Read&Write

Read&Write in het kort

Read&Write geeft ondersteuning aan mensen met dyslexie of een ander lees- of spellingsprobleem. Het is een compenserende programma dat hulp geeft bij lezen, schrijven en studeren, op school of op de werkplek. Het programma werkt bij uitstek op een Chromebook en op computers met een chromebrowser en is optimaal te gebruiken in combinatie met Google Drive, OneDrive en Office 365.

Read&Write werkt met een extra werkbalk in de browser. Het programma leest bestanden met tekst, zoals word-documenten, PDF’s en digitale (school)boeken, maar ook websites, presentaties en e-mails voor.

Veel scholen en samenwerkingsverbanden hebben een uitgebreide digitale bibliotheek met schoolboeken en bestanden. Schoolboeken zijn ook digitaal beschikbaar bij Stichting Toegankelijke Informatie of Dedicon.

Read&Write biedt schrijf- en leesondersteuning voor het Nederlands, Frans en Engels en veel andere talen.

Zo werkt Read&Write

Read&Write kenmerkt zich door zijn gebruiksvriendelijkheid. De werkbalk is een onderdeel van de Chromebrowser. Read&Write biedt effectief hulp bij het technisch en begrijpend lezen, spellen, strategisch schrijven, het leren en studeren.

 

Lezen

Read&Write leest bestanden met tekst, zoals Word-documenten, PDF’s, PowerPoint presentaties en digitale (school)boeken, maar ook websites voor. Zowel de hele zin als het woord dat voorgelezen wordt worden gemarkeerd, zodat meelezen ook kan.

Wanneer tekst in een afbeelding staat en niet geselecteerd kan worden, kan de screenshot lezer een foto maken van een stuk tekst, waarna het alsnog kan worden voorgelezen.

Schrijven

Read&Write werkt als schrijfhulp gesproken tekst uit tot geschreven tekst en leest het getypte woorden voor. Read&Write leest bestanden met tekst voor. Daarnaast leest het tijdens het typen de woorden voor. Het programma heeft een woordvoorspeller die helpt om lastige woorden te schrijven.

 

Read&Write werkt ook vanuit Google Docs. Na het openen van een bestand in Google Docs verschijnt de werkbalk van Read&Write. Deze zit vast aan de standaard werkbalken van Google Docs.

Bekijk hier het uitgebreide overzicht van alle functies van Read&Write.

Bestel Read&Write

Voor wie is Read&Write

Read&Write is in te zetten op elk schoolniveau, van basisschool tot universiteit. Het programma is ideaal voor leerlingen en studenten

  • die op flexibele wijze leesondersteuning willen werken
  • die optimale ondersteuning willen om foutloos te schrijven
  • die onafhankelijk van de beschikbaarheid van digitale schoolboeken willen werken

Read&Write en examens

Read&Write is niet geschikt voor de eindtoetsen en eindexamens!

Maak kennis met Read&Write

In de gratis webinar ‘Kennismaken met Read&Write' maak je in een klein half uur kennis met de compenserende software Read&Write. Je leert hoe het programma ondersteuning geeft bij dyslexie en andere lees- en spellingproblemen. Ook zorgt Read&Write dat zwakke lezers zelfredzaam kunnen omgaan met teksten en op hun eigen niveau kunnen werken en functioneren.

Deze webinar wordt meerder malen per maand gehouden.

Demo aanvragen

Om een beeld te krijgen van het programma vraag je hier de online demovideo aan. In de demo geven wij een overzicht van de functionaliteiten en mogelijkheden.

Vraag de demovideo aan

Bestel Read&Write

Met de inzet van Read&Write geeft de school richting aan het Onderwijszorgtraject voor de aanpak van leesproblemen, laaggeletterdheid en dyslexie.

Schoolaanpak

Scholen die kiezen voor het gebruik van onze software pakken leesproblemen en laaggeletterdheid effectief aan. Zij schaffen in de webshop onze producten aan en gaan er vervolgens snel mee aan de slag. De kosten van een schoolbrede licentie zijn gebaseerd op de grootte van de school.

Bestel Read&Write in de webshop

Een succesvolle inzet begint bij het scheppen van de juiste randvoorwaarden. Zo moeten leerkrachten de meerwaarde van de ondersteuning zien en kunnen werken met de software. Een andere voorwaarde is dat de school over de juiste infrastructuur beschikt om er succesvol mee te werken. Verder is het cruciaal dat de ondersteuningsbehoeften van leerlingen centraal staan, het traject gedurende de gehele basisschoolperiode door loopt en de resultaten goed worden gemonitord.

Bovenschoolse aanpak

Veel onderwijsorganisaties (schoolbesturen, stichtingen en/of samenwerkingsverbanden) pakken leesproblemen, laaggeletterdheid en dyslexie in een bovenschoolse samenwerking aan. Wij zien dat deze samenwerking de kwaliteit en continuïteit ten goede komt. Door het schaalvoordeel zijn de individuele onderwijsinstellingen verzekerd van de beste prijs.
Meer informatie over de bovenschoolse aanpak

Single user abonnement

Gezinnen en praktijken kunnen een single user abonnement afsluiten.

Bestel Read&Write in de webshop

Werken met Read&Write

Bij onze programma's ontvang je een gebruikershandleiding zodat je er direct mee aan de slag kunt. 

Volg de Read&Write Vaardigheidstraining voor een optimale inzet van het programma.

Bekijk het complete aanbod ondersteunende trainingen en cursussen bij 'Academie'.