Met Sprint stel je zeker dat je wint!

Sprint combineert de beste kwaliteit met een gunstige prijs

Sprint is compenserende software voor lees- en schrijfproblemen zoals dyslexie. Sprint biedt hulp bij lezen en schrijven zodat je de lesstof sneller, gemakkelijker en nauwkeuriger kunt verwerken. Door de aangename voorleesstem hoor je wat je schrijft en merk je sneller je fouten op. De slimme woordvoorspeller en spellingcontrole helpen je een tekst foutloos te schrijven. Met Sprint kun je vertrouwen op betere resultaten bij lezen, schrijven en leren. 

 • Sprint Hulp bij lezenveelzijdige en complete dyslexie software van de hoogste kwaliteit
 • helpt bij lezen, schrijven en leren
 • zeer gebruiksvriendelijke interface, een plezier om mee te werken
 • standaard met meerdere stemmen per taal
 • woordvoorspeller speciaal voor dyslectici (Skippy)
 • digitale woordenboeken (van Dale)
 • geeft zelfvertrouwen en maakt zelfredzaam 
 • voordelige keus

 

 

Maak kennis met SprintPlus

Sprint is compleet en van de beste kwaliteit

 

Leren lezen - sneller lezen 

Sprint kan digitale teksten op vele manieren voorlezen: de gehele tekst, per alinea, per zin, per woord, in lettergrepen of zelfs fonetisch. Tijdens het voorlezen worden woorden gemarkeerd om makkelijker te kunnen volgen in de tekst. Je kunt de tekst ook zelf lezen en de woorden waar je moeite mee hebt, gewoon aanklikken en laten voorlezen via de handige klik-en-lees methode. Sprint ondersteunt ook klanklezen. Hierbij worden woorden fonetisch gespeld.

Zeer gebruiksvriendelijk

Sprint heeft een nieuw, strak, overzichtelijk uiterlijk, met verbeterde functies die het programma nog gebruiksvriendelijker maken. Sprint integreert naadloos met bekende software zoals Microsoft Word. Daarnaast kun je meerdere documenten, zoals een werkboek en tekstboek, gelijktijdig lezen en bewerken in verschillende vensters. Bovendien leest het Sprinter-leesvenster alle toegankelijke teksten, zoals e-mails, websites, facebook, twitter en e-boeken. Je kunt dit venster ook gebruiken voor het oefenen van woorden met flitslezen.

 

Optimale lees- en schrijfondersteuning

Met de klik-en-leesfunctie biedt Sprint lees- en schrijfondersteuning op woord- of zinsniveau. De dubbele meeleescursor markeert de voorgelezen tekst zodat meelezen en navigeren makkelijker wordt. Je kunt de voorleessnelheid en pauzes tussen woorden of zinnen zelf aanpassen. Sprint spreekt ook letters, lettergrepen en klankgroepen fonetisch uit met de prettig in het gehoor liggende voorleesstemmen, in het Nederlands, Engels en eventueel Frans of Duits. Ook Dedicon schoolboeken, kunnen met Sprint eenvoudig worden voorgelezen en bewerkt.

 

Correct woordgebruik

De woordvoorspeller Skippy en de unieke spellingscontrole zijn speciaal voor leerlingen met dyslexie ontwikkeld. Skippy houdt rekening met fouten die kenmerkend zijn voor deze leerlingen, zoals 'kompjoeter' en 'moelek'. De spellingcontrole toont de hele zin bij het corrigeren van fouten. Bovendien worden homofone woorden weergegeven met afbeeldingen en voorbeeldzinnen om de betekenis van gelijkklinkende woorden te verduidelijken.

Tekstbegrip nog gemakkelijker gemaakt

Met de studeerhulp van Sprint kun je tekst markeren om daarvan een samenvatting te maken en deze vervolgens op te slaan als een audio-bestand. Makkelijk om nog eens na te luisteren voor een toets of examen. Sprint bevat ook de echte Van Dale woordenboeken voor Nederlands en andere talen waardoor de beste definities en voorbeeldzinnen altijd binnen handbereik zijn.

Per versie van Sprint verschilt het in welke talen bovenstaande functies ondersteund worden en of er woordenboeken aanwezig zijn.

Probleemloos inzetbaar bij toetsen en examens

Sprint voldoet aan de officiële exameneisen, waardoor het gebruik ervan is toegestaan bij de centrale eindtoets en het centraal schriftelijk examen. De woordenboeken, spellingcontrole en woordvoorspeller zijn fraudebestendig te vergrendelen. Met de gratis SprintPDF Viewer kunnen docenten documenten eenvoudig voorbereiden en ondersteunt Sprint het invullen van antwoorden in PDF werkboeken of toetsen.

