Kurzweil 3000

Kurzweil 3000 in het kort

Wil  jij op de hoogte gehouden worden over de ontwikkelingen van Kurzweil 3000? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. 

Kurzweil 3000 is de meest geavanceerde compenserende software voor lees- en schrijfproblemen zoals dyslexie. Het programma heft de belemmeringen op die worden ervaren bij lezen en schrijven. Daardoor kunnen leerlingen sneller werken en op hun eigen niveau presteren. Kurzweil 3000 groeit mee van de basisschool tot aan het afronden van de studie. De kracht van het programma is de kwaliteit en de betrouwbaarheid. Het maakt de gebruiker zelfredzaam en geeft zelfvertrouwen.

Kurzweil 3000 leest bestanden met tekst voor. Daarnaast leest het tijdens het typen de woorden voor. Het programma heeft een woordvoorspeller die helpt om lastige woorden te schrijven.

Veel scholen en samenwerkingsverbanden hebben een uitgebreide digitale bibliotheek met schoolboeken en bestanden. Schoolboeken zijn ook digitaal beschikbaar bij Stichting Toegankelijke Informatie of Dedicon.

Kurzweil 3000 ondersteunt

Kurzweil 3000 is in te zetten op elk schoolniveau, van basisschool tot universiteit. Het programma is ideaal voor leerlingen en studenten

 • die op flexibele wijze leesondersteuning willen;
 • die optimale ondersteuning willen om foutloos te schrijven.

Kurzweil 3000 wordt onder andere succesvol ingezet voor kinderen met dyslexie, kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) en kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS), maar ook voor kinderen met AD(H)D en kinderen voor wie  Nederlands de tweede taal is.

Zo werkt Kurzweil 3000

Kurzweil 3000 kenmerkt zich door zijn gebruiksvriendelijkheid. Het programma is te gebruiken op alle devices, dus ook op tablets en iPads. Het heeft een mogelijkheid om ook web-based te werken, waardoor gebruikers thuis of op school inloggen met hun gebruiksnaam en wachtwoord. De software is inzetbaar op computers die met Windows werken en op Apple-computers. Integratie met verschillende clouddiensten is ook mogelijk: Google Drive, One Drive en Dropbox.

Het programma biedt standaard schrijf- en leesondersteuning voor het Nederlands, Frans, Engels en Duits. Het pakket kan eenvoudig worden uitgebreid met veel vreemde talen. De software herkent automatisch veel talen. Onbekende woorden zijn op te zoeken in vertaalwoordenboeken.

Lezen

Kurzweil 3000 leest digitale (school)boeken, teksten en websites voor met natuurlijk klinkende Acapela stemmen. De gebruiker wordt gestimuleerd actief mee te lezen met de tweekleurige markering voor het woord en de zin. De uitgebreide woordenboeken met verklaringen, vertalingen, afbeeldingen, homofonen, synoniemen en voorbeeldzinnen helpen bij het snel begrijpen van lastige of vreemde woorden.

Schrijven

Kurzweil 3000 leest het tijdens het typen de woorden voor. Het programma heeft een woordvoorspeller die helpt om lastige woorden te schrijven. De online-toepassing werkt als schrijfhulp gesproken tekst uit tot geschreven teksten ondersteunt bij werkwoordspelling. De slimme mindmap tool is handig om samenvattingen te maken en ideeën gestructureerd op te schrijven.

Bekijk hier het uitgebreide overzicht van alle functies van Kurzweil 3000.

Kurzweil 3000 en examens

Een leerling met dyslexie mag bij de eindtoets van het basisonderwijs en het eindexamen van het voortgezet onderwijs gebruikmaken van Kurzweil 3000. Hiervoor zijn spraaksynthese-PDF bestanden beschikbaar. DUO levert de spraaksynthesebestanden voor de Centrale Eindtoets, IEP Eindtoets en het Centraal Schriftelijke Eindexamens.

De spraaksynthese-PDF kunt u eenvoudig omzetten met de PDF-to-KES tool. Het bestand kunt u daarna direct in Kurzweil 3000 openen. 

De internetverbinding moet voor het afnemen van de Centrale Eindtoets PO, IEP Eindtoets PO en Eindexamen VO worden uitgeschakeld.

