SWV zet zich in voor leerlingen met dyslexie

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op de Lexima nieuwsbrief

Bron: Lexima Magazine november 2017, tekst: Marrith Hoenderken

"Kurzweil past helemaal bij waar wij voor staan" aldus Anneke den Hartog, projectleider van het implementatieproject Kurzweil van SWV de Liemers. Omdat SWV de Liemers het belangrijk vindt dat ieder kind tot z’n recht komt was het voor Anneke en haar collega’s belangrijk om een aantal jaren geleden te starten met een compenserend programma voor leerlingen met dyslexie. Inmiddels kunnen leerlingen vanaf groep 6 (en in uitzonderlijke situaties eerder) met een dyslexieverklaring of met forse lees-en spellingsproblemen gebruik maken van Kurzweil, op school én thuis. Anneke legt uit hoe de Liemers het project Kurzweil op 36 scholen succesvol uitrolt. 

Trainingen voor leerlingen en leerkachten

Jaarlijks worden binnen SWV de Liemers ongeveer 40 deelnemers getraind. Ieder schooljaar worden er leerling-leerkracht trainingen georganiseerd. Leerlingen die gaan starten met Kurzweil zitten samen met een leerkracht achter de computer om het programma eigen te maken. Leerkrachten hebben wel eens de behoefte om de training te herhalen, de leerlingen zijn echter vaak zo computervaardig dat ze na 1 training goed vooruit kunnen. Leerlingen die door het vele gebruik echte ‘experts’ zijn, worden gekoppeld aan andere leerlingen. Zo trainen leerlingen ook elkaar.

STAP VOOR STAP

Met een training is het begin gemaakt, maar voor een goede implementatie en optimaal gebruik van het programma is meer nodig. Anneke adviseert scholen die starten met Kurzweil, het programma ‘stap voor stap’ aan te bieden bij de vakken. Starten met een vakgebied waarvan de bestanden al beschikbaar zijn werkt goed, Nieuwsbegrip is hier een mooi voorbeeld van.

CONTENT

Om optimaal met Kurzweil te kunnen werken zijn digitale materialen in KES-formaat (Kurzweil bestandstype) nodig van de verschillende methodes. Binnen SWV de Liemers wordt op verschillende manieren gewerkt aan een steeds grotere KES-mediatheek. Er worden bestanden uitgewisseld met andere samenwerkingsverbanden, er is contact met Stichting Toegankelijke Informatie en scholen scannen zelf materialen in. Anneke hoopt in de toekomst een eigen ‘SWV de Liemers KES-mediatheek’ op te kunnen zetten zodat scholen makkelijk de juiste materialen kunnen vinden.

EVALUATIE & COMMUNICATIE GAAN HAND IN HAND

Anneke zit als projectleider in de bovenschoolse stuurgroep van het project, vanuit iedere stichting is er een afgevaardigde zodat er voor de keuzes die worden gemaakt voldoende draagvlak onder de scholen is.

Bovenschools implementatietraject
Lees het hele artikel >>