Alinea Online

Alinea Online in het kort

Alinea Online is het gebruiksvriendelijke compenserende programma met de beste prijs-kwaliteit verhouding in de markt. De software geeft ondersteuning bij dyslexie en andere lees- en spellingproblemen. Zo kunnen zwakke lezers en spellers zelfredzaam en op hun eigen niveau werken met teksten. Het programma is ideaal voor scholen die gebruik maken van online lesmateriaal.

Alinea Online werkt vanuit de cloud en is altijd en overal beschikbaar op computers met een internetverbinding. 

De Alinea-werkbalk is inzetbaar op computers die met Windows werken en via de chromebrowser op Apple-computers. Integratie met verschillende clouddiensten is ook mogelijk: Google Drive, One Drive en Dropbox.

Lees- en schrijfondersteuning

Het programma leest bestanden met tekst voor. Daarnaast leest het tijdens het typen de woorden voor. Het programma heeft een woordvoorspeller die helpt om lastige woorden te schrijven en ondersteunt bij werkwoordspelling.

Alinea Online biedt schrijf- en leesondersteuning voor het Nederlands, Duits, Engels Frans, Italiaans en Spaans. Het programma is ook verkrijgbaar als onderdeel van het uitgebreide programma Alinea Suite.

Digitale schoolboeken

Veel scholen en samenwerkingsverbanden hebben een uitgebreide digitale bibliotheek met schoolboeken en bestanden. Schoolboeken zijn ook digitaal beschikbaar bij Stichting Toegankelijke Informatie of Dedicon.

Alinea Online ondersteunt

Alinea Online is in te zetten op elk schoolniveau, van basisschool tot universiteit. Het programma is ideaal voor leerlingen en studenten

 • die op flexibele wijze leesondersteuning willen;
 • die optimale ondersteuning willen om foutloos te schrijven.

Zo werkt Alinea Online

Lezen

Alinea Online leest bestanden met tekst, zoals RTF-documenten, PDF’s en digitale (school)boeken, maar ook websites voor. De gebruiker wordt gestimuleerd actief mee te lezen met de tweekleurige markering voor het woord en de zin. De stem en de voorleessnelheid zijn eenvoudig aan te passen. Het programma heeft een uitgebreid woordenboek en werkt met markeerstiften om samenvattingen te maken. Zo is het een handige studiehulp.

Schrijven

Alinea Online werkt gesproken tekst uit tot geschreven tekst en leest het getypte woorden voor. Daarnaast werkt het als schrijfhulp en corrigeert het fouten en voorkomt het nieuwe. Het programma houdt ook rekening met een verkeerd gekozen letter aan het begin van een woord. Bijvoorbeeld als je 'sjoko' schrijft, dan komt 'chocolade' in het voorspelvenster te staan. Of bij viet, fiets.

Alinea Online en examens

Alinea Online is niet geschikt voor de eindtoetsen en eindexamens!

Een leerling met dyslexie mag bij de eindtoets van het basisonderwijs en het eindexamen van het voortgezet onderwijs wel gebruikmaken van een hulpmiddel, zoals Alinea Suite of Kurzweil. Hiervoor zijn spraaksynthese-PDF bestanden beschikbaar. DUO levert de spraaksynthesebestanden voor de Centrale Eindtoets, IEP Eindtoets en het Centraal Schriftelijke Eindexamens.

Lees meer op Eindexamen en dyslexie

Ook voor volwassenen

Ook volwassenen met dyslexie of een ander lees- of spellingprobleem kunnen veel baat hebben bij Alinea Online. Ongeveer 5% van de volwassenen heeft een ernstige vorm van dyslexie. Dat levert vaak veel stress op in werksituaties. Het gebruik van een compenserend hulpmiddel zoals Alinea Online kan een positieve invloed hebben op het functioneren van een werknemer.

Lees meer over dyslexie op de werkvloer

Maak kennis met Alinea Online

In de gratis webinar ‘Kennismaken met Alinea Online' maak je in een klein half uur kennis met de compenserende software Alinea Online. Je leert hoe het programma ondersteuning geeft bij dyslexie en andere lees- en spellingproblemen. Ook zorgt Alinea Online dat zwakke lezers zelfredzaam kunnen omgaan met teksten en op hun eigen niveau kunnen werken en functioneren.

Deze webinar wordt meerder malen per maand gehouden.

Demo aanvragen

Om een beeld te krijgen van Alinea Online vraag je hier een online demo aan. In de demo krijg je in 5 minuten een overzicht van de functionaliteiten en mogelijkheden.