Lees meer op Eindexamen en dyslexie

Kurzweil 3000 Pro abonnement

Met het abonnement krijg je het volledige gebruiksrecht van Kurzweil Pro: je kunt gebruik maken van:

 • de software voor PC (Windows en Mac)
 • de Kurzweil Mobile apps (Android en iOS)
 • het werken in de Cloud (bijv. via Chromebook)

Software voor PC

Je kunt overal met Kurzweil 3000 Pro werken. Met een internetverbinding kun je jezelf aanmelden op alle apparaten waarop Kurzweil 3000 is geïnstalleerd (onbeperkt aantal). Nadat je bent aangemeld kun je 6 weken (vanaf versie 16.16) offline met Kurzweil 3000 werken. Dit is vooral handig tijdens (Cito) toetsen, tentamens en examens.

LET OP: Er is vooralsnog geen installatie versie voor de Mac waarop Dediconboeken geopend kunnen worden. Wil je toch gebruikmaken van Dedicon boeken op je MAC, werk dan via kurzweil.lexipoort.nl. Indien je met de apps op iPad of Android wilt werken, dan heb je een Windows computer nodig om van het Dedicon bestand een iKES bestand te maken. Wil je deze omzetting vermijden, gebruik dan kurzweil.lexipoort.nl.

In de Cloud

Met de cloud-toepassingen kun je websites, PDF en KES-bestanden voorlezen. Je kunt gebruik maken van diverse functionaliteiten die ondersteunen bij het lezen, schrijven en studeren in de Cloud.

Mobile App

Bij elke bestelling van Kurzweil 3000 krijg je toegang tot de Kurzweil 3000 Mobile app. Met deze app maak je gebruik van veel functies van Kurzweil 3000 en kun je thuis, op school en onderweg altijd met al jouw digitale bestanden werken. 

iOS

Dit is de enige app die de beveiligde studieboeken van Dedicon (.SEK) kan lezen. 

Android

In de Android app (te gebruiken van Android 6.0) kunnen .KES bestanden worden voorgelezen en gedownload naar jouw Android toestel.

Effectief onderwijs met Kurzweil

In deze gratis webinar maak je in twintig minuten kennis met compenserende software. Je leert hoe Kurzweil ondersteuning geeft bij dyslexie en andere lees- en spellingproblemen. Ook zorgt Kurzweil dat zwakke lezers zelfredzaam kunnen omgaan met teksten en op hun eigen niveau kunnen werken en functioneren. Kurzweil werkt zowel lokaal als vanuit de Cloud en is ideaal voor scholen die gebruik maken van papier én online lesmateriaal.

Deze webinar wordt meerdere malen per maand gehouden. Bekijk hier de kalender.

Inschrijven

Demovideo

Om een beeld te krijgen van het programma vraag je hier een online demovideo aan. Deze video geeft je in 6 minuten een overzicht van de functionaliteiten en mogelijkheden.

Vraag de Kurzweil 3000 demovideo aan

Aanbod voor behandelaars

Ben je dyslexiebehandelaar? Bekijk het aanbod voor dyslexiebehandelaars, inclusief de mogelijkheid om dyslexiesoftware gratis in te zetten tijdens de behandeling.  

Interventieprogramma NPO Kurzweil

Kurzweil 3000 is de meest geavanceerde compenserende software voor lees- en schrijfproblemen zoals dyslexie.

Toegevoegde waarde

 • Ondersteunt leerlingen met dyslexie en andere lees- en spellingproblemen
 • Vermindert de belemmeringen die het zwakke lezen en spellen met zich meebrengt
 • Zorgt dat zwakke lezers zelfredzaam omgaan met teksten en op hun eigen niveau kunnen werken en functioneren

Een interventieprogramma Kurzweil 3000 bestaat uit:

 • Licenties voor onbeperkt gebruik binnen school
 • Vaardigheidstraining bij Lexima in Leusden voor 2 deelnemers per school
 • Voortgangsrapportage
 • Projectbegeleiding*

  *Bij bovenschoolse inzet van 3 en 5 jaar

Voor bestaande licentiegebruikers is er een aparte dienstenpakket beschikbaar. Dit pakket bestaat uit een voortgangsrapportage en een vaardigheidstraining. Bestel dit pakket in de webshop.

