Read&Write

Read&Write in het kort

Read&Write geeft ondersteuning aan mensen met dyslexie of een ander lees- of spellingsprobleem. Het is een compenserende programma dat hulp geeft bij lezen, schrijven en studeren, op school of op de werkplek. Het programma werkt bij uitstek op een Chromebook en op computers met een chromebrowser en is optimaal te gebruiken in combinatie met Google Drive, OneDrive en Office 365.

Read&Write werkt met een extra werkbalk in de browser. Het programma leest bestanden met tekst, zoals word-documenten, PDF’s en digitale (school)boeken, maar ook websites, presentaties en e-mails voor.

Veel scholen en samenwerkingsverbanden hebben een uitgebreide digitale bibliotheek met schoolboeken en bestanden. Schoolboeken zijn ook digitaal beschikbaar bij Stichting Toegankelijke Informatie of Dedicon.

Read&Write biedt schrijf- en leesondersteuning voor het Nederlands, Frans en Engels en veel andere talen.

Read&Write ondersteunt

Read&Write is in te zetten op elk schoolniveau, van basisschool tot universiteit. Het programma is ideaal voor leerlingen en studenten

 • die op flexibele wijze leesondersteuning willen;
 • die optimale ondersteuning willen om foutloos te schrijven.

Zo werkt Read&Write

Read&Write kenmerkt zich door zijn gebruiksvriendelijkheid. De werkbalk is een onderdeel van de Chromebrowser. Read&Write biedt effectief hulp bij het technisch en begrijpend lezen, spellen, strategisch schrijven, het leren en studeren.

 

Lezen

Read&Write leest bestanden met tekst, zoals Word-documenten, PDF’s, PowerPoint presentaties en digitale (school)boeken, maar ook websites voor. Zowel de hele zin als het woord dat voorgelezen wordt worden gemarkeerd, zodat meelezen ook kan.

Wanneer tekst in een afbeelding staat en niet geselecteerd kan worden, kan de screenshot lezer een foto maken van een stuk tekst, waarna het alsnog kan worden voorgelezen.

Schrijven

Read&Write werkt als schrijfhulp gesproken tekst uit tot geschreven tekst en leest het getypte woorden voor. Read&Write leest bestanden met tekst voor. Daarnaast leest het tijdens het typen de woorden voor. Het programma heeft een woordvoorspeller die helpt om lastige woorden te schrijven.

Om met Read&Write te kunnen werken is een Google account nodig. Na het bestellen en downloaden van de bestanden, kunnen deze geüpload worden in de Google Drive omgeving. Vanuit Read&Write in de Chrome Browser zijn de bestanden te benaderen uit de Google Drive. 
 Read&Write werkt ook vanuit Google Docs. Na het openen van een bestand in Google Docs verschijnt de werkbalk van Read&Write. Deze zit vast aan de standaard werkbalken van Google Docs.

Bekijk hier het uitgebreide overzicht van alle functies van Read&Write.

Bestel Read&Write

Read&Write en examens

Read&Write is niet geschikt voor de eindtoetsen en eindexamens!

Een leerling met dyslexie mag bij de eindtoets van het basisonderwijs en het eindexamen van het voortgezet onderwijs wel gebruikmaken van een hulpmiddel, zoals Alinea of Kurzweil. Hiervoor zijn spraaksynthese-PDF bestanden beschikbaar. Deze zijn er voor de Centrale Eindtoets, IEP Eindtoets en het Centraal Schriftelijke Eindexamens.

Lees meer op Eindexamen en dyslexie

Maak kennis met Read&Write

In de gratis webinar ‘Kennismaken met Read&Write' maak je in een klein half uur kennis met de compenserende software Read&Write. Je leert hoe het programma ondersteuning geeft bij dyslexie en andere lees- en spellingproblemen. Ook zorgt Read&Write dat zwakke lezers zelfredzaam kunnen omgaan met teksten en op hun eigen niveau kunnen werken en functioneren.

Deze webinar wordt meerder malen per maand gehouden.

Demo aanvragen

Om een beeld te krijgen van het programma vraag je hier de online demovideo aan. In de demo geven wij in 5 minuten een overzicht van de functionaliteiten en mogelijkheden.

Vraag de demovideo aan
 • Kan ik de stem aanpassen in Read&Write?

  Read&Write stem aanpassen

  Wanneer de browser gestart is kan Read&Write worden opengeklapt en wordt de Read&Write werkbalk weergegeven.

  Via Instellingen (4) wordt gekozen in welke taal en met welke voorleesstem en snelheid er voorgelezen wordt. Er zijn veel verschillende talen beschikbaar. De snelheid is in te stellen op een schaal van 0 tot 100. Ook kan gekozen worden of er doorlopend of onderbroken gelezen moet worden.

 • Welke bestanden zijn geschikt voor Read&Write?

  Naast dyslexiebestanden leest Read&Write de volgende digitale tekstbestanden: .txt, Word-documenten, e-Pub, websites, tekstpdf (met de Read&Write texthelp pdfreader), fotopdf (met Snapverter: alleen voor scholen), google-docs, google-slides en google-spreadsheets vormen geen enkel probleem. 

 • Welke ondersteuning krijgt een leerling met dyslexie bij de Eindtoets PO of het Eindexamen VO?

  Een leerling met dyslexie mag bij de eindtoets PO en eindexamen VO gebruik maken van een hulpmiddel, zoals Alinea of Kurzweil. Hiervoor zijn spraaksynthese-PDF bestanden ontwikkeld. Deze zijn er voor de Centrale Eindtoets PO, IEP Eindtoets PO en Centraal Schriftelijke Eindexamens VO.


Bestel Read&Write

Geef met de inzet van Read&Write richting aan het Onderwijszorgtraject voor de aanpak van leesproblemen, laaggeletterdheid en dyslexie.

De kosten van een schoolbrede licentie zijn gebaseerd op de grootte van de school. Naast de schoolbrede licenties zij er ook licenties voor particulieren en bedrijven.

Bestel Read&Write in de webshop

Bovenschoolse aanpak

Veel onderwijsorganisaties (schoolbesturen, stichtingen en/of samenwerkingsverbanden) pakken leesproblemen, laaggeletterdheid en dyslexie in een bovenschoolse samenwerking aan. Wij zien dat deze samenwerking de kwaliteit en continuïteit ten goede komt. Door het schaalvoordeel zijn de individuele onderwijsinstellingen verzekerd van de beste prijs.
Meer informatie over de bovenschoolse aanpak

Werken met Read&Write

Bij onze programma's ontvang je een gebruikershandleiding zodat je er direct mee aan de slag kunt. 

Voor onderwijsprofessionals is er de Read&Write Vaardigheidstraining. Tijdens deze training maak je kennis met de mogelijkheden van het programma en wordt er dieper ingegaan op de doelgroep, de inzet en de theorie. Ook zie je de belangrijkste functies van het programma.

Bekijk het complete aanbod ondersteunende trainingen en cursussen bij 'Academie'.