Met dictees kom je niet van dyslexie af

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op de Lexima nieuwsbrief

Bron: Reformatorisch Dagblad, Wim van Hengel, 11 februari 2017

„Met dictees kom je niet van dyslexie af” - Binnenland - RD.nl

Met dictees kom je niet van dyslexie af

 

 

Dyslexie. Kun je daar op school door veel lezen, woordjes stampen en het vaak maken van dictees van afkomen? „Nee, als je echt dyslexie hebt, kom je er niet van af. Al kan veel oefenen er wel voor zorgen dat je meer taalvaardigheid krijgt.”

Ruben Brakke (15) uit Staphorst kan het weten, want al vanaf groep 7 op de basisschool staat vast dat hij dyslexie heeft. Op de vierde verdieping van de Pieter Zandt scholengemeenschap in Kampen vertelt de vierdejaars-havist ontspannen over zijn ervaringen. Dit ondanks het feit dat vrijdagmiddag een belangrijke inhaaltoets over ict wacht. „Die is moeilijk. Maar ik heb me goed voorbereid.”

Een belangrijk hulpmiddel daarbij is het dyslexieprogramma Kurzweil, een softwarepakket dat door de afdeling ict van de Pieter Zandt op zijn laptop is gezet in opdracht van dyslexiecoach H. Poot-Kwakkel. Ruben legt uit hoe het in de praktijk werkt: „Ik geef een usb-stick aan een leraar. Die zet de tekst van bijvoorbeeld een opdracht erop. Ik steek de stick dan in mijn laptop. Met Kurzweil zie ik niet alleen de tekst op mijn scherm, maar wordt deze ook voorgelezen. „Dat is heel handig. Door te luisteren, begrijp ik de tekst beter en kan ik ook wat sneller lezen. 

Lees het hele artikel >>