Bewezen effectiviteit
Hoe past het interventieprogramma Kurzweil binnen het Nationaal Programma Onderwijs?
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft interventies gerubriceerd op basis van kosteneffectiviteit. De grondslag voor deze indeling ligt bij de Britse Education Endowment Foundation die de effectiviteit van interventies bij leerlingen van 5 tot 16 jaar oud heeft onderzocht. Op basis van de Teaching and Learning Toolkit van het Britse kennisinstituut kan Kurzweil als volgt worden beoordeeld:

Resultaten klantonderzoek

Uit onderzoek blijkt dat compenserende software met name wordt ingezet in de groepen 7 en 8. Bij de meeste scholen is een dyslexieverklaring vereist, Ook zijn er scholen die het inzetten als hulpmiddel voor leerlingen met NT2-achtergrond en leerlingen die een D- of E-score hebben voor spelling en/of woordlezen. Alle begeleiders zien leerlingen vooruitgaan in leerprestaties, motivatie, zelfstandigheid en zelfvertrouwen. Zij zien de meerwaarde van compenserende software (80% mee eens) en ervaren het werken met compenserende software als een meerwaarde voor de leerlingen op de school (93% mee eens).

Zelfstandig aan de slag

De lees-, schrijf- en studeerondersteuning van Kurzweil zorgt ervoor dat een leerling gemakkelijker zelfstandig aan de slag kan. De leerling is niet langer afhankelijk van andere leerlingen, de leerkracht of een ouder. Dit vergroot het gevoel eigenwaarde en zelfvertrouwen van de leerling.

Eigen cognitieve niveau

Door te werken met Kurzweil kan een leerling zonder belemmeringen te ervaren een tekst lezen of schrijven. Dit betekent dat de leerling aan de slag kan op zijn of haar eigen cognitieve niveau.

Op school en thuis

Met Kurzweil kan er zowel gewerkt worden met een geïnstalleerde versie, als met online toepassingen. De online toepassingen kunnen overal gebruikt worden waar een device met internetverbinding voorhanden is. De geïnstalleerde versie kan op de eigen computer van de leerling gezet worden. Zo zijn er diverse mogelijkheden om op school en thuis, zowel online als offline te werken.

Wetenschappelijke onderbouwing

Uit recent onderzoek van Femke Scheltinga in opdracht van het NKD en Dyslexie Centraal blijkt dat leerlingen een hoop voordelen kunnen halen uit het werken met compenserende hulpmiddelen zoals Kurzweil .

Voorwaarden voor een effectieve inzet zijn oog voor de ondersteuningsbehoefte van de leerling en aandacht voor begeleiding en instructie.

 • Kan ik de stem aanpassen?

  Bij Kurzweil zijn de stemmen en het leestempo aan te passen. Dit komt de stemkwaliteit ten goede.

  Hieronder staat beschreven hoe dit gaat. 

  Kurzweil stemmen aanpassen

  Stemmen Kurzweil aanpassen Via de menubalk rechtsboven “Lezen” wisselen je de stem.
  Kuzrweil leestempo
    Daarnaast kun je het leestempo veranderen. WPM staat voor woorden per minuut. 
                              
 • Kan ik extra USB-sticks huren tijdens de periode van de eindtoets PO en de Eindexamens VO?

  Tijdens de afnameperiode van de eindtoets PO en de Centraal Schriftelijke Eindexamens VO kunt u extra Examen-USB-sticks Kurzweil 3000 versie 15 of 16 huren.

  LET OP: de USB-sticks zijn alleen beschikbaar voor computers met het besturingssysteem Windows. 

  Kurzweil USB-sticks bestellen kan door vóór 1 april 2022 een e-mail te sturen naar administratie@lexima.nl met daarin de volgende informatie:

  • het aantal USB-sticks
  • versie 15 of 16 voor welke periode
  • naam school
  • afleveradres
  • factuuradres
  • naam contactpersoon, telefoonnummer en e-mailadres

  Kosten: € 60,- per stuk voor de afnameperiode van de eindtoets PO of de Centraal Schriftelijke Eindexamens VO. De usb-sticks worden half april 2022 verstuurd. Na de afnameperiode stuur je de stick aangetekend aan Lexima retour.