 Overzicht Functionaliteit Lexima dyslexiesoftware

 

NL/Engels of Plus

Interface instelbaar naar gebruikerstype  
Te personaliseren naar gebruikersbehoefte  
Inzetbaar bij alle vormen van lees- en spellingproblemen Ja
Kwaliteit stemmen Realspeak
Talen 2 of 4
Fonetische uitspraak Ja
Uitleg bij homofonen (gelijkluidende woorden) Ja
Dyslexie-specifieke woordvoorspeller Ja
Dyslexie-specifieke ondersteuning spelling Ja 
Dyslexie-specifieke ondersteuning werkwoordgebruik  
Woordenboeken Van Dale
Afbeeldingen woordenboek  
Mindmapping-tool voor structuren schrijfopdrachten  
Markeren en samenvatten Ja
Spraakherkenning (spraak-naar-tekst)  
Leest Dedicon boeken Ja
Geavanceerde scan- & bewerkingsopties SprintOCR
Screenshot Leesfunctie voor ontoegankelijke websites  
App voor fotograferen van tekst en die laten  voorlezen  
Behoud lay-out tekstfoto plus centrale opslag  
Gebruik bij examens Ja
Budgetvriendelijk +++
Abonnement mogelijk (weblicentie)  Ja
Windows Ja
iOS (iPad, iPhone)  
Mac  alleen i.c.m. Bootcamp
Chrome OS (Chromebook)  

 

Voor iedereen met lees- en schrijfproblemen

Sprint is geschikt voor leerlingen of volwassenen met dyslexie of andere lees- en spellingproblemen. Sprint kan worden ingezet bij jonge kinderen om te remediëren en te oefenen. Je kunt er teksten of lessen mee voorbereiden. Sprint kan ook gebruikt worden bij het aanleren van vreemde talen. In het voortgezet en hoger onderwijs is het een zeer nuttig hulpmiddel bij het studeren. Ook volwassenen met leesproblemen kunnen er veel baat bij hebben in hun werk.

Productversies

Sprint NL

Sprint werkbalk in Word, Sprint tekstverwerker, Sprinter leesknop, Sprint PDF, Nederlandse voorleesstem en woordvoorspeller (geen woordenboeken).

Sprint NL/ EN (meest gekocht)

Alle mogelijkheden van Sprint NL, aangevuld met Van Dale woordenboeken en met ondersteuning voor het Engels (woordenboeken, voorleesstemmen, spellingcontrole en woordvoorspellers)

Sprint Plus

Alle mogelijkheden van Sprint NL/EN met extra ondersteuning voor het Frans en het Duits.

Sprint OCR

Alle bovengenoemde versies van Sprint kunnen worden uitgebreid met geïntegreerde SprintOCR functie. Hiermee zet u papieren documenten of foto-PDF om naar PDF-documenten die direct door Sprint voorgelezen kunnen worden.

We hebben bovenstaande info voor u in een tabel gevat.

DVD of USB:

DVD versie

U krijgt een DVD en een download link, zodat u kunt kiezen hoe u Sprint wilt installeren op uw computer. U krijgt een licentiecode voor 1 persoon en het recht om het programma op twee apparaten te installeren. De aanschaf van deze variant is aan te raden als de leerling bijvoorbeeld een eigen laptop meeneemt naar school, of op school een vaste computer of laptop ter beschikking heeft.

USB (Sprinto stick)

U krijgt een USB-stick, vanaf waar Sprint direct opstart. Voor het gebruik van de USB stick hoeft u niets te installeren. Het programma draait rechtstreeks vanaf de stick, waardoor het flexibel inzetbaar is. Hierdoor kan de leerling op iedere computer waar de USB stick in zit met Sprint werken.

Sprint voor scholen

Voor scholen zijn er schoolpakketten voor zowel standalone als netwerklicenties. Sprint is inzetbaar op alle zorgniveaus en geschikt voor alle typen onderwijs. Wij adviseren u graag over de aanschaf van Sprint. Voor samenwerkingsverbanden biedt Lexima ook totaaloplossingen op maat. Maak kennis met deze bovenschoolse arrangementen op de gratis studiedagen.

