Eindexamen met Kurzweil

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op de Lexima nieuwsbrief

Auteur: Stijn Valkenburg, september 2016

Op donderdag 12 mei startten alle laatstejaars scholieren met hun eindexamen. Een spannend moment voor iedereen. Maar zeker als je een primeur hebt op school, ik ben Stijn Valkenburg en ik heb dit jaar eindexamen gedaan met Kurzweil. Dit was de eerste keer dat dit op school gebeurde.
Vanaf groep 4 op de basisschool is het bekend dat ik dyslexie heb en al vanaf dat moment ben ik altijd zoekende geweest naar alle mogelijkheden die mij hiermee zouden kunnen helpen. Op de basisschool heb ik weinig hulpmiddelen gebruikt. Dit begon pas echt toen ik in de eerste klas van de middelbare kwam. Ik ben erg specifiek opzoek geweest naar een school waar ze mij zoveel mogelijk wilde helpen met mijn dyslexie en ben toen bij het Stedelijk Gymnasium Breda terecht gekomen. Ik ben al snel verschillende hulpmiddelen gaan uitproberen. Na veel op internet en het bezoeken van dyslexie voorlichtingsavonden ben ik op de Daisy-cd en Kurzweil gekomen. Dit was allemaal in samenwerking met de Orthopedagoog op onze school. Ik heb ook vanaf de eerste tijdverlenging gehad bij bijna alle toetsen. Vanaf de derde klas maak ik bijna alle taal toetsen op de computer met Kurzweil.


Waarom Kurzweil?
Voor mij leverde Kurzweil een paar echte pluspunten. Als eerste de concentratie. Ik vind het erg lastig om mij goed te concentreren op lange, lastige teksten. Het programma laat je meer focussen op wat je moet lezen/luisteren. Ten tweede ligt het werk tempo veel hoger dan zonder Kurzweil. Ook al zijn sommige hulpmiddelen niet toegestaan tijdens de examens (zoals het woordenboek) kan het toch zorgen voor een constant tempo. Ik lees er niet sneller door, maar wel beter en met minder fouten en dat scheelt ook veel tijd (en foute antwoorden).

Eindexamen met Kurzweil
Het was de eerste keer dat bij ons op school Kurzweil werd gebruikt bij het eindexamen, dus daarom was het toch best spannend. Wij, de orthopedagoog, conrector, ICT-afdeling en ik, hebben van te voren en procedure opgesteld en die ook uitgeprobeerd. Bij het eerste examen waren zij ook allemaal aanwezig om te zorgen dat alles goed ging en gelukkig ging dat ook goed! Eigenlijk is heel de examenperiode, een keertje heb ik alleen 25 minuten moeten wachten omdat de printer het niet deed.
De eindexamens zijn uiteindelijk heel goed gegaan. Ik ben geslaagd en volgend jaar begin ik aan de opleiding Kunstmatige Intelligentie aan de Utrechtse Universiteit.