Read&Write

Read&Write in het kort

Read&Write geeft ondersteuning aan mensen met dyslexie of een ander lees- of spellingprobleem. Het is een compenserende programma dat hulp geeft bij lezen, schrijven en studeren, op school of op de werkplek. Het programma werkt bij uitstek op een Chromebook en op computers met een chromebrowser en is optimaal te gebruiken in combinatie met Google Drive, OneDrive en Office 365.

Read&Write werkt met een extra werkbalk in de browser. Het programma leest bestanden met tekst, zoals word-documenten, PDF’s en digitale (school)boeken, maar ook websites, presentaties en e-mails voor.

Veel scholen en samenwerkingsverbanden hebben een uitgebreide digitale bibliotheek met schoolboeken en bestanden. Schoolboeken zijn ook digitaal beschikbaar bij Stichting Toegankelijke Informatie of Dedicon.

Read&Write biedt schrijf- en leesondersteuning voor het Nederlands, Frans en Engels en veel andere talen.

Read&Write ondersteunt

Read&Write is in te zetten op elk schoolniveau, van basisschool tot universiteit. Het programma is ideaal voor leerlingen en studenten

 • die op flexibele wijze leesondersteuning willen;
 • die optimale ondersteuning willen om foutloos te schrijven.

Zo werkt Read&Write

Read&Write kenmerkt zich door zijn gebruiksvriendelijkheid. De werkbalk is een onderdeel van de Chromebrowser. Read&Write biedt effectief hulp bij het technisch en begrijpend lezen, spellen, strategisch schrijven, het leren en studeren.

 

Lezen

Read&Write leest bestanden met tekst, zoals Word-documenten, PDF’s, PowerPoint presentaties en digitale (school)boeken, maar ook websites voor. Zowel de hele zin als het woord dat voorgelezen wordt worden gemarkeerd, zodat meelezen ook kan.

Wanneer tekst in een afbeelding staat en niet geselecteerd kan worden, kan de screenshot lezer een foto maken van een stuk tekst, waarna het alsnog kan worden voorgelezen.

Schrijven

Read&Write werkt als schrijfhulp gesproken tekst uit tot geschreven tekst en leest het getypte woorden voor. Read&Write leest bestanden met tekst voor. Daarnaast leest het tijdens het typen de woorden voor. Het programma heeft een woordvoorspeller die helpt om lastige woorden te schrijven.

Om met Read&Write te kunnen werken is een Google account nodig. Na het bestellen en downloaden van de bestanden, kunnen deze geüpload worden in de Google Drive omgeving. Vanuit Read&Write in de Chrome Browser zijn de bestanden te benaderen uit de Google Drive. 
 Read&Write werkt ook vanuit Google Docs. Na het openen van een bestand in Google Docs verschijnt de werkbalk van Read&Write. Deze zit vast aan de standaard werkbalken van Google Docs.

Bekijk hier het uitgebreide overzicht van alle functies van Read&Write.

Bestel Read&Write

Read&Write en examens

Read&Write is niet geschikt voor de eindtoetsen en eindexamens!

Een leerling met dyslexie mag bij de eindtoets van het basisonderwijs en het eindexamen van het voortgezet onderwijs wel gebruikmaken van een hulpmiddel, zoals Alinea of Kurzweil. Hiervoor zijn spraaksynthese-PDF bestanden beschikbaar. Deze zijn er voor de Centrale Eindtoets, IEP Eindtoets en het Centraal Schriftelijke Eindexamens.

Lees meer op Eindexamen en dyslexie

Demovideo

Om een beeld te krijgen van het programma vraag je hier de online demovideo aan. In de demo krijg je in 5 minuten een overzicht van de functionaliteiten en mogelijkheden.

Vraag de Read&Write demovideo aan

Effectief onderwijs met Read&Write

In deze gratis webinar maak je in twintig minuten kennis met compenserende software. Je leert hoe Read&Write ondersteuning geeft bij dyslexie en andere lees- en spellingproblemen. Ook zorgt Read&Write dat zwakke lezers zelfredzaam kunnen omgaan met teksten en op hun eigen niveau kunnen werken en functioneren. Read&Write is speciaal ontwikkeld voor het werken op de Chromebook en met de Chromebrowser. Het werkt vanuit de Cloud en is daarmee ideaal voor scholen die gebruik maken van online lesmateriaal.

