Daisy-speler

Daisy leest voor

Met Daisy-spelers luister je naar ingesproken boeken en tijdschriften. Daisy-boeken zijn verkrijgbaar bij Bibliotheekservice Passend Lezen. Schoolboeken in Daisy-formaat zijn verkrijgbaar bij Dedicon.

Daisy staat voor: Digital Accessible Information System. Daisy biedt gesproken teksten (boeken, tijdschriften en meer) meestal op cd-rom. 

Het is fijn om te kunnen luisteren naar een boek. Bij dyslexie kun je door te luisteren naar een tekst, beter en sneller lezen wat er staat en wat er in de tekst bedoeld wordt. Met een Daisy-speler kun je luisteren naar een ingesproken boek. Tegelijkertijd kun je zelf lezen in het fysieke boek terwijl je wordt voorgelezen door de Daisy-speler.

Heb je vooral behoefte aan ondersteuning (bv. moeite met spellen en schrijven) dan is dyslexiesoftware een betere oplossing.

Modellen

Alle modellen werken vrijwel hetzelfde, maar er is verschil in vormgeving en bedieningsgemak. Alle spelers hebben mogelijkheden om bladwijzers aan te brengen in het bestand en zo snel te kunnen navigeren.
Meeneemmodellen Daisy-spelers zijn klein en compact en gemakkelijk mee te nemen. Tafelmodellen zijn groter en bedoeld om thuis huiswerk mee te maken of op school in de klas te gebruiken.

De modernste generatie Daisy-spelers beschikt ook over ingebouwde tekst-naar-spraak-software waarmee tekstdocumenten worden voorgelezen.

Voor mensen die slechtziend of blind zijn

Daisy-spelers met grote knoppen of met eenvoudige bediening zijn ook geschikt voor gebruikers met een visuele handicap. Zie hiervoor de website van Lexima Reinecker Vision.

Plextalk Pocket

De Plextalk Pocket (PTP1) is een draagbare, compacte, lichtgewicht Daisy-speler, memorecorder en muziekspeler. Fraai vormgegeven, met groot bedieningsgemak. Met de Plextalk kun je audiobestanden en MP3's beluisteren. De speler biedt ieder met dyslexie of visuele beperking de beste functionaliteit, optimale mobiliteit en veel gebruiksgemak. 
Download productinformatie 

Bestel in webshop

Plextalk Linio Pocket

Het verschil met de Plextalk Pocket is dat de Linio Pocket de mogelijkheid heeft om boeken van Bibliotheekservice Passend Lezen via internet (WiFi) te beluisteren (streaming). Met de internet verbinding kunnen naast boeken van Bibliotheekservice Passend Lezen ook podcasts en internet radio stations worden beluisterd.
Download productinformatie 

Bestel in webshop

Victor Reader Stream

 

Mooi compact voorleesapparaat. Leest Daisy boeken van een SD-geheugenkaart. Plus ingebouwde tekst-naar-spraak software en memorecorder! 4 GB SD kaart inbegrepen. Gemakkelijk te bedienen.

Download productinformatie 

Bestel in webshop

Plextalk PTN2

Veelzijdig tafelmodel Daisy-speler. Moderne techniek en vormgeving. Daisy, mp3 plus ingebouwde tekst-naar-spraak software.
Download productinformatie 

Bestel in webshop

Plextalk Linio (PTX1)

Het verschil met de PTN2 is dat de Linio de mogelijkheid heeft om boeken van Bibliotheekservice Passend Lezen via internet (WiFi) te beluisteren (streaming). Hiervoor heb je een lenersnummer bij Bibliotheek Passend Lezen nodig.

Download productinformatie 

Bestel in webshop 

Victor Reader Stratus 4

Modern tafelmodel Daisy speler met handvat en luidspreker, nu in een moderne uitvoering.

Download productinformatie 

 

Bestel in webshop

Daisy-accessoires zijn optionele accessoires. Ze zijn dus niet noodzakelijk bij aanschaf van het apparaat. Wanneer onderdelen zoek raken of toe zijn aan vervanging, kunnen ze bijbesteld worden. Dit geldt bijvoorbeeld voor accu's, adapters en kabels.

Bekijk alle accessoires in de webshop

    Veelgestelde vragen
 • Wordt een Daisy speler vergoed?

  Een kind met dyslexie kan in aanmerking komen voor vergoeding van een Daisy speler door een zorgverzekeraar. Voor de vergoeding van dit hulpmiddel gelden strikte regels.

  Volwassenen: Afhankelijk van de omstandigheden vergoedt het UWV werkplekaanpassingen voor mensen met een arbeidshandicap.

  Voor kinderen die behandeld zijn in een behandelinstituut (zorg) en bij wie de behandeling niet succesvol was, vergoeden zorgverzekeraars een Daisy speler. De aanvraag verloopt per verzekeraar weer anders. Wij hebben het voor u op een rijtje gezet. Lees meer  >> 

  In de Zorgverzekeringswet is bepaald dat vergoeding voor een Daisy speler (of Daisy programmatuur) alleen wordt verleend als de behandeling niet succesvol is gebleken. Het gaat dan om behandeling in een zorginstelling waar een GZ psycholoog of orthopedagoog bij betrokken is. De behandelaar moet een zogenaamde 'Verklaring van uitbehandeling' afgeven. Alleen een dyslexieverklaring is dus niet voldoende. Behandeling op school door de remedial teacher is ook niet voldoende.

