Dyslexiesoftware voor iPad of Chromebook

Let op: Particulieren kunnen AppWriter NL voor iPad in de AppStore downloaden en een in-app aankoop doen waarna de app wordt geactiveerd.

Appwriter Cloud en Appwriter NL voor iPad

AppWriter is speciaal ontwikkeld om mensen met lees- en/of schrijfproblemen in staat te stellen zelfstandig teksten te lezen en zoveel mogelijk foutloos te schrijven. Het is een zeer gebruiksvriendelijke en betaalbare tool voor gebruik op school, tijdens het werk, onderweg of thuis. 

AppWriter Cloud
AppWriter Cloud is een invoegtoepassing in Google Chrome, bedoeld voor scholen instellingsbreed.
AppWriter Cloud biedt ondersteuning rechtstreeks vanuit de browser. Hierdoor is het mogelijk de gehele Google Drive omgeving voor te laten lezen. Natuurlijk zijn ook internetpagina's met AppWriter Cloud voor te lezen. 
De invoegtoepassing is heel bescheiden als knop zichtbaar achter de adresbalk in Google Chrome. Door erop te drukken opent er echter een wereld aan mogelijkheden.

AppWriter NL

 • Het programma draait direct op de iPad, er is geen WiFi of 3G nodig om met AppWriter NL te werken. 
 • Teksten en OCR-herkende PDF's kunnen worden voorgelezen.
 • De speciale woordvoorspeller maakt beter spellen mogelijk.
 • Voor meer leesgemak is het Lettertype Dyslexie meegeleverd en in te stellen. 
 • Met de ingebouwde OCR functie kunnen zelfgemaakte foto's van documenten worden omgezet en voorgelezen. Ideaal voor iedereen met lees- en/of spellingproblemen die op school, op het werk of onderweg wil lezen of schrijven met de iPad.

 

Webshop voor scholen

AppWriter Cloud

AppWriter Cloud is een extensie voor Google Chrome die een brug slaat tussen Google Docs en iedereen die worstelt met lezen en schrijven.

AppWriter Cloud biedt ondersteunende spraak- en taalfunctionaliteit in Google Docs en wordt geïnstalleerd als een Google Chrome extensie via de Chrome Web Store. Hiermee is de volledige Google Docs omgeving, alsmede internet in Google Chrome, voor te lezen. Feitelijk creëren we hiermee dus een volledig voor te lezen, online tekstverwerker en internetbrowser. De extensie is beschikbaar in Chrome OS (Chromebook), Windows, Mac en Linux.

 

Veel ondersteunende functies

Dyslexiesoftware CloudDe tekst-naar-spraak functie en de contextgevoelige woordvoorspeller zijn de belangrijkste kenmerken van AppWriter Cloud. Het zijn nieuw ontwikkelde stemmen van hoge kwaliteit, die heel natuurlijk klinken. Tijdens het voorlezen wordt het woord gemarkeerd met een meeleescursor. AppWriter Cloud ondersteunt alle belangrijke talen, waaronder Duits, Engels, Spaans, Frans en Nederlands. Geen installatie, geen onderhoud, de extensie haalt zelf de laatste versie op, geen ingewikkelde handboeken; het werkt gewoon. 

Woordvoorspeller

De speciale woordvoorspeller in AppWriter Cloud helpt om betere schrijfvaardigheden te ontwikkelen. De woordvoorspeller kan aan of uit gezet worden en de voorgestelde woorden worden aangeboden op basis van de context. Dit leidt ertoe dat de kans op grammaticale- of spelfouten kleiner wordt. De voorspelde woorden kunnen voor het invoegen worden afgeluisterd.

Fonetische spelling

De fonetische spelling optie laat een alfabetisch gerangschikte lijst zien met fonetische spellingvariaties. Eigen, veel gemaakte fouten kunnen aan deze lijst worden toegevoegd. De fonetische spellingvariaties worden gebruikt in de woordvoorspeller. 