Deze webinar wordt meerdere malen per maand gehouden. Bekijk hier de kalender.

Inschrijven

Interventieprogramma NPO Read&Write

Read&Write is de gebruiksvriendelijke, geavanceerde dyslexiesoftware voor Chromebook en werken in de chromebrowser.

Toegevoegde waarde

 • Ondersteunt leerlingen met dyslexie en andere lees- en spellingproblemen
 • Vermindert de belemmeringen die het zwakke lezen en spellen met zich meebrengt
 • Zorgt dat zwakke lezers zelfredzaam omgaan met teksten en op hun eigen niveau kunnen werken en functioneren

Een interventieprogramma Read&Write bestaat uit:

 • Licenties voor onbeperkt gebruik binnen school
 • Vaardigheidstraining bij Lexima in Leusden voor 2 deelnemers per school
 • Voortgangsrapportage
 • Projectbegeleiding*

  *Bij bovenschoolse inzet van 3 en 5 jaar

Voor bestaande licentiegebruikers is er een aparte dienstenpakket beschikbaar. Dit pakket bestaat uit een voortgangsrapportage en een vaardigheidstraining. Bestel dit pakket in de webshop.

Bewezen effectiviteit
Hoe past het interventieprogramma Read&Write binnen het Nationaal Programma Onderwijs?
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft interventies gerubriceerd op basis van kosteneffectiviteit. De grondslag voor deze indeling ligt bij de Britse Education Endowment Foundation die de effectiviteit van interventies bij leerlingen van 5 tot 16 jaar oud heeft onderzocht. Op basis van de Teaching and Learning Toolkit van het Britse kennisinstituut kan Read&Write als volgt worden beoordeeld:

Resultaten klantonderzoek

Uit onderzoek blijkt dat compenserende software met name wordt ingezet in de groepen 7 en 8. Bij de meeste scholen is een dyslexieverklaring vereist, Ook zijn er scholen die het inzetten als hulpmiddel voor leerlingen met NT2-achtergrond en leerlingen die een D- of E-score hebben voor spelling en/of woordlezen. Alle begeleiders zien leerlingen vooruitgaan in leerprestaties, motivatie, zelfstandigheid en zelfvertrouwen. Zij zien de meerwaarde van compenserende software (80% mee eens) en ervaren het werken met compenserende software als een meerwaarde voor de leerlingen op de school (93% mee eens).

Zelfstandig aan de slag

De lees-, schrijf- en studeerondersteuning van Read&Write zorgt ervoor dat een leerling gemakkelijker zelfstandig aan de slag kan. De leerling is niet langer afhankelijk van andere leerlingen, de leerkracht of een ouder. Dit vergroot het gevoel eigenwaarde en zelfvertrouwen van de leerling.

Eigen cognitieve niveau

Door te werken met Read&Write kan een leerling zonder belemmeringen te ervaren een tekst lezen of schrijven. Dit betekent dat de leerling aan de slag kan op zijn of haar eigen cognitieve niveau.

Op school en thuis

Read&Write is een extensie die toegevoegd wordt aan de Google Chromebrowser en gekoppeld is aan een Google account. Door deze koppeling kan de leerling op elk device met een Chromebrowser, op school én thuis, inloggen en werken met Read&Write.

Wetenschappelijke onderbouwing

Uit recent onderzoek van Femke Scheltinga in opdracht van het NKD en Dyslexie Centraal blijkt dat leerlingen een hoop voordelen kunnen halen uit het werken met compenserende hulpmiddelen zoals Read&Write.

Voorwaarden voor een effectieve inzet zijn oog voor de ondersteuningsbehoefte van de leerling en aandacht voor begeleiding en instructie.

 • Kan ik de stem aanpassen in Read&Write?

  Read&Write stem aanpassen

  Wanneer de browser gestart is kan Read&Write worden opengeklapt en wordt de Read&Write werkbalk weergegeven.

  Via Instellingen (4) wordt gekozen in welke taal en met welke voorleesstem en snelheid er voorgelezen wordt. Er zijn veel verschillende talen beschikbaar. De snelheid is in te stellen op een schaal van 0 tot 100. Ook kan gekozen worden of er doorlopend of onderbroken gelezen moet worden.

