Toetsen op afstand met Bouw!

Toetsen op afstand met Bouw!

Een verhaal van een gebruiker

Naam:            Marianne Mundt-Stolk
Functie:         Taal-ondersteuner en Begeleider Bouw!
School:          P.C. Oranjeschool in Scheveningen (PO)

Ik werk sinds oktober 2018 naar volle tevredenheid met Bouw!. In februari 2019 heb ik het certificaat Bouw!-Coördinator behaald aan de Lexima Academie in Leusden.

Ook ik ontving half maart de mededeling van de minister-president dat de scholen tot nader order dicht zouden gaan. Ik besloot al snel om me te verdiepen in de ins en outs van Google Remote Desktop Sharing zodat ik de leerlingen die met Bouw werken op afstand kon toetsen. Juist in deze onzekere tijden gaf mij het veel steun om gewoon het werk wat ik op school deed, te kunnen blijven doen.

Nu er wereldwijd behoefte is aan afstand en je als ondersteuner dolgraag wilt dat het technisch lezen gewoon doorgaat, is het delen van je desktop met je leerling de oplossing! Zo blijft de leerling op schema met lezen, oefenen de ouders met hun kinderen bij het thuisonderwijs en neemt de Bouw!-Begeleider/Coördinator nog steeds de toetsen af. Geniaal!

Ik werk vier dagen per week in een vast rooster met een groep leerlingen, zowel Nederlandse - als internationale kinderen. Ik geef hen meerdere keren per week ondersteuning in de vorm van Bouw!. Alle leerlingen vinden het heel leuk. Of ze van origine uit Nederland komen, kinderen van expats zijn of vluchtelingen uit een gevaarlijk land als Syrië … ze smullen van de onderdelen die lijken op spelletjes.

Het voordeel voor mij als Bouw-Begeleider is dat ik de lessen altijd op individuele basis geef. Daardoor was het afstandsonderwijs en thuiswerken voor mij beter beheersbaar dan voor een leerkracht die voor een grote groep leerlingen staat.

Internet biedt een gouden kans om het lesgeven toch te laten plaatsvinden op afstand. Er zijn daarbij nog wel enkele uitdagingen te overwinnen, zoals het technische karakter, die voorwaardelijk zijn voor het tot stand komen van de verbinding. Er wordt namelijk wel verwacht, dat ouders en/of leerlingen enige kennis hebben van computers en internet. Er moet namelijk een Google-account worden aangemaakt, een extensie worden toegevoegd aan Chrome en een aantal stappen worden gevolgd ter voltooiing van de verbinding. Vandaar dat ik ook de handleidingen in het Nederlands en Engels in een makkelijker toegankelijke tekst voor de ouders en leerlingen heb herschreven met leuke gekleurde illustraties van Bouw! om hen ondersteuning en vertrouwen te geven in deze onzekere Corona-tijden.

Ondertussen zijn we na een start met halve groepen weer volledig aan de gang. Ik ben blij dat de achterstand van deze groep leerlingen niet vergroot is in deze rare tijd. Ze hebben het namelijk al moeilijk genoeg!

De Google Remote Desktop Sharing hou ik in ieder geval achter de hand. Het werkt goed en daarmee heb je als Begeleider Bouw! echt goud in handen. Afstandsonderwijs is een extra 'tool', waar je vele kanten mee op kunt. Je kunt het ook inzetten als een kind langere tijd ziek thuis zit.