Een lees- of spellingprobleem is een makkie met WoDy!

Altijd jouw woorden op zak

WoDy is slimme software die je helpt spelfouten te voorkomen en teksten gemakkelijker te lezen en beter te begrijpen in vier talen (NL, EN, D, FR). WoDy start je naast je reguliere programma en is steeds beschikbaar. Teksten (Word, tekst-PDF, Internet, e-mail, etc) kunnen worden voorgelezen met markering. De ingebouwde van Dale woordenboeken, symbolen, illustraties en voorbeeldzinnen helpen je bij tekstbegrip en woordkeuze.WoDy woordvoorspeller spelfouten voorkomen

Bij het schrijven krijg je ondersteuning van een slimme woordvoorspeller die rekening houdt met jouw voorkeuren en valkuilen. WoDy corrigeert zelfs werkwoorden en hun vervoegingen, homofonen en samenstellingen.

 

 • WoDy maakt zelfredzaam, geeft zekerheid en verbetert lees en leer prestaties
 • WoDy werkt in alle gangbare programma's waarin je tekst kunt typen, zoals Word, Wordpad, Notepad, Internet Explorer, Powerpoint, Excel, Outlook, PDF.
 • WoDy werkt goed samen met Sprint (Plus) en Kurzweil 3000
 • WoDy werd ontwikkeld door Lexima in samenwerking met logopedisten, taalkundigen en onderwijsexperts. : u kiest voor Lexima zekerheid op succes!

Foutloos schrijven en lezen met WoDy

WoDy biedt hulp bij schrijven en lezen: Je typt het begin van een woord en WoDy voorspelt welk woord je bedoelt. Schrijf je het woord met een enkele of dubbele klinker? Met d, t of dt? Met ei of ij? Haal je b en d door elkaar? WoDy geeft u de juiste spelling. Je klikt het voorspelde woord aan en WoDy stelt het volgende al voor. WoDy onthoudt welke woorden vaak samen met andere woorden gebruikt zijn. Zo wordt de zin foutloos opgebouwd. WoDy houdt ook rekening met een verkeerd gekozen letter aan het begin van een woord. Bijvoorbeeld als je 'sjoko' schrijft, dan komt 'chocolade' in het voorspelvenster te staan. Of bij viet, fiets.

WoDy Hulp bij schrijven en lezen
  De WoDy menubalk

WoDy voorspelt en corrigeert ook werkwoorden en hun vervoegingen, homofonen en samenstellingen. Je kunt nieuwe woorden toevoegen, importeren en exporteren. WoDy is zelflerend, de gebruiker zoekt de bijbehorende spellingregel op onder de i-knop.

WoDy heeft een instelbare correctielijst verdeeld in 3 spellingniveaus:

 1. Hoor niveau (fonemisch, bijvoorbeeld: hard-hart, ijs-eis)
 2. Regel niveau (morfologisch, bijvoorbeeld: d, t, dt, etc.)
 3. Weet niveau (etymologisch: naar de herkomst van het woord)

Aan de hand van het gebruikerslogboek krijg je gedetailleerde feedback over de aard van de schrijfproblemen en de in WoDy gebruikte schrijfhulp. Met een overzicht van de correctielijst wordt zichtbaar welke categorie geoefend kan worden. Met deze gegevens kan WoDy verder worden aangepast naar je specifieke behoeften.

WoDy is zeer gebruiksvriendelijk en persoonlijk instelbaar voor elke leeftijd en elk spellingniveau. Het werkt in alle gangbare programma's waarin je tekst kunt typen, zoals Word, Wordpad, Notepad, Powerpoint, Internet Explorer, FireFox, Excel, Outlook en met PDF.

 

 

 

Unieke woordvoorspeller

 

 

Voorleesfunctie met dubbele markering

Tijdens het schrijven helpt WoDy door elke letter, woord of zin voor te lezen. In het woordvoorspellingsvenster kan ook elk woord worden voorgelezen, inclusief de uitleg van de woordenboeken en de voorbeeldzinnen. Teksten (Word, tekst-PDF, Internet, e-mail, etc) worden voorgelezen terwijl de tekst met een tweekleurige markering oplicht. 

Tekstbegrip en woordenschat in de WoDy taaltool wordt ondersteund met de Van Dale Nederlandse woordenboeken die met een muisklik meteen beschikbaar zijn, kunnen worden voorgelezen en voorzien zijn van een picto en een voorbeeldzin.  

 • De woordvoorspeller corrigeert vanaf de eerste letter van het woord.
 • WoDy leest woorden en zinnen voor terwijl u ze schrijft.
 • WoDy bevat sprekende Van Dale woordenboeken.
 • U kunt in WoDy gemakkelijk persoonlijke woordenlijsten aanmaken: lesvakken, eigennamen, moeilijke woorden, vaktermen, etc.
 • U krijgt extra schrijfhulp bij gelijkluidende woorden (homofonen), werkwoorden (d/t-regel) en samenstellingen.
 • Het gebruikerslogboek en de correctielijst leert u welke fouten u het meeste maakt.
 • Alle voorkeursinstellingen kunnen in gebruikersprofielen bewaard worden.
 • Alle functies kunnen geblokkeerd en beveiligd worden: zo kan WoDy ook tijdens toetsen of examens worden gebruikt.