Uw eigen profiel

Na het installeren van de Google Chrome extensie kunt u uw eigen profiel aanmaken. Dit profiel wordt automatisch gesynchroniseerd in de cloud zodat u altijd over uw eigen instellingen kunt beschikken. Uw instellingen voor het voorlezen, de gekozen stem, de eigen woorden in de woordenlijst en de zelf in te stellen fonetische spellingvariaties worden allemaal hierin opgeslagen.  

appwriter_cloud_handleiding.pdf

Veel ondersteunende functies 

AppWriter NL brengt voor veel mensen een wereld van informatie dichterbij! Teksten en OCR-herkende PDF's kunnen worden voorgelezen, speciale woordvoorspellers maken beter spellen mogelijk. Voor meer leesgemak is het Lettertype Dyslexie meegeleverd en in te stellen. Met de OCR functie kunnen de zelfgemaakte foto's van documenten worden voorgelezen. Ideaal voor iedereen met lees- en/of spellingproblemen die op school, op het werk of onderweg wil lezen of schrijven met de iPad. Er is geen WiFi of 3G nodig om met AppWriter NL te werken, het programma draait direct op de iPad. 

Voorlezen

Met de hoge kwaliteit voorleesstemmen kunnen teksten, menu's en knoppen voorgelezen worden. De Nederlandse versie is voorzien van voorleesstemmen in vier talen. U kunt kiezen uit; Amerikaans Engels, Australisch Engels, Brits Engels, Deens, Nederlands, Frans, Duits, Spaans en Zweeds. Het zijn nieuw ontwikkelde stemmen van hoge kwaliteit, die heel natuurlijk klinken. Voorlezen van tekst kan op verschillende manieren: vanaf de positie van de cursor, met een geselecteerd tekstgedeelte en meespreken tijdens het typen. Tegelijkertijd wordt de voor te lezen tekst gemarkeerd met een meeleescursor.  De schermen van de AppWriter NL zijn in het Nederlands en de knoppen en menu's zijn Nederlands gesproken.

PDF documenten

Vanuit de AppWriter NL kunnen direct PDF documenten waar OCR-herkende tekst in staat worden geïmporteerd en voorgelezen. De opmaak van deze documenten blijft behouden. Met één druk op de knop kunnen pagina's worden overgenomen als tekst om te bewerken.

Woordvoorspeller

Voor het schrijven van foutloze teksten helpt het voorlezen tijdens het typen: de schrijver hoort meteen als iets fout is getypt. Maar er is meer. De speciale woordvoorspeller in AppWriter NL stelt de gebruiker in staat om betere schrijfvaardigheden te ontwikkelen met tools die werkelijk helpen bij de zinsopbouw. De voorgestelde woorden worden aangeboden op basis van de context en helpen een betere tekst te schrijven in minder tijd. Dit leidt ertoe dat de kans op grammaticale- of spelfouten kleiner wordt. Het voorspelde woord kan ook worden voorgelezen voordat het wordt ingevoegd in de zin.

De woordvoorspeller werkt in alle meegeleverde talen en verschijnt als een lint direct boven het toetsenbord. Het is mogelijk de woordenlijsten zelf aan te vullen.

Fonetische spelling

Dyslexiesoftware phonetischDe fonetische spelling optie laat een alfabetisch gerangschikte lijst zien met alle ingevoerde fonetische spellingvariaties. De fonetische spellingvariaties worden gebruikt in de woordvoorspeller.

 

Document fotograferen en OCR-en

De krachtige OCR technologie (Optical Character Recognition - letterherkenning) in AppWriter NL maakt elk papieren document (boek, tijdschrift, handleiding, bijsluiter, etc) meteen toegankelijk. U maakt met uw iPad eerst een foto van het document (vanaf de iPad3). De in AppWriter NL ingebouwde OCR technologie maakt het mogelijk om de tekst in de foto te herkennen en deze daarna voor te lezen en te bewerken.