Systeemeisen

Voor het gebruik van Sprint of Sprint Plus moet de computer voldoen aan enkele minimale systeemeisen:

 • Microsoft Windows 7, 8 en 10. (LET OP: Sprint werkt NIET op tablets met het besturingssysteem Windows 8 RT en op tablets met Windows 10 Mobile, Windows 10 IoT of Windows 10 S)
 • 1 GB RAM geheugen
 • 2,5 GB beschikbare vrije schijfruimte
 • DVD-drive (Indien uw computer geen DVD-drive heeft, is het ook mogelijk om de Sprint software middels een download te installeren. Na aankoop ontvangt u via de DVD het serienummer waarmee u het programma kunt activeren.)
 • USB poort (alleen voor de USB-versie)
 • 16-bit geluidskaart met speakers en eventueel microfoon
 • Processor: Core 2 Duo
 • Schermresolutie: 1024 x 768 pixels
 • Voor scannen van teksten: TWAIN-compatibele scanner
 • keyboard (vereist) en muis (geadviseerd)
Handleidingen Sprint

     Veelgestelde vragen

 • Welk effect heeft het gebruik van Sprint?

  Sprint helpt bij lezen, schrijven en studeren. Het verbetert leerprestaties, zelfvertrouwen, motivatie en zelfstandigheid. 

  U kunt daarover meer lezen bv: 

 • Wie komt er in aanmerking voor het werken met Sprint?

  Leerlingen en volwassenen die ondersteuning nodig hebben bij lezen, schrijven en studeren. 

 • Op welke leeftijd start ik met Sprint?

  Sprint is geschikt om in te zetten bij leerlingen vanaf groep 5 van de basisschool. 

 • Is Sprint ook voor volwassenen geschikt?

  Sprint is geschikt voor volwassenen. Het werkt prima samen met het programma Word voor het schrijven van teksten of het lezen van notulen etc. Daarnaast leest Sprint ook voor in  andere programma's, zoals e-mail, PowerPoint etc. De Skippy woordvoorspeller helpt in deze programma's bij het correct spellen van woorden.  

 • Waarom Sprint?

  Dyslexie is een ernstige stoornis die leerlingen fors kan belemmeren in hun persoonlijke ontwikkeling. Sprint compenseert die belemmeringen en stelt leerlingen in staat te leren op hun eigen intellectuele niveau. Sprint is geavanceerde dyslexiesoftware voor een gunstige prijs. Met Sprint kun je vertrouwen op de positieve effecten bij lezen, schrijven en leren. Optimaal presteren én met plezier naar school, gaan hand in hand met Sprint.

 • Hoe kom ik aan digitaal materiaal?

  Digitale materialen kunnen besteld worden via Dedicon en StichtingToegankelijkeInformatie. Documenten die niet beschikbaar zijn in de collecties van Dedicon of Stichting Toegankelijke Informatie, kunt u zelf scannen met de SprintOCR software.  

 • Kan ik ook een training volgen?

  In de schoolvakanties organiseren wij trainingen voor kinderen en ouders. Lees meer >>

 • Wordt Sprint vergoed?

  Bij een beperkt aantal verzekeraars zijn er mogelijkheden voor vergoeding. Informeer ernaar bij uw eigen zorgverzekeraar.

  Bekijk ook de inruilregeling voor de Daisy speler die u niet meer gebruikt. Indien u werkt, bekijk dan de vergoedingsmogelijkheden via het UWV. Wellicht komt uw aankoop in aanmerking voor fiscale aftrekbaarheid.

 • Wat is het verschil tussen de versies van Sprint?

  Sprint Plus, Sprint NL/EN of Sprint NL:

  De functionaliteit van Sprint is in alle versies vrijwel gelijk. Het verschil zit in de ondersteuning van de verschillende talen en de aanwezigheid van Van Dale woordenboeken. lees meer>>

 • Hoe kan ik de stemkwaliteit aanpassen in Sprint?

  Zowel bij Kurzweil als Sprint zijn de stemmen en het leestempo aan te passen. Dit komt de stemkwaliteit ten goede. Hieronder staat omschreven hoe u dit kunt aanpassen. Indien gewenst kunt u deze informatie ook opzoeken in de voor u geldende handleiding >>.

  Sprint stemmen aanpassen

  Stemmen Sprint aanpassenHet wisselen van stemmen in Sprint kan worden ingesteld via de menubalk – rechterzijde: Instellingen, Spraak, bijvoorbeeld Nederlands-Laura.

  Het tempo van de stem is instelbaar, alsmede de duur van de pauzes.                           Stemtempo Sprint                            

 • Krijg je automatisch een melding van een Sprint update?

  Nee, er is doelbewust geen automatische update. Sprint wordt vaak ingezet op netwerken waar gebruikers geen software kunnen installeren of updaten. Meldingen over beschikbare updates zijn dan alleen maar storend in het leerproces. Systeembeheerders of gebruikers kunnen zelf bepalen wanneer een update geïnstalleerd wordt.