Bekijk ook dit instructiefilmpje van WoDy op Youtube

Systeemeisen

Voor het gebruik van WoDy moet de computer voldoen aan enkele minimale systeemeisen:

 • Microsoft Windows 7, 8, 10 (LET OP: WoDy werkt NIET op tablets met het besturingssysteem Windows 8 RT en op tablets met Windows 10 Mobile, Windows 10 IoT of Windows 10 S)
 • 2GB RAM
 • Schermresolutie 1024 x 600 of hoger
 • DVD-ROM drive (WoDy DVD-versie)
 • 500MB vrije schijfruimte, 3,5GB vrije schijfruimte aanbevolen. (WoDy DVD-versie)
 • USB poort (WoDy USB-versie)
 • Multimedia geluidskaart en luidsprekers
 • Internetverbinding (voor activering en online updates)

 

Productversies

WoDy Extra

WoDy extra is de eentalige versie van WoDy, gecombineerd met de WoDy-pdf-lezer. Deze intelligente pdf-lezer leest in pdf-documenten voor met dubbele markering en laat je bovendien toe om in pdf's te schrijven met het gebruik van WoDy.

WoDy Combi

WoDy Combi is de meertalige versie van WoDy. Je beschikt niet alleen over lees- en schrijfondersteuning in het Nederlands, maar ook in het Frans, Engels en Duits, compleet met ondersteuning van werkwoorden, homofonen en een vertalend woordenboek voor elk van deze talen. 

DVD of USB

De DVD versie van WoDy installeer je op de computer, met die computer kun je dan met WoDy werken.

De USB versie wordt niet geinstalleerd, maar kun je op elke computer aansluiten en met WoDy aan de slag. 

 

Bekijk WoDy in de webshop

     Veelgestelde vragen

 • Wie komt er voor WoDy in aanmerking?

  WoDy werd ontwikkeld in samenwerking met logopedisten, taalkundigen en onderwijsexperts. Het resultaat is een efficiënt programma dat bruikbaar is voor mensen van alle leeftijden, met om het even welk spellingniveau. Ook erg handig om in te zetten tijdens de (middelbare) beroepsopleiding of in de werksituatie. 

 • Wanneer start ik met WoDy?

  Als je extra ondersteuning kunt gebruiken bij het spellen en schrijven van teksten.

 • Welk effect heeft het gebruik van WoDy?

  WoDy helpt je je twijfels bij schrijven of lezen te overwinnen. Bij werk, studie of hobby. De woordvoorspeller in WoDy geeft unieke grammaticale ondersteuning en houdt rekening met vrijwel alle mogelijke spelfouten. Met de spelling- én werkwoordcontrole van WoDy kun je ook je tekst nog eens nakijken op fouten. De ondersteuning is volledig aanpasbaar aan je eigen foutenprofiel. Dat maakt WoDy veel krachtiger dan gewone spellingcontrole. WoDy voorkomt én corrigeert dus spelfouten. WoDy is dus eigenlijk een persoonlijke taalcoach.
  Om teksten beter te begijpen leest WoDy documenten en webpagina's voor. De ingebouwde van Dale woordenboeken, symbolen, illustraties en voorbeeldzinnen helpen je bij tekstbegrip en woordkeuze. WoDy geeft deze ondersteuning in het Nederlands, Engels, Duits en Frans.

 • Is WoDy ook voor volwassenen geschikt?

  WoDy werd ontwikkeld in samenwerking met logopedisten, taalkundigen en onderwijsexperts. Het resultaat is een efficiënt programma dat bruikbaar is voor mensen van alle leeftijden, met om het even welk spellingniveau. Ook erg handig om in te zetten tijdens de (middelbare) beroepsopleiding of in de werksituatie. 

 • Wordt WoDy vergoed?

  WoDy wordt niet vergoed door uw zorgverzekeraar. 

 • Kan ik met WoDy ook mijn eigen woordenlijsten aanmaken?

  Ja, je kunt ook je eigen woordenlijsten aanmaken. Zie voor meer informatie de gebruikershandleiding die wordt meegeleverd met WoDy.

 • Wat is het verschil tussen USB en DVD versie?

  De DVD versie van WoDy installeer je op de computer, met die computer kun je dan met WoDy werken. De USB versie wordt niet geinstalleerd, maar kun je op elke computer aansluiten en met WoDy aan de slag. 

 • Wat is het verschil tussen WoDy combi en WoDy Extra?

  WoDy Extra, voor Nederlands inclusief de ingebouwde van Dale woordenboeken
  WoDy Combi, voor Nederlands, Engels, Frans en Duits, inclusief de ingebouwde van Dale woordenboeken.

 • Ik ben mijn WoDy licentie kwijt. Hoe kan ik dat herstellen?

  Het kan gebeuren dat na een crash of Windows upgrade er een licentie verloren gaat.

  Stuur uw serienummer, de NAW-gegevens en de reden waarom er een vrijgave gevraagd wordt naar helpdesk@lexima.nl .Wij zullen uw verzoek naar de fabrikant doorzetten en het u laten weten als er een activatie is vrijgegeven.

 • Ik wil WoDy op een andere computer gebruiken maar mijn activaties zijn in gebruik

  Deïnstalleer WoDy van de oude computer, en installeer op de nieuwe computer. Stuur uw serienummer, de NAW-gegevens en de reden waarom er een vrijgave gevraagd wordt naar helpdesk@lexima.nl . Wij zullen uw verzoek naar de fabrikant doorzetten en laten het u weten als er een activatie is vrijgegeven.

 • Hoeveel installaties mag ik doen?

  U hebt 1 installatie + 1 reservekopie voor dezelfde gebruiker maar gelijktijdig gebruik is niet toegestaan.