Lettertype Dyslexie

De specifieke eigenschappen van het lettertype Dyslexie maken het voor veel mensen met dyslexie gemakkelijker om letters van elkaar te onderscheiden. Hierdoor kost het minder inspanning om een tekst te lezen en neemt het leesplezier toe. Het lettertype kan desgewenst aan of uit worden gezet.

Bestanden opslaan

Wat is er mogelijk met een nieuw tekstdocument? Dit document kan worden opgeslagen in txt-formaat, gemaild worden, gekopieerd worden naar het klembord, gebruikt worden in een andere app of opgeslagen worden in uw eigen Dropbox of Google Docs.

Uw eigen profiel

Dyslexiesoftware hardop lezenBinnen AppWriter NL kunt u een gratis profiel aanmaken. Hierin worden uw eigen voorkeuren, instellingen, de woordenlijst en de fonetische spellingcorrecties opgeslagen. Deze kunt u meenemen naar een andere iPad of weer terughalen als de iPad door meerdere mensen wordt gebruikt.

 

 

appwriter_nl_handleiding.pdf

Maak kennis met Appwriter

Demo-Filmpje

Met AppWriter kan je teksten laten voorlezen en ook zelf inscannen. In dit filmpje (3:00) kun je zien hoe dat in z'n werk gaat.

     Veelgestelde vragen

 • Ik wil AppWriter NL graag uitproberen.

  Er is een democode beschikbaar. Deze wordt regelmatig vernieuwd. Voor de meest actuele code kunt u contact opnemen met Erwin.lam@lexima.nl

 • Ik heb een iPad 2. Kan ik AppWriter NL gebruiken?

  Jazeker kan dat, AppWriter NL werkt op een iPad 2. Het enige waar u rekening mee dient te houden is dat de resolutie van de camera onvoldoende is om tot een goede tekstherkenning te komen bij gebruik van de scanfunctie.

 • Ik heb een iPad Mini. Kan ik AppWriter NL gebruiken?

  AppWriter werkt op een ipad mini. Vanwege de tragere processor laat de spraak een fractie langer op zich wachten.

 • Ik kan AppWriter NL niet installeren.

  AppWriter NL wordt gemaakt voor de laatste versie van het besturingssysteem op de iPad. Controleer via ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘Software-update’ of uw IOS helemaal is bijgewerkt.

 • Ik heb AppWriter NL gedownload en geïnstalleerd. Wat moet ik nu doen?

  U kunt AppWriter NL op drie manieren activeren;

  1. U kunt een gratis democode aanvragen door een mail te sturen aan consultancy@lexima.nl

  2. Kies voor de in-app aankoop, betaal via de appstore en AppWriter wordt automatisch op de achtergrond geactiveerd (particulier of school)

  3. Bestel via Lexima webshop een schoollicentie en voer de verkregen code in (uitsluitend scholen).

 • Ik heb een nieuwe iPad en wil AppWriter NL weer terug.

  Download AppWriter NL uit de appstore en kies na het opstarten voor ‘Herstel aankoop’. De nieuwe iPad dient wel met hetzelfde Apple-ID te werken als de vorige.

 • Hoe maak ik een profiel aan?

  Klik, als u in een document zit, op het tandwiel rechtsboven in de hoek. Klik daarna op ‘Profiel’. U ziet nu een venster ‘Mijn profiel’. Klik in dit venster op ‘Maak nieuw profiel aan’. U kunt zelf een gebruikersnaam en wachtwoord met minimaal 6 karakters kiezen en daarmee gratis een profiel aanmaken. Let wel; dit zijn andere gegevens dan uw Apple-ID of Google Docs account. Het profiel dat u hier aanmaakt staat daar los van.

 • Ik heb al een profiel maar wil een tweede aanmaken.