 • Hoe bepaal ik of Kurzweil geschikt is voor een leerling?

  Er zijn geen ‘harde’ criteria te noemen om te bepalen of Kurzweil geschikt is voor een leerling met dyslexie. De beste manier om te bepalen of Kurzweil aansluit bij de onderwijsbehoeften van een leerling, is de leerling een periode met de software te laten werken, bij voorkeur bij een vak dat hij of zij lastig vindt.

  De geschiktheid van Kurzweil is niet zo zeer afhankelijk van de mate van achterstand, maar ook van de motivatie van de leerling en de drive om te presteren. Een zeer begaafde leerling met dyslexie, kan zichzelf misschien heel goed compenseren en daardoor een 6 of 7 halen op een toets, maar daar niet tevreden mee zijn. Met Kurzweil stel je die leerling wellicht in staat een 8 of 9 te halen.

  Ook de mate waarin een leerling zelfredzaam wil zijn, speelt een rol. Een leerling die het prima vindt om alles door de juf of door klasgenoten voorgelezen te krijgen, zal minder gemotiveerd zijn om met Kurzweil te werken dan een leerling die graag onafhankelijk wil zijn van een ander voor het voorlezen van teksten.

  In de praktijk merken we dat er vaak een balans ontstaat tussen vakken die een leerling zelfstandig doet en vakken waarbij de ondersteuning van Kurzweil wordt gebruikt. Juist bij de vakken die een leerling lastiger vindt, zal hij of zij de meerwaarde van Kurzweil ervaren en willen gebruiken.

  Kurzweil maakt ook zelfredzamer. We zien vaak dat een leerling die altijd alleen maar voorgelezen wordt door volwassenen of klasgenoten minder goed leert zelfstandig te werken, zichzelf te motiveren, aandacht erbij te houden of hoe een taak aangepakt moet worden. De inzet van Kurzweil maakt duidelijk hoe goed de leerling deze vaardigheden beheerst en zorgt dat de leerling daarin begeleid kan worden.

 • Welke ondersteuning krijgt een leerling met dyslexie bij de Eindtoets PO of het Eindexamen VO?

  Een leerling met dyslexie mag bij de eindtoets PO en eindexamen VO gebruik maken van een hulpmiddel dat werkt zonder verbinding met het internet, zoals Alinea of Kurzweil. Hiervoor zijn spraaksynthese-PDF bestanden ontwikkeld. Deze zijn er voor de Centrale Eindtoets PO, IEP Eindtoets PO en Centraal Schriftelijke Eindexamens VO.


Bestel Kurzweil 3000

Geef met de inzet van Kurzweil 3000 richting aan het Onderwijszorgtraject voor de aanpak van leesproblemen, laaggeletterdheid en dyslexie.

De kosten van een schoolbrede licentie zijn gebaseerd op de grootte van de school. Naast de schoolbrede licenties zij er ook licenties voor particulieren en bedrijven.

Bestel Kurzweil 3000 in de webshop

Werken met Kurzweil 3000

Bij onze programma's ontvang je een gebruikershandleiding zodat je er direct mee aan de slag kunt. 

Voor onderwijsprofessionals is er de Kurzweil Vaardigheidstraining. Tijdens deze training maak je kennis met de mogelijkheden van het programma en wordt er dieper ingegaan op de doelgroep, de inzet en de theorie. Ook zie je de belangrijkste functies van het programma.

Bekijk het complete aanbod ondersteunende trainingen en cursussen bij 'Academie'. 

Bovenschoolse aanpak

Veel onderwijsorganisaties (schoolbesturen, stichtingen en/of samenwerkingsverbanden) pakken leesproblemen, laaggeletterdheid en dyslexie in een bovenschoolse samenwerking aan. Wij zien dat deze samenwerking de kwaliteit en continuïteit ten goede komt. Door het schaalvoordeel zijn de individuele onderwijsinstellingen verzekerd van de beste prijs.
Meer informatie over de bovenschoolse aanpak