees staan leesplezier en toegankelijkheid voorop. Deze stripboeken zijn bundelingen van korte verhalen. Ze bieden afwisseling en zijn eenvoudig te lezen. Maar het belangrijkste is dat ze vooral grappig zijn en leuk om te lezen.
Met deze serie richt Plan A Uitgevers zich op leesmotivatie. Er zijn boeken voor elke leeftijd.

Leesbalans

De leesserie Leesbalans is ontwikkeld voor kinderen met leesproblemen, dyslexie en/of een te kleine woordenschat. Voor hen gaat het lezen langzamer en moeizamer dan bij andere kinderen. Ze hebben meer oefening en een duidelijkere aanpak nodig en gaan met kleinere stapjes vooruit.
Op de eerste twee bladzijden wordt aandacht besteed aan de lastige woorden zodat kinderen alvast even kunnen oefenen. De boeken hebben veel kleurige plaatjes die het verhaal ondersteunen. De afstand tussen de regels is wat groter dan in andere boeken. Hierdoor wordt het paginabeeld een stuk rustiger, en kunnen kinderen zich makkelijker focussen.
Met deze serie richt Uitgeverij Delubas zich op zwakke lezers en kinderen met dyslexie. Er zijn boeken voor elke leeftijd.

Nik-Nak

Anderstalige kinderen leren vanuit hun eigen taal het Nederlands. En kinderen leren vanuit het Nederlands een vreemde taal. De tweetalige boekjes maken nieuwsgierig en prikkelen de fantasie. Ze zijn goed in te zetten bij het voorlezen aan heterogene, taaldiverse kindergroepen. Met de boekjes kunnen anderstalige ouders samen met hun kinderen lezen en slaan ze een brug van hun moedertaal naar het Nederlands.
Met deze serie richt Uitgeverij Herkes zich op leerlingen met een NT2-achtergrond.
Beschikbaar in het Arabisch, Duits, Engels, Frans, Nederlands, Pools, Russisch, Spaans, Turks

Samenleesboeken/Samenlezers

In de Samenleesboeken/Samenlezers is de tekst geschreven op twee verschillende AVI-niveaus. De twee niveaus wisselen elkaar om de paar regels af. De beginnende lezer leest het lagere AVI-niveau. Doordat de gevorderde lezer tekstdelen op een hoger AVI-niveau leest, kan het verhaal al snel veel spannender gemaakt worden. Door het afwisselend lezen krijgt de zwakke lezer bovendien steeds even rust als de gevorderde lezer zijn tekst leest. De Samenleesboeken zijn een goede oefening voor zwakke of dyslectische lezers. Met de Samenleesboeken ervaren kinderen al heel vroeg hoe leuk lezen kan zijn.
Met deze serie richten Uitgeverij Delubas en Uitgeverij Zwijsen zich op zwakke lezers en kinderen met dyslexie. Er zijn boeken voor elke leeftijd.

Spannend!-serie

Zwakke lezers in de midden- en bovenbouw grijpen vaak mis bij het zoeken naar een leuk boek. Spannend!-boeken hebben een superspannend verhaal op een lager AVI-niveau. De Spannend!-boeken zijn niet te dik en hebben een beperkte hoeveelheid tekst per pagina. De kleurige illustraties bieden rust tijdens het lezen en helpen het verhaal nog gemakkelijker te begrijpen. Het zijn uiteenlopende verhalen, met leuke onderwerpen voor jongens én meisjes.
Met deze serie richt Uitgeverij Delubas zich op zwakke lezers en kinderen met dyslexie in de midden- en bovenbouw.

Terugblikken

Terugblikken is een leesserie die de Nederlandse geschiedenis springlevend maakt. Naast mooie verhalen en illustraties bevatten de lees- en prentenboeken achterin een aantal unieke informatieve pagina’s over de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Met foto’s en interessante informatie wordt een goed beeld geschetst van de betreffende periode. Het taalgebruik is zeer toegankelijk: het gemiddelde AVI-niveau in de leesboeken is M6. Zo kunnen ook de minder goede lezers van deze boeken genieten.
Met deze serie richt Uitgeverij Delubas zich op kinderen die van geschiedenis houden.

Toneellezen

Toneellezen is een bijzondere vorm van samenlezen. Meerdere lezers nemen de rol van een personage op zich en lezen de teksten voor. De teksten bestaan voornamelijk uit dialogen, zodat de lezers elkaar steeds afwisselen. De lezers voeren samen een toneelstukje op, maar dan zonder podium. Zo bevordert Toneellezen het leesplezier en het lezen met intonatie.
De boeken zijn rijk geïllustreerd en hebben een duidelijke opmaak. Naast het verhaal bevatten ze een instructiepagina en een overzicht van personages. De verhalen zijn spannend, humoristisch en toegankelijk geschreven door ervaren scriptschrijvers.
Met deze serie richt Uitgeverij Zwijsen zich op zwakke lezers en kinderen met dyslexie. Er zijn boeken voor elke leeftijd.

VillA Alfabet

De leesserie VillA Alfabet is ontwikkeld voor kinderen die hun leesvaardigheid heel snel ontwikkelen. Sommige kinderen zijn namelijk heel snel met lezen. Het lezen gaat ze te makkelijk af, hierdoor voldoet het reguliere boeken aanbod boeken niet meer. VillA Alfabet is een serie voor kinderen met een hogere technische leesvaardigheid. De verhalen kenmerken zich door een rijk taalgebruik, complexere inhoud en een ingewikkelder verhaalstructuur. Ze dagen uit om na te denken.
Met deze serie richt Uitgeverij Maretak zich kinderen die op voor lopen met lezen. Er zijn boeken voor elke leeftijd.

Voorleescollectie

De Disney Voorlees Collectie bevat wereldberoemde verhalen. Neem leerlingen mee in een fantastische wereld vol intrigerende helden en fascinerende avonturen en beleef de vertrouwde verhalen samen.

Zoeklicht

Kinderen met dyslexie krijgen weer lol in het lezen met de boeken en materialen van Zoeklicht Dyslexie. De serie bestaat uit leesboeken en informatieve boeken waarmee kinderen met dyslexie ervaren hoe leuk lezen kan zijn. Er zijn meerdere series die inhoudelijk aansluiten bij de belangstelling van de leeftijdsgroep.
Met deze serie richt Uitgeverij Zwijsen zich op zwakke lezers en kinderen met dyslexie. Er zijn boeken voor elke leeftijd.