  Het aanvraagformulier voor het aanvragen van de vergoeding bij de zorgverzekeraar staat op Aanvragen vergoeding Daisy speler bij dyslexie.

 • Ik ben slechtziend. Is Daisy geschikt voor mij?

  Daisy spelers met grote knoppen of met eenvoudige bediening zijn ook geschikt voor gebruikers met een visuele handicap. Zie hiervoor de website van Lexima Reinecker Vision.

 • Als ik geregistreerd ben voor de online dienst van Aangepast lezen, kan ik dan Daisy boeken via de computer downloaden en ze dan op een SD kaart zetten, of kan ik alleen maar downloaden met de Plextalk Linio Pocket ?

  De boeken van Dedicon kunt u downloaden of op CD aanvragen. Deze kunt u via de computer met de bijgeleverde USB-kabel (of reeds aanwezige kaartlezer in de computer) op de SD-kaart zetten.

  Boeken van Aangepast Lezen zijn alleen online te beluisteren (via Wifi). De keuze voor de boeken kan gedaan worden zowel via de computer als via de Linio Pocket zelf.

 • Hoeveel Daisy boeken kan ik maximaal op een SD-kaart zetten

  Het aantal boeken dat op een SD-kaart past is afhankelijk van de grootte van het boek en van de grootte van de SD-kaart. De meegeleverde SD-kaart is 4Gb. Deze kan desgewenst vervangen worden door een grotere SD-kaart van 8Gb, 16Gb of maximaal 32Gb.

 • Moet ik voor ieder Daisy boek een folder maken?

  Ja, voor elk Daisyboek maakt u inderdaad een aparte map (folder) aan. De naam is niet belangrijk. Als u dit niet doet worden de boeken door elkaar afgespeeld.

 • Als een boek afgelopen is, gaat het dan automatisch verder naar het volgende boek?

  Nee, de speler gaat niet automatisch door naar een volgend boek. U kunt zelf bepalen welk boek het volgende is dat wordt afgespeeld.

 • Is er voor de Plextalk Linio Pocket ook de mogelijkheid voor een bekabelde aansluiting of alleen Wifi ?

  De Linio Pocket kan ook via een USB-kabel aan de computer worden aangesloten voor het overzetten van bestanden. Internet toegang kan uitsluitend via Wifi.

 • Waar en hoe zet ik boeken op mijn SD-kaart

  Dit is afhankelijk van het merk van de daisyspeler

  Voor de HumanWare Classmate & Stream is er een verplichte mappenstructuur;

  • $VRDTB – Daisy boeken, Niso, Nimas (luisterboeken)
  • $VRMusic – mp3, wav, wma, mpg2
  • $VRNotes – spraaknotities
  • $VROtherBooks – Niso & als het in $VRDTB niet werkt
  • $VRPodcasts – voor podcasts
  • $VRText – rtf, txt, htm, html

  Voor de Plextalk is er geen gewenste mappenstructuur, deze is niet verplicht maar we adviseren u wel deze te gebruiken;

  • Plex_audio – mp3, wma(niet beveiligd), amr-wb+, ogg, wav
  • PlexAudioBook – daisyboeken daisy 2 en 3
  • PlexPodCast – podcasts - PlexRecording – spraakopnamen
  • PlexText – txt, rtf, htm, html, epub2, doc, docx (alleen Linio)
  • PlexWebRadio – m3u, asx, pls (alleen Linio)
  • PlexVerUp – voor update Firmware (niet nodig)

  Let op, Daisyspelers kunnen geen zip-bestanden lezen ondanks dat u via de computer de boeken wel kunt zien. Deze zip-bestanden dienen eerst te worden uitgepakt.

 • Mijn ClassMate praat in het engels

  Het kan voorkomen dat de ClassMate in het Engels staat. Dit is als volgt op te lossen;

  • Druk de Home knop in om naar het hoofdmenu te gaan
  • Kies voor Audio Settings
  • Toets 1 keer op Set Voice Samantha; deze knop wijzigt de stem in Clair, de taal instellingen zijn dan Nederlands
  • Met het kruisje rechtsboven verlaat u het audio settings menu
 • De SD-kaart wordt niet herkend

  Waarschijnlijk staat het schuifje op de SD-kaart op lock. Dit is dus niet de toetsenbord vergrendeling die aan de buitenkant van de speler zit. U kunt dit alsvolgt oplossen;

  • Haal de SD-kaart er uit
  • Schuif de vergrendeling van de SD-kaart naar de dichts bijzijnde korte kant
  • Doe de SD-kaart in de speler en start de speler op.

  Het schuifje op de kaart voorkomt dat er onbedoeld op geschreven wordt.

 • Welk digitaal materiaal is geschikt voor de Daisy speler?

  Daisy bestanden en afhankelijk van het model ook electronische tekst: docx, txt, xml, html en Audio:  MP3, WAV, AMR-WB+, etc.

 • Hoe kom ik aan digitaal materiaal voor Daisy?