  Geen probleem, u kunt een onbeperkt aantal profielen aanmaken. Klik, als u in een document zit, op het tandwiel rechtsboven in de hoek. Klik daarna op ‘Profiel’. U ziet nu het venster met de taalkeuze. Klik op ‘Afmelden’ rechts naast uw profielnaam. U keert automatisch terug naar het menu ‘Instellingen’. Klik nu weer op ‘Profiel’ om in het venster ‘Mijn profiel’ te komen. U kunt nu extra profielen aanmaken door te klikken op ‘Maak nieuw profiel aan’. U kunt zelf een gebruikersnaam en wachtwoord van minimaal 6 karakters kiezen.

 • Het duurt lang voor AppWriter NL begint met voorlezen.

  AppWriter NL genereert de spraak ‘van punt tot punt’. Indien u een document probeert voor te lezen met geen of weinig punten zal het genereren van de audio langer duren. Het plaatsten van de nodige punten lost dit op.

 • AppWriter NL lijkt voor te lezen want de markering loopt in de tekst, alleen hoor ik niets.

  Een iPad is aan de zijkant voorzien van een schakelaar waarmee het geluid kan worden uitgezet. Deze schakelaar zit naast de knop om de iPad harder en zachter te zetten. Zet deze schakelaar om zodat de rode markering niet zichtbaar is.

 • Bij het starten van AppWriter NL valt deze uit.

  AppWriter NL wordt gemaakt voor de laatste versie van het besturingssysteem op de iPad. Controleer via ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘Software-update’ of uw IOS helemaal is bijgewerkt. Daarnaast kan het zijn dat er op de iPad onvoldoende ruimte vrij is voor het genereren van spraak. Om dit op te lossen kunt u oude, ongebruikte apps en bestanden verwijderen

 • Ik probeer verbinding te maken met mijn Google Docs maar dat lukt niet.

  Bij de instellingen van het Google account, onder ‘Beveiliging’, kan worden ingesteld ‘Toegang voor apps met lagere beveiliging’.  Deze instelling moet staan op ‘Ingeschakeld’ om apps als AppWriter NL verbinding te kunnen laten maken met de Google drive.

 • Ik probeer een bestand uit mijn Google Docs te openen maar ik zie het document niet staan.

  AppWriter NL laat alleen bestanden zien in de Google Docs omgeving die kunnen worden geopend. Dit zijn TXT-, PDF- en Google Docs-bestanden. Bestanden die u plaatst in uw Google Docs kunnen automatisch worden omgezet in het juiste formaat. Dit dient aangezet te worden in de instellingen van uw Google Drive.

 • Bij het fotograferen en herkennen van een pagina krijg ik veel rare tekens.

  Het herkennen van tekst uit een gefotografeerd document is één van de mooiste functies van AppWriter NL. Hier volgen een aantal tips om de resultaten te verbeteren;

  o   Ga goed recht boven de tekst staan

  o   Zorg voor voldoende licht

  o   Neem de tekst zo beeldvullend mogelijk op

  o   Zorg dat de foto in de goede richting wordt opgenomen (staand/liggend). Uw iPad draait automatisch maar kan in de war raken bij het maken van een foto terwijl de iPad plat wordt vastgehouden 

  o   Maak met de blauwe lijnen een vak om uitsluitend tekst

  o   Verhoog enigszins het contrast

  o   Zet het witpunt iets hoger

  o   Als de letters in het document al te klein uitvallen kunt u de tekst in twee delen proberen op te nemen

  o   Dat bij bepaalde vormen van opmaak de tekst moeilijk te herkennen is, is onontkoombaar (schuine inserts, fantasie letters ed.)

  Van de iPad 2 is bekend dat de resolutie van de camera onvoldoende is. Helaas is dat iets wat wij niet kunnen veranderen. Vanaf de iPad 3 is de resolutie van de camera optimaal.