Vraag de demo aan

Interventieprogramma NPO Alinea Online

Alinea Online is het gebruiksvriendelijke compenserende programma met de beste prijs-kwaliteit verhouding in de markt.

Toegevoegde waarde

 • Ondersteunt leerlingen met dyslexie en andere lees- en spellingproblemen
 • Vermindert de belemmeringen die het zwakke lezen en spellen met zich meebrengt
 • Zorgt dat zwakke lezers zelfredzaam omgaan met teksten en op hun eigen niveau kunnen werken en functioneren

Een interventieprogramma Alinea Online bestaat uit:

 • Licenties voor onbeperkt gebruik binnen school
 • Vaardigheidstraining bij Lexima in Leusden voor 2 deelnemers per school
 • Voortgangsrapportage
 • Projectbegeleiding*

  *Bij bovenschoolse inzet van 3 en 5 jaar

Voor bestaande licentiegebruikers is er een aparte dienstenpakket beschikbaar. Dit pakket bestaat uit een voortgangsrapportage en een vaardigheidstraining. Bestel dit pakket in de webshop.

Bewezen effectiviteit
Hoe past het interventieprogramma Alinea Online binnen het Nationaal Programma Onderwijs?
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft interventies gerubriceerd op basis van kosteneffectiviteit. De grondslag voor deze indeling ligt bij de Britse Education Endowment Foundation die de effectiviteit van interventies bij leerlingen van 5 tot 16 jaar oud heeft onderzocht. Op basis van de Teaching and Learning Toolkit van het Britse kennisinstituut kan Alinea Online als volgt worden beoordeeld:

Resultaten klantonderzoek

Uit onderzoek blijkt dat compenserende software met name wordt ingezet in de groepen 7 en 8. Bij de meeste scholen is een dyslexieverklaring vereist, Ook zijn er scholen die het inzetten als hulpmiddel voor leerlingen met NT2-achtergrond en leerlingen die een D- of E-score hebben voor spelling en/of woordlezen. Alle begeleiders zien leerlingen vooruitgaan in leerprestaties, motivatie, zelfstandigheid en zelfvertrouwen. Zij zien de meerwaarde van compenserende software (80% mee eens) en ervaren het werken met compenserende software als een meerwaarde voor de leerlingen op de school (93% mee eens).

Zelfstandig aan de slag

De lees-, schrijf- en studeerondersteuning van Alinea Online zorgt ervoor dat een leerling gemakkelijker zelfstandig aan de slag kan. De leerling is niet langer afhankelijk van andere leerlingen, de leerkracht of een ouder. Dit vergroot het gevoel eigenwaarde en zelfvertrouwen van de leerling.

Eigen cognitieve niveau

Door te werken met Alinea Online kan een leerling zonder belemmeringen te ervaren een tekst lezen of schrijven. Dit betekent dat de leerling aan de slag kan op zijn of haar eigen cognitieve niveau.

Op school en thuis

Alinea Online bestaat uit een Webapp en een extensie Web2Speech. Beide onderdelen werken volledig in de cloud en zijn daarom overal benaderbaar. Het enige dat je nodig hebt is een device met een internetverbinding. Zo kan de leerling op school en thuis werken met Alinea Online.

Wetenschappelijke onderbouwing

Uit recent onderzoek van Femke Scheltinga in opdracht van het NKD en Dyslexie Centraal blijkt dat leerlingen een hoop voordelen kunnen halen uit het werken met compenserende hulpmiddelen zoals Alinea Online.

Voorwaarden voor een effectieve inzet zijn oog voor de ondersteuningsbehoefte van de leerling en aandacht voor begeleiding en instructie.

 • Hoe maak ik gebruik van spraakherkenning?

  Met de spraakherkenningstool van Alinea kan de gebruiker tekst in 9 verschillende talen tekst dicteren in plaats van deze te typen. Deze tool is te gebruiken in de teksteditor, in tekst- en kleefnotities en in het zoekveld van het woordenboek. Voordelen van de spraakherkenning zijn tijdswinst en nauwkeurigheid.


  De spraakherkenning schakel je in door te kiezen voor de microfoon.

  Nauwkeurigheid en efficiëntie

  Spraakherkenning verkleint het risico op spellingfouten. De kans op schrijffouten bij het gebruik van Alinea daalt sowieso. Dit komt door de combinatie van de voorleesfunctie, dyslexiespecifieke spellingcontrole, woordvoorspelling en ondersteuning van de werkwoordsvervoeging.