 • Welke bestanden zijn geschikt voor Read&Write?

  Naast dyslexiebestanden leest Read&Write de volgende digitale tekstbestanden: .txt, Word-documenten, e-Pub, websites, tekstPDF (met de Read&Write OrbitDoc PDFreader), fotoPDF (met Snapverter: alleen voor scholen), google-docs, google-slides en google-spreadsheets. 

 • Welke ondersteuning krijgt een leerling met dyslexie bij de Eindtoets PO of het Eindexamen VO?

  Een leerling met dyslexie mag bij de eindtoets PO en eindexamen VO gebruik maken van een hulpmiddel dat werkt zonder verbinding met het internet, zoals Alinea of Kurzweil. Hiervoor zijn spraaksynthese-PDF bestanden ontwikkeld. Deze zijn er voor de Centrale Eindtoets PO, IEP Eindtoets PO en Centraal Schriftelijke Eindexamens VO.


 • Hoe bepaal ik of Read&Write geschikt is voor een leerling?

  Er zijn geen ‘harde’ criteria te noemen om te bepalen of Read&Write geschikt is voor een leerling met dyslexie. De beste manier om te bepalen of Read&Write aansluit bij de onderwijsbehoeften van een leerling, is de leerling een periode met de software te laten werken, bij voorkeur bij een vak dat hij of zij lastig vindt.

  De geschiktheid van Read&Write is niet zo zeer afhankelijk van de mate van achterstand, maar ook van de motivatie van de leerling en de drive om te presteren. Een zeer begaafde leerling met dyslexie, kan zichzelf misschien heel goed compenseren en daardoor een 6 of 7 halen op een toets, maar daar niet tevreden mee zijn. Met Read&Write stel je die leerling wellicht in staat een 8 of 9 te halen.

  Ook de mate waarin een leerling zelfredzaam wil zijn, speelt een rol. Een leerling die het prima vindt om alles door de juf of door klasgenoten voorgelezen te krijgen, zal minder gemotiveerd zijn om met Read&Write te werken dan een leerling die graag onafhankelijk wil zijn van een ander voor het voorlezen van teksten.

  In de praktijk merken we dat er vaak een balans ontstaat tussen vakken die een leerling zelfstandig doet en vakken waarbij de ondersteuning van Read&Write wordt gebruikt. Juist bij de vakken die een leerling lastiger vindt, zal hij of zij de meerwaarde van Read&Write ervaren en willen gebruiken.

  Read&Write maakt ook zelfredzamer. We zien vaak dat een leerling die altijd alleen maar voorgelezen wordt door volwassenen of klasgenoten minder goed leert zelfstandig te werken, zichzelf te motiveren, aandacht erbij te houden of hoe een taak aangepakt moet worden. De inzet van Read&Write maakt duidelijk hoe goed de leerling deze vaardigheden beheerst en zorgt dat de leerling daarin begeleid kan worden.

   

Bestel Read&Write

Geef met de inzet van Read&Write richting aan het Onderwijszorgtraject voor de aanpak van leesproblemen, laaggeletterdheid en dyslexie.

De kosten van een schoolbrede licentie zijn gebaseerd op de grootte van de school. Naast de schoolbrede licenties zij er ook licenties voor particulieren en bedrijven.

Bestel Read&Write in de webshop

Werken met Read&Write

Bij onze programma's ontvang je een gebruikershandleiding zodat je er direct mee aan de slag kunt. 

Voor onderwijsprofessionals is er de Read&Write Vaardigheidstraining. Tijdens deze training maak je kennis met de mogelijkheden van het programma en wordt er dieper ingegaan op de doelgroep, de inzet en de theorie. Ook zie je de belangrijkste functies van het programma.

Bekijk het complete aanbod ondersteunende trainingen en cursussen bij 'Academie'. 

Bovenschoolse aanpak

Veel onderwijsorganisaties (schoolbesturen, stichtingen en/of samenwerkingsverbanden) pakken leesproblemen, laaggeletterdheid en dyslexie in een bovenschoolse samenwerking aan. Wij zien dat deze samenwerking de kwaliteit en continuïteit ten goede komt. Door het schaalvoordeel zijn de individuele onderwijsinstellingen verzekerd van de beste prijs.
Meer informatie over de bovenschoolse aanpak