Alinea

Alinea in het kort

Alinea geeft ondersteuning aan mensen met dyslexie of een ander lees- of spellingsprobleem. Het is een compenserend programma dat hulp geeft bij lezen, schrijven en studeren. De cloud toepassing maakt Alinea breed inzetbaar.

Alinea leest bestanden met tekst voor. Daarnaast leest het tijdens het typen de woorden voor. Het programma heeft een woordvoorspeller die helpt om lastige woorden te schrijven en ondersteunt bij werkwoordspelling.

Veel scholen en samenwerkingsverbanden hebben een uitgebreide digitale bibliotheek met schoolboeken en bestanden. Schoolboeken zijn ook digitaal beschikbaar bij Stichting Toegankelijke Informatie of Dedicon.

Alinea biedt schrijf- en leesondersteuning voor het Nederlands, Duits, Engels Frans, Italiaans en Spaans.

Alinea Suite, Alinea App of Alinea Online

Alinea Suite is een uitgebreid pakket dat bestaat uit de combinatie van de Alinea Software, Alinea App en Alinea Online. De Alinea App en Alinea Online zijn ook los verkrijgbaar.

Bekijk het uitgebreide overzicht van alle functies.

Alinea Software

Alinea software werkt optimaal op een Windows PC en geeft lees-, leer- en schrijfhulp in alle Windows programma's (zoals Word, Excell en Powerpoint). Ook leest deze software teksten uit PDF documenten, PDF bestanden die met de Alinea foto-app zijn gemaakt, en Dedicon bestanden. Alle overige teksten kan je laten voorlezen dankzij de selectielezer.

Alinea App

Met de Alinea app maak je met een telefoon of tablet een foto van de tekst die je wilt lezen. Alinea herkent zeer nauwkeurig de letters en zorgt dat geselecteerde tekst kan worden voorgelezen. Hierbij is de voorleessnelheid regelbaar en laat een meeleesbalkje zien waar je bent in de tekst.

Alinea Online

Alinea Online is web-based, gebruikers kunnen thuis, op school en op het werk inloggen met hun gebruiksnaam en wachtwoord. De Alinea-werkbalk is inzetbaar op computers die met Windows werken en via de chromebrowser op Apple-computers. Integratie met verschillende clouddiensten is ook mogelijk: Google Drive, One Drive en Dropbox.

Zo werkt het

Alinea app en softwareAlinea Suite is een uitgebreid pakket dat bestaat uit de combinatie van de Alinea Software, Alinea App en Alinea Online. De Alinea App en Alinea Online zijn ook los verkrijgbaar.

Lezen

Alinea leest bestanden met tekst, zoals Word-documenten, PDF’s, PowerPoint presentaties en digitale (school)boeken, maar ook websites voor. De gebruiker wordt gestimuleerd actief mee te lezen met de tweekleurige markering voor het woord en de zin. De stem en de voorleessnelheid zijn eenvoudig aan te passen. Het programma heeft een uitgebreid woordenboek en werkt met markeerstiften om samenvattingen te maken. Zo is het een handige studiehulp.

Schrijven

Daarnaast werkt Alinea als schrijfhulp en corrigeert het fouten en voorkomt het nieuwe. Alinea houdt ook rekening met een verkeerd gekozen letter aan het begin van een woord. Bijvoorbeeld als je 'sjoko' schrijft, dan komt 'chocolade' in het voorspelvenster te staan. Of bij viet, fiets.

Alinea Online werkt gesproken tekst uit tot geschreven tekst en leest het getypte woorden voor. 

 

Voor wie is Alinea

Alinea is in te zetten op elk schoolniveau, van basisschool tot universiteit. Het programma is ideaal voor leerlingen en studenten

  • die op flexibele wijze leesondersteuning willen werken;
  • die optimale ondersteuning willen om foutloos te schrijven;
  • die onafhankelijk van de beschikbaarheid van digitale schoolboeken willen werken.