  Uitbreiding geschreven woordenschat

  Dank zij de spraakherkenning kunnen leerlingen woorden waarvan ze de betekenis wel kennen maar de schrijfwijze niet toch kunnen toepassen in hun tekst. Doordat ze na het dicteren het woord goed geschreven zien, werken ze aan hun woordbeeld. Zo leren ze het woord schrijven.

  Tips in het gebruik

  Zeker voor kinderen kan het dicteren in het begin lastig zijn. Maar door er veel mee te werken oefent de gebruiker ermee en gaat het snel beter. Het zal snel beter gaan dan met typen.

  • Spreek niet te snel
  • Spreek duidelijk
  • Spreek niet in dialect
  • Controleer je microfoon als het dicteren niet naar behoren werkt
 • Kan ik de stem aanpassen in Alinea?

  Alinea stem aanpassen

  Standaard is Alinea voorzien van volgende stemmen van hoge kwaliteit:

  • Nederlands: Ellen, Claire en Xander
  • Frans: Sebastien, Thomas en Virginie
  • Engels: Daniel, Emily en Serena
  • Duits: Steffi en Yannick
  De stem van het voorlezen instellen

  Klik met de linkermuisknop op de drie puntjes of met de rechtermuisknop ergens op de leesknop om het contextmenu te openen.

  • Klik op ’Instellingen’.
  • Kies een stem en klik op het groene vinkje.

  De snelheid van het voorlezen instellen
  • Klik met de linkermuisknop op de drie puntjes of met de rechtermuisknop ergens op de leesknop om het contextmenu te openen.
  • Klik op ’Instellingen’.
  • Verschuif de schuifbalk naar de gewenste leessnelheid en klik op het groene vinkje.

 • Mag ik Alinea gebruiken bij toetsen en examens?

  Alinea Software (Windows) mag gebruikt worden bij toetsen en examens. Zorg ervoor dat de laatste nieuwe versie van Alinea is geïnstalleerd. Het blokkeren van de woordenboeken en, indien nodig, spellingcontrole kan handmatig via het slotje rechts onder in het hoofdmenu. Het blokkeren van internet en e-mail is een computerinstelling.

  Alinea Online  en de Alinea App zijn niet geschikt voor het afnemen van de Centrale Eindtoets PO, IEP Eindtoets PO en Eindexamen VO.

 • Welke ondersteuning krijgt een leerling met dyslexie bij de Eindtoets PO of het Eindexamen VO?

  Een leerling met dyslexie mag bij de eindtoets PO en eindexamen VO gebruik maken van een hulpmiddel dat werkt zonder verbinding met het internet, zoals Alinea of Kurzweil. Hiervoor zijn spraaksynthese-PDF bestanden ontwikkeld. Deze zijn er voor de Centrale Eindtoets PO, IEP Eindtoets PO en Centraal Schriftelijke Eindexamens VO.


Bestel Alinea Online

Geef met de inzet van Alinea Online richting aan het Onderwijszorgtraject voor de aanpak van leesproblemen, laaggeletterdheid en dyslexie.

De kosten van een schoolbrede licentie zijn gebaseerd op de grootte van de school. Naast de schoolbrede licenties zij er ook licenties voor particulieren en bedrijven.

Bestel Alinea Online in de webshop

Werken met Alinea Online

Bij onze programma's ontvang je een gebruikershandleiding zodat je er direct mee aan de slag kunt. 

Voor onderwijsprofessionals is er de Alinea Online Vaardigheidstraining. Tijdens deze training maak je kennis met de mogelijkheden van het programma en wordt er dieper ingegaan op de doelgroep, de inzet en de theorie. Ook zie je de belangrijkste functies van het programma.

Bekijk het complete aanbod ondersteunende trainingen en cursussen bij 'Academie'. 

Alinea App

Met de Alinea app maak je met een telefoon of tablet een foto van de tekst die je wilt lezen. Alinea herkent zeer nauwkeurig de letters en zorgt dat geselecteerde tekst kan worden voorgelezen. Hierbij is de voorleessnelheid regelbaar en laat een meeleesbalkje zien waar je bent in de tekst.

Bestel Alinea App in de webshop

Bovenschoolse aanpak

Veel onderwijsorganisaties (schoolbesturen, stichtingen en/of samenwerkingsverbanden) pakken leesproblemen, laaggeletterdheid en dyslexie in een bovenschoolse samenwerking aan. Wij zien dat deze samenwerking de kwaliteit en continuïteit ten goede komt. Door het schaalvoordeel zijn de individuele onderwijsinstellingen verzekerd van de beste prijs.
Meer informatie over de bovenschoolse aanpak