 • Hoe kan ik zien of er updates zijn van Sprint?

  Dat kan op twee manieren;

  • Op de website van Jabbla staat altijd de nieuwste update: http://www.sprintplus.be/NL/Support (vanaf versie 1.7.1.5 of hoger)
  • Vanuit Sprint zelf kunt u klikken op Bestand > Info > Updates. Daarna volgt u de instructies in uw scherm.
 • Verkeerde versie van Sprint geïnstalleerd

  Indien Sprint is geïnstalleerd als bijvoorbeeld een standalone versie en het moest een netwerkversie zijn kan dit worden gewijzigd. Ga hiervoor naar:
  C:\Users\Public\Documents\Sprint\settings_sprint2.xml

  Verander de waarde van: <Value name="Protection" val="PCGuard5"/>

  Geldige waarden zijn:
  PCGuard5 = SPR nummer
  NETHASP4 = net hasp (netwerk dongel)

 • Overzetten van Sprint naar andere pc

  Om de licentie van Sprint van de computer naar de fabrikant terug te zetten volgt u de volgende stappen:

  • ga naar de C: schijf (interne harddisk)
  • ga naar de map C:\Program Files (x86)\   
  • Op oudere computer C:\Program Files\
  • ga naar de map Sprint Nederlands of Sprint2 (afhankelijk of u Sprint1 of Sprint2 gebruikt)
  • In deze map staat een programma Licman.exe
  • Klik Licman.exe met de rechtermuisknop aan en klik op "Als administrator uitvoeren"
  • Volg de instructies op het scherm. Kies voor online terug zetten van de licentie en vul het nummer in dat op de doos staat. Uw licentie wordt naar door deze actie naar de fabrikant terug geplaatst en kan bij een volgende registratie  weer opgehaald worden.

  Daarna kunt u de nieuwste versie van Sprint installeren en activeren.

 • Woordvoorspeller Skippy geeft random hoofdletters en kleine letters

  In de woordvoorspeller zijn eigen woorden opgenomen waar leestekens in of achter staan.
  Verwijder punten, komma’s, uitroeptekens enz. uit de woordenlijst.

 • Mag ik Sprint gebruiken bij toetsen en examens?

  Sprint mag gebruikt worden bij toetsen en examens. Functies die niet zijn toegestaan, kunnen geblokkeerd worden met een wachtwoord. 

 • Examens met Sprint: Ik wil graag van te voren oefenen met de omzetting van een spraaksynthese bestand

  Informatie over Spraaksynthese-PDF bestanden van de eindtoetsen en eindexamens van het huidige schooljaar vindt u hier: www.lexima.nl/eindexamen-en-dyslexie

  Op de Cito-website staan oude Spraaksynthese-bestanden, waarmee geoefend kan worden. Aangegeven met het symbooltje van een CD in de kolom "Spr.": 

   Voorbeeld: Havo 2017 1e tijdvak >>

 • Eindtoets PO of CS Eindexamen VO met Sprint (Plus)

  De spraaksynthese-PDF voor het eindexamen kunt u direct openen in de Sprintomgeving van Sprint versie 2. Zorg ervoor dat u de laatste nieuwe versie van de Sprint heeft geïnstalleerd. Het blokkeren van de woordenboeken en, indien nodig, spellingcontrole kan handmatig in de Sprintomgeving via bestand > rechten.

  LET OP: het blokkeren van internet en e-mail is een computerinstelling.


Lexima biedt uitgebreide ondersteuning voor Sprint gebruikers.

Sprint plus basistraining

Ondersteuning en trainingen

Lexima biedt uitgebreide ondersteuning voor Sprint gebruikers. Wij geven individueel advies aan geïnteresseerden, organiseren kind- en oudertrainingen voor iedereen die goed wil leren werken met Sprint. En als het ooit nodig is krijgt u vlot technische ondersteuning van onze helpdesk medewerkers.

Kom naar een demonstratie om kennis te maken met Sprint of haal meer uit Sprint met een training voor beginners (particulier) of voor gevorderden (particulier).

Onderwijsprofessionals kunnen bij Lexima Academie een vaardigheidstraining volgen om te leren werken met alle functies van Sprint. Na afloop heeft u de kennis en kunde om uw leerlingen die werken met Sprint beter te begeleiden in de klas. 

Bent u dyslexiebehandelaar? Lees hier meer over het speciale aanbod voor dyslexiebehandelaars, inclusief de mogelijkheid om dyslexiesoftware gratis in te zetten tijdens de behandeling.