Ook volwassenen met dyslexie of een ander lees- of spellingprobleem kunnen veel baat hebben bij Alinea. Ongeveer 5% van de volwassenen heeft een ernstige vorm van dyslexie. Dat levert vaak veel stress op in werksituaties. Het gebruik van een compenserend hulpmiddel zoals Alinea kan een positieve invloed hebben op het functioneren van een werknemer.

Lees meer over dyslexie op de werkvloer

Alinea en examens

Alinea Suite mag worden gebruikt bij toetsen en examens. DUO levert speciale spraaksynthesebestanden van toetsen en examens die geschikt zijn voor het gebruik met Alinea Suite. Het kan nodig zijn om tijdens het examen het woordenboek en de spellingcontrole te blokkeren, dat kan handmatig via het slotje rechts onder in het hoofdmenu.

De Alinea App en Alinea Online zijn niet geschikt voor het afnemen van de Centrale Eindtoets PO, IEP Eindtoets PO en Eindexamen VO.

Maak kennis met Alinea

Demo aanvragen

Om een beeld te krijgen van Alinea Online vraagt u hier een online demo aan. In de demo geven wij een overzicht van de functionaliteiten en mogelijkheden.

Vraag de demo aan

Om een beeld te krijgen van Alinea Suite vraagt u hier demo aan. U ontvangt de inlogcode per e-mail. Deze demo kunt u 30 dagen gebruiken.

Demo Alinea (voor Windows)

Bestel Alinea

Met de inzet van Alinea geeft de school richting aan het Onderwijszorgtraject voor de aanpak van leesproblemen, laaggeletterdheid en dyslexie.

Schoolaanpak

Scholen die kiezen voor het gebruik van onze software pakken leesproblemen en laaggeletterdheid effectief aan. Zij schaffen in de webshop onze producten aan en gaan er vervolgens snel mee aan de slag. De kosten van een schoolbrede licentie zijn gebaseerd op de grootte van de school.

Bestel Alinea Suite in de webshop

Bestel Alinea Online in de webshop

Een succesvolle inzet begint bij het scheppen van de juiste randvoorwaarden. Zo moeten leerkrachten de meerwaarde van de ondersteuning zien en kunnen werken met de software. Een andere voorwaarde is dat de school over de juiste infrastructuur beschikt om er succesvol mee te werken. Verder is het cruciaal dat de ondersteuningsbehoeften van leerlingen centraal staan, het traject gedurende de gehele basisschoolperiode door loopt en de resultaten goed worden gemonitord.

Hoekstenen voor een succesvol LLD Onderwijszorgtraject

  • alle actoren zijn betrokken bij het proces;
  • ondersteunende processen, zoals trainingen en ICT, zijn goed georganiseerd;
  • ondersteuningsbehoeften van leerlingen staan centraal;
  • traject loopt door gedurende de gehele basisschoolperiode;
  • resultaten worden goed gemonitord.

Bovenschoolse aanpak

Veel onderwijsorganisaties (schoolbesturen, stichtingen en/of samenwerkingsverbanden) pakken leesproblemen, laaggeletterdheid en dyslexie in een bovenschoolse samenwerking aan. Wij zien dat deze samenwerking de kwaliteit en continuïteit ten goede komt. Door het schaalvoordeel zijn de individuele onderwijsinstellingen verzekerd van de beste prijs.

De eerste stap naar een bovenschoolse aanpak wordt vaak gezet door een IB’er van een van de aangesloten scholen.
Meer informatie over de bovenschoolse aanpak

Single user abonnement

Particulieren kunnen een single user abonnement afsluiten.

Bestel Alinea Suite in de webshop

Bestel Alinea Online in de webshop

Bestel Alinea App in de webshop

Werken met Alinea

Bij onze programma's ontvangt u een gebruikershandleiding zodat u er direct mee aan de slag kunt. 

Tijdens de online training ‘Snel aan de slag met Alinea Online’ ziet u de belangrijkste functies van het programma. 

Tijdens de online training ‘Snel aan de slag met Alinea Suite’ ziet u de belangrijkste functies van het programma. 

Bekijk het complete aanbod ondersteunende trainingen en cursussen bij 'Academie'.